Tracy McGrady (vpravo) sedí na lavičce Houstonu Rockets. Vlevo Luis Scola, uprostřed Chuck Hayes.

Tracy McGrady (vpravo) sedí na lavičce Houstonu Rockets. Vlevo Luis Scola, uprostřed Chuck Hayes. | foto: AP

McGrady zamířil z Houstonu do New Yorku. Posilovaly Cleveland i Boston

  • 34
Jen pár hodin před koncem přestupního období se kluby NBA činily. Vytoužené výměny se dočkal Tracy McGrady, který skončil v New Yorku Knicks. Střelec Kevin Martin zamířil do Houstonu Rockets. Velkou posilu pod koš mají Cleveland Cavaliers, kteří ulovili Antawna Jamisona.

K zajímavým výměnám patří k přesun rozehrávače a trojnásobného šampiona ve smečování Natea Robinsona do Bostonu Celtics anebo odchod Ronnieho Brewera z Utahu do Memphisu.

Server iDNES.cz vám nabízí přehled všech posil od All-Star Game až po konec přestupového období.

Východní konference

Cleveland Cavaliers

Posílili: o Antawna Jamisona, který v posledních pěti sezonách hrál za Washington Wizards. Střelecky disponovaný (průměr 19,9 bodů v kariéře) hráč může ještě navýšit důraz v podkošovém prostoru. Jamison byl pro klub levnější variantou než zvažovaný Amaré Stoudemire z Phoenixu.

Antawn Jamison, posila Clevelandu CavaliersAntawn Jamison, posila Clevelandu Cavaliers

Antawn Jamison, posila Clevelandu Cavaliers

Přichází i Sebastian Telfair. Rozehrávač ega, nikoli však kvalit svého bratrance Stephona Marburyho patří mezi problémové muže. V soutěži se dosud příliš neprosadil. Cavaliers jej z LA Clippers získali coby dočasný záskok za nedávno zraněné, ale pozvolna se vracející Mo Williamse a Delonteho Westa.

Odešli: litevská legenda klubu Žydrunas Ilgauskas. Vysokánský pivot byl nejdéle sloužícím Kavalírem, teď bude oblékat dres Washingtonu.

Cleveland rovněž ztratil práva na slovinského křídelníka Emira Preldžiče, který hraje za Fenerbahce, a první kolo draftu 2010.

Orlando Magic

Beze změn.

Atlanta Hawks

Beze změn.

Boston Celtics

Posílili: o maličkého rozehrávače Natea Robinsona z New Yorku, který proslul hlavně jako vítěz soutěží ve smečování. Robinson je ale rovněž solidní skórer. Marcus Landry si v nováčkovské sezoně zahrál v 17 zápasech. Jeho výměna do Bostonu je zajímavá snad jen tím, že ve stejný den mění dres i jeho slavnější bratr Carl.

Odešli: trojkař Eddie House přijde v New Yorku o play-off. Stejným směrem míří i J.R. Giddens, Bill Walker.

Rozehrávač New York Knicks Nate Robinson při soutěži ve smečování v rámci All-Star víkendu NBA.

Rozehrávač Nate Robinson při soutěži ve smečování v rámci All-Star víkendu NBA.

Toronto Raptors

Beze změn.

Chicago Bulls

Posílili: o čtyři hráče, jejich snahou však bylo hlavně ulevit svému rozpočtu. Ve svém osmém působišti si zahraje rozehrávač Ronald "Flip" Murray. Z Charlotte přichází také další rozehrávač Acie Law. Od Bobcats získali Bulls i pozici v prvním kole v budoucím draftu.

Z Milwaukee přišli Hakim Warrick a Joe Alexander, dva hráči, kterým po sezoně končí smlouvy. I to nasvědčuje spekulaci, že Chicago bude chtít v létě ulovit velkou posilu.

Odešli: do Charlotte míří stále ještě mladý, avšak zdravotními potížemi stíhaný power forward Tyrus Thomas. Do Milwaukee putuje zkušený John Salmons. S ním se klub přišel i o volby ve druhých kolech draftů 2011 a 2012 a v prvním kole 2010, pokud bude Chicago vybírat mezi 11. a 30. místem.

Miami Heat

Beze změn.

Charlotte Bobcats

Posílili: svoji ambici na play-off ziskem dvou podkošových hráčů: "smečaře" Tyruse Thomase z Chicaga a v obraně použitelného veterána Thea Ratliffa ze San Antonia.

Odešli: rozehrávači Ronald "Flip" Murray a Acie Law. Klub přišel i o dvě volby v budoucích draftech.

Milwaukee Bucks

Posílili: po solidním průvanu v kádru o tři hráče. Z Philadelphie přišli slovinský pivot Primož Brezec a vrátil se rozehrávač Royal Ivey. Z Chicaga klub získal zkušeného Johna Salmonse. Plusem jsou i volby v draftech 2010, 2011 a 2012. 

Odešli: hráči z lavičky Hakim Warrick, Joe Alexander, Francisco Elson a Jodie Meeks. Nejvíce bolí ztráta nadějného nováčka Meekse ve prospěch konkurenční Philadelphie.

Philadelphia 76ers

Posílili: o vytouženého nováčka Jodieho Meekse. Spolu s ním přichází zkušený pivot a kapitán nizozemské reprezentace Francisco Elson, který však už mnoho příležitostí nedostává.

Odešli: pivot Primož Brezec a rozehrávač Royal Ivey. Klub přišel i o druhé kolo draftu 2010.

New York Knicks

Posílili: o hvězdného, avšak věčně zraněného Tracyho McGradyho. Americký střelec nehrál od konce prosince, po Houstonu Rockets žádal trade. A dočkal se. Přes Sacramento zamířil do New Yorku. Hned se také nechal slyšet: "Hrát v New Yorku je sen. Tamní Madison Square Garden se nedá s ničím srovnat."

McGrady je nejlépe placeným hráčem této sezony, bude však hrát o nový kontrakt, ten současný potrvá jen do června. Spolu s McGradym dostali Knicks i atleticky skvěle vybavené křídlo Sergio Rodrigueze. Ještě se tím posílila evropská stopa v New Yorku.

Dalším ziskem je trojkař Eddie House z Bostonu. Přišli s ním i mladíci J.R. Giddens a Bill Walker. Z Minnesoty přišel podkošový hráč Brian Cardinal.

Odešli: oblíbený rozehrávač Nate Robinson, na jehož platu Knick ušetřili bezmála sedm milionů dolarů. V Bostonu skončil i křídleník Marcus Landry.

Do Sacramenta putuje veterán Larry Hughes. do pak Houstonu nováček Jordan Hill a pivot Jared Jeffries. Do Minnesoty klub přepustil srbského pivota Darka Miličiče - a ještě něco připlatil.

Utah - Houston

Tracy McGrady v červeném dresu Houstonu.

Detroit Pistons

Beze změn.

Washington Wizards

Posílili: své naděje na zisk hvězd během léta. Avizované rozpouštění kádru po skandálu Gilberta Arenase nastalo v tomto týdnu. Už na jeho začátku přišli Josh Howard, Drew Gooden (později vyměněný do LA Clippers), James Singleton, Quinton Ross.

Následovali je Žydrunas Ilgauskas a Al Thornton. Klub získal i práva na první kolo draftu 2010 od Clevelandu a druhé kolo draftu 2010 od Sacramenta. Wizards získali i práva na Emira Preldžiče. Největší posilou se zdá být Josh Howard z Dallasu.

Odešli: všichni hvězdní hráči. Neprve to byli křídelník Caron Butler, pivot Brendan Haywood a rozehrávač DeShawn Stevenson do Dallasu, následoval Antawn Jamison do Clevelandu. Pryč je i rozehrávač Dominic McGuire, který zamířil do Sacramenta. A samozřejmě také už zmiňovaný Gooden.

Indiana Pacers

Beze změn.

New Jersey Nets

Beze změn.

Západní konference

Los Angeles Lakers

Beze změn

Denver Nuggets

Beze změn.

Utah Jazz

Posílili: šanci na zisk nadějného hráče v některém z příštím z draftů. "Pick" dostali od Memphisu.

Odešli: jediný muž - solidní a bojovně naladěný rozehrávač Ronnie Brewer. Odchod dobrého hráče takřka zadarmo.

Dallas Mavericks

Posílili: na perimetru (Caron Butler, DeShawn Stevenson) i pod košem (Brendan Haywood). Noví hráči už mají za sebou první zápasy za Dallas, pomohli k výhře 107:97 nad Phoenixem. Dařilo se hlavně "patnáctibodovému" Butlerovi.

Odešli: Josh Howard, Drew Gooden, James Singleton, Quinton Ross. Fanoušky nejvíc mrzí odchod Joshe Howarda, oblíbeného křídelníka však často trápila zranění. Drew Gooden přišel před touto sezonou, přispíval solidními 8,9 body a 6,9 doskoky,

Caron Butler z Dallasu

Caron Butler z Dallasu

San Antonio Spurs

Posílili: -

Odešli: podkošový veterán Theo Ratliff byl vyměněn do Charlotte za chráněnou volbu ve druhém kole draftu 2016.

Oklahoma City Thunder

Beze změn.

Phoenix Suns

Beze změn.

Portland Trail Blazers

Posílili: o velezkušeného podkošového hráče Marcuse Cambyho, kterým zacelili mezeru po zraněném Gregu Odenovi. Ani Camby však právě nepatří k železným mužům.

Odešli: zkušený rozehrávač Steve Blake a křídelník Travis Outlaw do LA Clippers. (Více o tomto tradu naleznete zde.)

Houston Rockets

Posílili: o jeden z velkých střeleckých talentů a donedávna nejlepšího střelce NBA Kevina Martina. Tento hráč je mladší náhradou za Tracyho McGradyho, jenomže i on je pronásledován zraněními.

Součástí velké výměny byli i pivot Hilton Armstrong ze Sacramenta a dva hráči z New Yorku: křídlo Jordan Hill a pivot Jared Jeffries

Odešli: kromě nechtěného a přeplaceného střelce Tracyho McGradyho museli Rockets obětovat i oblíbeného a bojovného pivota Carla Landryho, který zaceloval mezeru po zraněném Jao Mingovi. do Kings odešel i další pivot Joey Dorsey.

LA Lakers - Sacramento: domácí Kobe Bryant (ve žlutém) proti Kevinu Martinovi

Kevin Martin ještě ve fialovém dresu Sacramenta proti Kobemu Bryantovi.

New Orleans Hornets

Beze změn.

Memphis Grizzlies

Posílili: o dobrého obránce a solidního střelce na perimetru Ronnieho Brewera. Vzdát se přitom museli jen volby v prvním kole v některém z příštích draftů.

Odešli: -

Los Angeles Clippers

Posílili: o zkušenost. Do Clippers přišel doskakovač Drew Gooden z Washingtonu. Na křídlo zamířil Travis Outlaw, rozehrávku podpoří Steve Blake. (Více informací naleznete zde.)

Odešli: dva podkošoví hráči. Al Thornton neprokázal svůj potenciál hvězdy, další šanci bude mít ve Washingotnu, Zkušený pivot Marcus Camby zkusí štěstí v Portlandu. Ze smlouvy byl vyplacen křídelník Ricky Davis.

Sacramento Kings

Posílili: hlavně pod košem. Z Houstonu přišli dva pivoti Carl Landry a Joey Dorsey, z Washingtonu pak Dominic McGuire. Rozehrávač Larry Hughes přinese především zkušenost.

Odešli: střelec Kevin Martin měl být budoucností Kings, v klubu se jej ale zbavili, přestože adekvátní náhradu nedostali. Důvod? Mají nováčka Tyrekeho Evanse, který patří k nejpříjemnějším překvapením sezony. Pryč jsou i španělský skokan Sergio Rodriguez a pivot Hilton Armstrong.

Golden State Warriors

Beze změn.

Minnesota Timberwolves

Posílili: o zlobivé dítě srbského basketbalu Darka Miličiče. V Detroitu, Orlandu, Memphisu a v New Yorku se tento talent neprobudil. A v Minnesotě? Miličič přichází jako zraněný.

Odešli: za Miličiče putoval do Knicks vysoký křídelník Brian Cardinal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž