Legendární Sabonis přijde o olympiádu

V i l n i u s - Olympijské hry v Sydney přijdou o velkou basketbalovou legendu. Klíčový pivot litevské reprezentace Arvydas Sabonis, šampion ze Soulu z roku 1988, do Austrálie nepojede kvůli zranění nohy. Pětatřicetiletý hráč se nedávno podrobil operaci, sice už nekulhá, přesto stále trpí bolestmi a nemůže se pořádně rozběhnout. Pro národní tým, třetí na olympiádě v Atlantě 1996 i Barceloně 1992, je to další pořádná rána, zdravotní patálie už vyřadily Arturase Karnišovase a Virginiujse Praskevičiuse.

Sabonis, 221 centimetrů vysoký pořízek a opora týmu zámořské basketbalové NBA Portland Trail Blazers, konzultoval rozhodnutí s koučem Jay Jensenem. Ten je v současné době s hráčem v Litvě, aby mu pomohl s rehabilitací.

Obrovitý podkošový hráč patří mezi největší postavy světového basketbalu. Portland ho draftoval už v roce 1986, politická situace v tehdejším Sovětském svazu borce však do Ameriky nepustila. Dres Portlandu oblékl až před šesti lety, před tím stihl ukořistit zlatou medaili na olympijských hrách v Soulu. Navíc byl čtyřikrát vyhlášen evropským hráčem roku, v bojích na mezinárodní scéně se pohybuje už dvacet let. Uplynulou sezonu dotáhl Portland do finále západní konference, tam v rozhodujícím sedmém zápase podlehl pozdějším triumfátorům z Los Angeles.  


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž