Kemba Walker na tiskové konferenci.

Kemba Walker na tiskové konferenci. | foto: AP

Malý, ale šikovný. Podměrečný Kemba míří do NBA s aureolou vítěze

  • 0
Má za sebou parádní sezonu v zámořské univerzitní soutěži NCAA. Basketbalista Kemba Walker dovedl svůj Connecticut k titulu a navrch posbíral hned tři individuální trofeje. Teď rtuťovitý rozehrávač míří do draftu NBA. Který tým si ho 23. června vybere?

Spoluhráči ho vysadili ke koši, z něhož odstřihl síťku a radostně s ní zamával ostatním. Walkerův Connecticut v jednom ze střelecky nejutrápenějších finále historie NCAA zvítězil nad Butler Bulldogs a šťastný Kemba v těch chvílích už asi tušil, že odehrál svůj poslední zápas za univerzitní tým.

Týden nato už to bylo jisté. Jednadvacetiletý Walker oznámil, že se bude v červnovém draftu ucházet o místo v týmu některého z účastníků NBA. A už teď už se zdá být skoro samozřejmé, že rodák z newyorského Bronxu vystoupí na pódium během prvního kola volby.

Zakončující Kemba Walker z University of Connecticut.

Kemba Walker z UConnu.

Kemba Walker (v bílém) z UConnu zakončuje ve finále NCAA proti Butleru.

Důvodem by měl být nejen suverénní způsob, kterým dovedl Connecticut Huskies k titulu v NCAA, ale i tři individuální ocenění, jež mu vynesly výkony v poslední sezoně. Walker se stal laureátem ceny pro nejlepšího hráče celého NCAA Tournamentu, nositelem Bob Cousy Award určené pro nejlepšího rozehrávače univerzitní soutěže a získal i Lute Olson Award, jež se druhým rokem udílí nejlepšímu ne-nováčkovi NCAA.

Nejlepší student sociologie v historii basketbalu a vášnivý tanečník ve své poslední univerzitní sezoně pobyl na palubovce v průměru bezmála 37 a půl minuty a nastřílel 23,4 bodu za zápas. Po návratu z Final Four NCAA v Houstonu byl uveden do síně slávy klubu z Connecticutu nazvané Huskies of Honor.

Své statistiky zlepšoval každou sezonu, NCAA už mu ze sportovního hlediska neměla co dát. Tři roky tam Walker předváděl, co umí. Válečník, mistr ve vytváření prostoru, geniální playmaker. I těmito přízvisky se rozehrávač s výškou 182 centimetrů může honosit.

Kromě přehledu, raketového zrychlení a nesobeckosti zdobí Walkera také mimořádná pracovitost. Zatímco ještě během studií na Rice High School neplatil za nějakého excelentního střelce, na univerzitě už dokázal jít za košem mnohem urputněji. Začaly mu častěji vycházet tříbodové pokusy i průniky do podkošového prostoru, během nichž je nyní Walker schopný odstavit i několik protihráčů.

Kemba Walker (vpravo) a jeho trenér z University of Connecticut Jim Calhoun pózují s trofejí Boba Cousyho.

Kemba Walker z Connecticutu provedl vítězný rituál, odstřihl síťku z koše

"Kemba Walker není jen megatalent," říká Seth Davis ze sportsIllustrated.com. "Je to také nejlepší hráč závěrečného turnaje NCAA od dob michiganského Mateena Cleavese. Walker je vítěz a je jedno, jakým způsobem na trofej dosáhne," dodává Davis.

Získaná ocenění by ale Walker možná vyměnil za pár centimetrů navíc, jelikož o něm experti s oblibou říkají, že je "podměrečný". Oba Walkerovi největší konkurenti pro draft, již stejně jako on nastupují na postu rozehrávače, jsou výrazně vyšší. Kyrie Irving i Jimmer Fredette, jenž Walkerovi vyfoukl výroční cenu pro nejlepšího univerzitního basketbalistu Spojených států, mají 190 centimetrů a víc.

Jak velkým handicapem může být při draftu Walkerova výška? A může ho stát umístění v první desítce, kam podle předpovědí míří? Odpovědi na tyto otázky budeme znát příští čtvrtek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž