Prostějovský pivot Kyle Landry (vpravo) zakončuje, přihlíží nymburský křídelník Radek Nečas

Prostějovský pivot Kyle Landry (vpravo) zakončuje, přihlíží nymburský křídelník Radek Nečas | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Mečbol zařídily prostějovským Orlům dvě věže a pivotova trojka

  • 0
Za třináct doskočených míčů by se nemuseli stydět ani hráči v NBA. Prostějovský pivot Kyle Landry k nim ve třetím semifinále v Novém Jičíně přidal navíc 16 bodů a pomohl svému týmu k důležitému vítězství 73:72 na půdě soupeře.

"Konečně jsme soupeře pod košem přehráli," oddechl si kouč Peter Bálint. "Kyle odvedl výborný výkon, což ale u něj platí prakticky v celém průběhu play-off," dodal.

Landry v šesti zápasech vyřazovací části sezony získal čtyřikrát double-double, střelecký průměr drží na patnácti bodech a průměrně doskočí téměř jedenáct míčů v každém zápase.

"Má skvělou fazonu," řekl Bálint na adresu hráče, který bojuje o nominaci do kanadského výběru na mistrovství světa.

Velký zápas odehrála také další prostějovská věž – Aleš Chán. V úvodním duelu se nechal zbytečně vyfaulovat a slíbil, že se něco podobného nebude opakovat.

O týden později na palubovce Nového Jičína řádil jako černá ruka. Nejzářivější okamžik si schoval na závěr poslední čtvrtiny.

Necelé dvě minuty před koncem z rohu hřiště proměnil svůj jediný trojkový pokus a s ukazováčkem na puse umlčel domácí fanoušky. Vzápětí přidal další dva body a rozhodl o výsledku utkání. "Ta trojka nebyla úplná haluz," upozornil Chán.

"Na tréninku pravidelně trénujeme i střelbu z velké vzdálenosti. Navíc mi trojky trenér Bálint, na rozdíl od nymburského kouče Katzurina, nezakázal. Nechali mě volného, tak jsem to zkusil," usmíval se prostějovský obr.

V extrémně vyrovnané sérii se zatím pokaždé rozhoduje až v koncovce.
Semifinále trvá rovné dvě hodiny, přesto celkové skóre odpovídá vyrovnanosti soupeřů.

Po třech zápasech vedou Orli 2:1, na body ale pouze 202:200. "Malý bodový rozdíl vydrží až do konce série," tvrdí prostějovský pivot a na podporu svého názoru připomíná průběh předcházejících bitev.

"V každém zápase jeden z týmů dokázal odskočit na rozdíl sedmi nebo osmi bodů a soupeř se nikdy nepoložil a vrátil se zpátky do hry," podotkl Chán.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž