Kia Vaughnová bude v zápase s Belgií chybět.

Kia Vaughnová bude v zápase s Belgií chybět. | foto: ČBF / Mudra3

České basketbalistky nastoupí proti Belgii bez pivotky Vaughnové

  • 7
České basketbalistky budou v důležitém sobotním utkání kvalifikace o mistrovství Evropy s Belgií postrádat pivotku Kiu Vaughnovou. Rodilá Američanka, která před rokem obdržela české občanství, má menší zdravotní potíže, kvůli nimž odcestovala za osobním lékařem do New Yorku. K národnímu týmu se má připojit až před dalším zápasem s Německem.

„Už dva měsíce ji trápí zdravotní potíže vyplývající z velké vytíženosti. Když jsem s ní mluvil naposledy, tak byla na kapačkách. Povolili jsme jí proto odcestovat za lékařem do New Yorku. Na zápas s Německem už ale bude,“ řekl vedoucí národního týmu Simon Bytel.

Vaughnová byla dlouho oporou USK Praha, ale loni v létě odešla do jiného špičkového euroligového celku Fenerbahce Istanbul, kde hraje 30 minut za zápas. 

V Turecku se hrálo i přes Vánoce, takže Vaughnová neměla přestávku, na kterou byla zvyklá z Prahy. Nemohla si odpočinout a nakumulovaná únava se odrazila na jejím zdraví.

„Kia je špičková hráčka, takže nám bude chybět, ale věřím, že ostatní se s tím popasují, každá trošičku přidá a že to zvládneme,“ řekl trenér Štefan Svitek. „Je to veliká ztráta. Kia je pod košem ohromně silná. Musíme se s tím popasovat. Doufám, že holky ji nahradí,“ uvedla kapitánka Kateřina Elhotová.

Kvůli zdravotním problémům bude určitě chybět Jana Hausknechtová ze Žabin Brno. Menší potíže s achillovkou má také Tereza Pecková, která vynechala úterní trénink stejně jako nová tvář v reprezentaci Renáta Březinová. Pivotku Hradce Králové už delší dobu trápí ostruha na patě a nemůže trénovat dvakrát denně. „Stará se o ně náš realizační tým a věřím, že na zápas s Belgií budou připraveny,“ řekl Bytel.

Češky se připravují v pražské hale Královka, kde 10. února přivítají Belgii a 14. února Německo. Trenér Svitek připravil pro své svěřenkyně náročné tréninky a také zcela nové akce, které nyní pilují. 

Štefan Svitek řídí trénink českých basketbalistek, vlevo Edita Šujanová, vpravo Julia Reisingerová

„Vycházíme z toho, které věci nám na podzim šly a které méně. Není moc času na přípravu, tak jsme vsadili na hráčky, které jsou zvyklé na náš systém z podzimu. Navíc jsem přesvědčený, že je tu to nejlepší, co může být,“ prohlásil Svitek.

Duel s Belgií bude klíčový v boji o prvenství ve skupině, oba celky dosud dvakrát vyhrály. „Belgičanky jsou bronzové medailistky z mistrovství Evropy, mají ve svém středu zkušené hráčky, dobré pivotky, jsou sehrané, takže náročný soupeř. Vidím to padesát na padesát. Podle loňských výsledků a jmen jsou možná menším favoritem, ale my jsme zase doma,“ dodal kouč českého výběru.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž