Děčínský AJ Walton zakončuje, fauluje ho DeMarco Dickerson z Pardubic.

Děčínský AJ Walton zakončuje, fauluje ho DeMarco Dickerson z Pardubic. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Pardubice pohřbilo šest a půl minuty bez koše, Děčín zvládl i druhé semifinále

  • 1
Tentokrát bez prodloužení, ale ne bez nervů. Další strhující semifinálová bitva, další triumf děčínských Válečníků. Ve svém vyprodaném basketbalovém koloseu v úterý pobili Pardubice 83:74 a ve válce o ligové finále se ujali vedení 2:0 na zápasy. Domácí k vítězství nasměroval další výborný výkon Ty Nicholse, Američan nasázel 29 bodů.

„Finále není vůbec blízko. Nejdůležitější je, že jsme udrželi domácí neporazitelnost a uvidíme, co se stane v Pardubicích. Nemáme tam co ztratit a věřím, že se nám tam bude hrát o trošku líp než doma, přece jen nás naše publikum chvílemi svazuje,“ vypozoroval děčínský trenér Tomáš Grepl.

Pardubice si úspěch zazdily na přelomu první a druhé čtvrtky, kdy šest a půl minuty nedaly jeden jediný koš. Válečníci v obraně přidali na agresivitě a hostům se balon od obroučky odrážel, jako by v koši byla zátka. Série šestnácti bodů v řadě dostala diváky do extáze a překlopila skóre z 14:19 na 30:19. A když už pak Repešova parta střeleckou nemohoucnost prolomila, sedmi body v řadě ji zase zpražil kudrnatý fantom Nichols.

„Celou sezonu ukazuje kvalitu, v tuhle chvíli dostává snad ještě víc míčů než v základní části, protože A. J. Walton zatím v sérii trošku mlčí. Doufám, že se mu vrátí taky bodová potence. Pro mě osobně je dobře, že víme, kde máme nějaké možnosti se zlepšit,“ řekl Grepl.

S Nicholsem si východočeský celek zatím neví rady. „Je těžké ho bránit, je nesmírně rychlý jak v nájezdu na koš, tak při střelbě. I mě kolikrát objel. Musíme něco vymyslet, abychom ho líp pokryli,“ vybídl pardubický rozehrávač Tomáš Vyoral, na kterého publikum bučelo kvůli den starému souboji právě s Nicholsem.

Při šestnáctibodovém vedení Válečníků se zdálo být hotovo, ale nebylo. Nástup 13:2 do druhé půle, kdy domácí šetřili se třemi fauly hrajícího tvůrce hry Waltona, vrátil Pardubice do hry a udělal ze zápasu další hollywoodské drama. Bitva o každý centimetr palubovky gradovala, hostům se v koncovce třetí čtvrtiny vyfauloval pivot Švrdlík. I tak šli v úvodu čtvrté dokonce do jednobodového vedení.

Těsné skóre domácí v závěru zlomili, vysvobodily je trojky Svobody a Kroutila. Děčín si díky nim vytvořil jedenáctibodový polštář a v bílém pekle, které opět vytvořili fanoušci v bílých tričkách, už Pardubice usmažil.

„Rozhodlo, že jsme byli tvrdší. Soupeři tím víc ubývaly síly a v závěru mu chyběly,“ tvrdil domácí křídelník Filip Kroutil.

Válečníci si vylepšili sezonní bilanci nad Pardubicemi na 6 - 0. „Nechci říct, že doma chceme Děčín zmlátit, ale rozhodně ukážeme, že na Dašické se nevyhrává jen tak,“ burcoval Vyoral. „V pondělí jsme měli vyhrát. Všechno je o naší obraně a obranném doskoku.“

První partii Děčín vyhrál až v prodloužení 88:85, to Nichols zaznamenal 24 bodů. Série se přesouvá do Pardubic, kde se hraje v pátek a sobotu. Ve středu a čtvrtek vypukne druhý boj o finále mezi Nymburkem a Opavou.

Kooperativa Národní basketbalová liga mužů

Semifinále play off - 2. zápas

BK Armex Děčín - BK KVIS Pardubice 83:74 (18:19, 46:35, 61:58)
Nejvíce bodů:
Nichols 29, Matěj Svoboda 18, Pomikálek 12 - Pekárek a Švrdlík po 13, Dickerson 12. Diváků: 1 200 (vyprodáno). Stav série: 2:0.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž