Luc Mbah a Moute (vlevo) a Chris Paul z Houstonu oslavují povedenou akci.

Luc Mbah a Moute (vlevo) a Chris Paul z Houstonu oslavují povedenou akci. | foto: AP

Rekordman s minimálním platem. Skryté eso se dočkalo ovací

  • 0
Houston Rockets jsou teď nejlepším týmem Západní konference v basketbalové NBA. Komu za to vděčí? Jamesi Hardenovi, Chrisi Paulovi, Clintu Capelovi, Eriku Gordonovi... Samozřejmě. A někde na konci tohoto výčtu by byl i Luc Mbah a Moute. Nezaslouženě vzadu, jak dokázal ve středečním duelu s Denverem.

Na suverénním vítězství Rockets v poměru 125:95 se kamerunský křídelník podílel 13 body (při stoprocentní střelbě), čtyřmi doskoky či čtyřmi zisky. Potud nic světoborného.

Ale taky si do statistiky +/- hodnotící body nastřílené a inkasované při pobytu na hřišti připsal +57. Za Mbah a Mouteových 26 minut Rockets „minizápas“ vyhráli 93:36.

To je nový rekord NBA.

Předchozí maximum měl v držení Joe Smith, který před 16 lety pomohl Minnesotě k výhře nad Chicagem statistikou +52.

„Když jsem to viděl, řekl jsem si prostě: Wow,“ svěřil se jedenatřicetiletý rodák z kamerunské metropole Yaoundé televizi ESPN.

„Myslím, že se jedná o výsledek toho, jak teď hrajeme. Když to do sebe všechno zapadá, zvládáme velké věci. A díky tomu pak vyniknou jednotlivci,“ tak trochu děkoval spoluhráčům.

Typický Luc Mbah a Moute, chtělo by se dodat. To on je obvykle tím nenápadným hrdinou, pracujícím pro hlavní hvězdy. Až moc nenápadným.

V lize si jej i v desáté sezoně váží jako skvělého obránce a perfektního týmového hráče, ale finančně ho za to letos v létě neocenili. Mbah a Moute věřil, že si jako člen základní pětky Los Angeles Clippers zaslouží víc než 2,3 milionu dolarů.

Ale žádná skvělá nabídka nepřiletěla, a tak jej Houston „ukradl“ - stačilo mu veteránské minimum 2,1 milionu.

„Podívejte se, jaká to byla trefa,“ nezastíral trenér Mike D’Antoni, když si Mbah a Mouteho příspěvku všimli na začátku listopadu houstonští novináři. „Je až šílené, za jak málo jsme ho získali.“

Tehdy ještě D’Antoni dodával: „Hlavně o něm nikomu neříkejte. Je to naše tajná zbraň. Chceme, aby to tak zůstalo.“

To se už nepovede. Luca Mbah a Mouteho konečně objevil a ocenil svět NBA. Po jeho 662. zápase.

Náčelník kamerunského basketbalu

Luc Mbah a Moute není první Kameruncem v NBA, tím se stal v minulé dekádě pivot Ruben Boumtje-Boumtje. Ovšem rozhodně je mužem, který se o slávu tamního basketbalu zasloužil nejvíc.

V začátcích basketbalové kariéry totiž pomohl Joelu Embiidovi, dnes hvězdě Philadelphie, a podílel se také na objevení Pascala Siakama, pivotmanské jistoty Toronta.

Basketbal mají Mouteovi v krvi. Lukovo dvojče Emmanuel Bidias a Moute hrával na americké univerzitě, mladší bratr Roger Moute a Bidias působí ve farmářské G-League v týmu Raptors 905 a bratranec Landry Nnoko se zatím neúspěšně pokoušel protlačit do kádru Detroit Pistons, dnes nastupuje za jeho zálohu Grand Rapids Drive.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž