Čeští basketbalisté poslouchají hymnu před utkáním s Japonskem.

Čeští basketbalisté poslouchají hymnu před utkáním s Japonskem. | foto: ČBF / Václav Mudra

Bez Satoranského i bez Veselého. Kvalifikace MS musí najít nové hrdiny

  • 10
Šestnáct nejlepších evropských klubů z Euroligy se zachová stejně jako třicítka z NBA - nebude respektovat listopadové a únorové pauzy určené ke kvalifikaci na basketbalové mistrovství světa či Evropy.

O vymazání euroligových hráčů z reprezentačních nominací rozhodlo klubové shromáždění ve čtvrtek, když schválilo program sezony 2017/18. A podle očekávání má být v rozporu s jízdním řádem kvalifikace.

Český výběr se tedy bude muset od letošního podzimu obejít nejen bez Tomáše Satoranského z Washingtonu, ale také bez Jana Veselého. Ten je pod smlouvou u euroligového šampiona Fenerbahce Istanbul, a ať už se odhodlá k návratu do NBA, nebo ne, reprezentace se ho týkat nebude.

A v rychlosti přidejme i další (očekávané) absence. Už na zářijovém Eurobasketu bude scházet pětatřicetiletý Petr Benda, po turnaji ho nejspíš bude následovat sedmatřicetiletý Jiří Welsch a loučit by se mohl také třiatřicetiletý Blake Schilb, který se navíc bezpochyby právě snaží získat angažmá v euroligovém klubu.

Reprezentaci tedy čeká úkol najít nové tahouny a vůdce.

Stejný problém jako Češi však bude mít spousta dalších výběrů včetně prvních soupeřů v kvalifikaci. Finové přijdou o Lauriho Markkanena s Petterim Koponenem, Islanďané o mladého obra Tryggviho Hlinasona.

Absolutně největší ztráty má americká reprezentace. Zástupy čekající na šanci v „Teamu USA“ jsou však samozřejmě tak mohutné, že absence obhájců titulu na turnaji 2019 v Číně asi nehrozí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž