Kunín vzdoroval, ale Nymburk opět vyhrál

  • 6
N.Jičín - Už 2:0 na zápasy vedou ve finálové sérii play-off Mattoni NBL obhájci titulu z Nymburka. V Novém Jičíně totiž navázali na přesvědčivé sobotní vítězství ze své palubovky a Mlékárnu Kunín zdolali 82:75. Úřadující čeští šampióni rozhodli o svém triumfu v úvodu poslední čtvrtiny, kdy trefili rychle za sebou čtyři trojky a vytvořili si až čtrnáctibodové vedení.

Mlékárna Kunín - ČEZ Basketball Nymburk 75:82
(20:24, 40:37, 63:61)

Stav série: 0 - 2

Základní sestavy

Mlékárna Kunín:
William Chavis, Frederick Warrick, David Hájek, Marijo Bošnjak, Rostislav Pelikán

Nymburk:
Maurice Whitfield, Adam Hess, Ladislav Sokolovský, Radoslav Rančík, Ferreira Michel

Domácí basketbalisté začali ve vysokém tempu a v polovině první čtvrtiny vedli již o deset bodů (17:7). Velmi dobře si vedl zejména zkušený chorvatský pivot Marijo Bošnjak, který nahradil v zahajovací sestavě Ondreje Šošku a během pěti minut nasázel Nymburku osm bodů. Obhájci titulu se však velice rychle vzpamatovali a svou ztrátu zlikvidovali.

Střídající Savanovič se podílel sedmi body na šňůře 17:3, po které si Nymburk ještě do konce první desetiminutovky vypracoval čtyřbodové vedení. Elitní novojičínský střelec Frederick Warrick byl sice autorem prvního koše celého zápasu, když trefil hned svůj první tříbodový pokus, jenže to byla na dlouhou dobu jeho poslední přesná střela.

Hostující obrana si Warricka velice pečlivě hleděla a v prvním poločase mu povolila během šestnácti odehraných minut jen pět bodů (střelba z pole 1/5). Přesto si Kunín v koncovce druhé čtvrtiny vytvořil slibný náskok. Za stavu 27:29 nastřílel deset bodů v řadě a díky Štecově trojce měl o chvíli později k dobru dokonce devět bodů (40:31).

Hosté však během posledních třiceti vteřin umazali ze svého manka šest bodů a do druhého poločasu vstupovali se ztrátou jediného koše. Po přestávce vyrovnaná bitva pokračovala. Ani jedno družstvo si dlouho nedokázalo vytvořit výraznější vedení, byť mírný náskok si většinou udržoval Kunín.

Velkou zásluhu na tom měl zejména americký rozehrávač William Chavis - už po třech čtvrtinách měl na kontě sedmnáct bodů. Středočeši se trápili hlavně při střelbě z perimetru. Za třicet minut hry proměnili jedinou z třinácti tříbodových střel (7,7%), naopak Mlékárna měla podstatně lepší úspěšnost (38,5% - 5/13).

V úvodu závěrečné části hry se však všechno změnilo. Adam Hess, Stanislav Votroubek a Maurice Whitfield třemi trokami během dvou minut otočili skóre ve prospěch svého týmu a Nymburk od té chvíle ani jednou neprohrával. O chvíli později navíc Votroubek přidal svůj druhý tříbodový zásah a náskok úřadujících mistrů rázem narostl do dvouciferných čísel (75:65).

Úsek hry mezi 31. a 34. minutou vyhráli obhájci titulu 16:2 a Kunínu už nepomohl k obratu ani time-out, který si vzal trenér Zdeněk Hummel šest minut před koncem. Na začátku poslední tříminutovky hosté hájili po dvou smečích Michela čtrnáctibodové vedení a přestože Warrick trefil rychle po sobě dvě trojky a domácí snížili až na 75:81, Nymburk už o druhé vítězství nepřišel.

Zdeněk Hummel (trenér Mlékárny Kunín): Stav 0:2 je pro nás velice nepříjemný, ale myslím si, že jsme viděli velmi kvalitní utkání. My jsme zápas dobře rozehráli, litovat můžeme jen šesti bodů, které jsme obdrželi po triviálních chybách v závěru prvního poločasu. Přesto jsme si udržovali mírné vedení i ve třetí čtvrtině. Zlom nastal v poslední části hry, kdy Nymburk začal dávat trojky.

Měli jsme pomalejší pivoty, přestali jsme stíhat v obraně a když se soupeři chytli střelci z dálky, už jsme neměli sílu nepříznivý vývoj obrátit. Určitě se projevilo, že Nymburk má daleko kvalitnější lavičku. Navzdory porážce bych chtěl hráčům poděkovat za velice kvalitní a divácky atraktivní utkání hodné finále.

Michal Ježdík (trenér Nymburka): Naše vítězství se rodilo velice těžce a já jsem hrozně rád, že jsme na půdě soupeře vyhráli. Mlékárna Kunín měla velice dobrý začátek, dobře hrála na obou stranách hřiště. Nás po třicet minut provázela neschopnost dát trojku, ale my jsme hráče neustále burcovali a jak se ukázalo, trpělivost nakonec slavila úspěch.

Rozhodující náskok jsme získali právě díky střelbě za tři body. Domácí basketbalisté pak museli vytáhnout svou obranu až za trojkovou čáru a my jsme je trestali jednoduchými body zpod koše. V každém případě však Mlékárna předvedla mnohem lepší výkon než v prvním utkání, pro nás byl dnešní zápas hodně náročný.

Střelci:
Kunín
- Chavis 17, Warrick 13 bodů, 8 asistencí a 7 doskoků, Pelikán 12, Laco 9, Bošnjak 8, Šoška 6, Štec 5, Hájek 5
Nymburk - Michel 18, Whitfield 15 bodů a 7 asistencí, Hess 14, Savanovič 12, Rančík 7, Votroubek 6, Bigus 6, Sokolovský 3, Beneš 1
Střelba za 2 b.: 19/41 - 26/48
Střelba za 3 b.: 7/23 - 5/17
Trestné hody: 16/23 - 15/22
Doskoky: 33 - 36 (útočné 12 - 11)
Asistence: 14 - 13
Ztráty: 13 - 15
Osobní chyby: 21 - 20
5 chyb: Hájek
Nejlepší hráč: Maurice Whitfield

Třetí zápas finálové série je na programu v sobotu 20. 5. od 17.20 na palubovce Nymburka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž