Kunín propadl v obraně, říká Jaroslav Kovář

  15:46aktualizováno  16:09
Praha - V naprosto jednoznačnou záležitost obhájců titulu se změnilo sobotní utkání Mlékárny Kunín s Nymburkem. Hostující basketbalisté svého protivníka od druhé čtvrtiny přehrávali a nakonec zvítězili zcela jasně o dvacet bodů. "Zkrátka se projevila kvalita," říká Josef Jelínek, jenž se spolu s Jaroslavem Kovářem ohlíží za šesti zápasy 17. kola Mattoni NBL.

Mlékárna Kunín - ČEZ Basketball Nymburk (71:91)

Souboj dvou posledních finalistů byl jednoznačnější, než se původně čekalo. Nymburk získal rozhodující náskok hned na začátku druhé čtvrtiny, kdy svého soupeře rozstřílel pěti trojkami za sebou. "Když má celý tým tak dobré procento tříbodové střelby a navíc podá výborný výkon i v obraně, prakticky se nedá porazit," upozornil Josef Jelínek na excelentní střelbu z perimetru v podání hostujícího týmu.

Středočeši nastříleli třináct trojek s úspěšností více než 72%! "A jak už jsem řekl, velmi dobře bránili. Warrick jim sice dal třiadvacet bodů, ale další opory Kunína se obhájcům titulu podařilo utlumit. Šoška s Chavisem se skoro neprosadili, to samé platilo i pro další hráče."

Konečný výsledek Jelínka příliš nepřekvapil. "Zkrátka se projevila kvalita. Kunín měl šanci na úspěch pouze v tom případě, že by podal co možná nejkvalitnější výkon, ale Nymburk mu to zkrátka nepovolil."

Jaroslav Kovář označil za klíčový moment celého zápasu úvod druhé čtvrtiny. "Špatná obrana Mlékárny Kunín umožnila Nymburku vstřelit během dvou minut pět trojek a hosté získali šestnáctibodový náskok. Dvouciferné vedení si pak udržovali až do konce utkání."

Lídr nejvyšší soutěže má sice v těchto dnech pořádně našlapaný program, ovšem ani to se na průběhu ostře sledovaného duelu nijak neprojevilo. "Nymburk i přes náročný program v evropském poháru i Mattoni NBL podal koncentrovaný výkon, naopak Kunín propadl v obraně."

A nejen to, jednasedmdesát nastřílených bodů je letošním minimem novojičínských basketbalistů. "Svůj standardní výkon v útoku podal pouze Warrick," přikývl Kovář, jenž ještě upozornil na propastný rozdíl v úspěšnosti tříbodové střelby. "Na straně Kunína necelých 27%, na straně Nymburka 72%."

A Plus ŽS Brno - Sparta Praha (94:67)

Brněnští basketbalisté sice po většinu zápasu vedli, ale definitivně zlomili odpor svého soupeře až na začátku poslední čtvrtiny. "Sparta s A Plus ŽS dlouho držela krok, což se jí dařilo zejména díky kvalitní hře podkošových hráčů," poukázal Jelínek na solidní bodový příspěvek dvojice pivotů Daniela Douši a Pavla Frány.

V domácím dresu však bylo podstatně více hráčů, kteří se dokázali bodově prosadit. "Hlavně se ukázalo, co pro Brno znamená Pavel Prach. Je to hráč, který je z perimetru velice nebezpečný a když se mu daří, uvolňuje se prostor pro podkošové hráče. Kdyby nehrál, měli by to domácí určitě složitější."

Tradičně výborný výkon podal pivot Benda, dařilo se i rozehrávači Gajdošíkovi. "Bodově na tom byl podobně jako Savič, ale podívejte se na rozdíl v užitečnosti (Gajdošík 19, Savič 5 - pozn. aut.). Gajdošík prostě dokázal udržet Saviče tak, že nepředvedl žádný nadstandardní výkon."

Podle Jaroslava Kováře domácí basketbalisté znovu potvrdili, že nedávná krize je již minulostí. "S výjimkou první čtvrtiny svého soupeře přehrávali a neustále vedli. V poslední desetiminutovce Sparta dokonce nastřílela jen dvanáct bodů."

Vzhledem k průběhu zápasu je však konečná porážka pro hosty trochu krutá, vždyť ještě na začátku poslední čtvrtiny prohrávali jen o osm bodů. "Nakonec to skončilo téměř o třicet bodů, na čemž má zásluhu nejen kvalitní obrana domácích, ale také velký počet míčových ztrát sparťanských hráčů," podotkl Kovář.

"Pivoti Sparty sice podali lepší výkony, než v posledních utkáních, ale hostům se tentokrát vůbec nedařila střelba z dálky. Proměnili jen dva z šestnácti tříbodových pokusů, úspěšnost pouhých 12,5% je opravdu velice nízká."

BK Prostějov - BK Děčín (106:82)

Domácí basketbalisté tentokrát neponechali nic náhodě a překvapení na jejich účet se nekonalo. Severočeši nabrali dvouciferné manko již v první čtvrtině a přestože na začátku druhé části hry Soukup snížil na osmibodový rozdíl, o dvě minuty později to bylo již o sedmnáct bodů!

"Prostějov udržel svůj výkon po celý zápas na vysoké úrovni, což se mu dříve moc nedařilo. V podstatě během celého zápasu nenastal okamžik, kdy by měl Děčín šanci své manko dotáhnout," podotkl Jelínek.

"Na rozehrávače Sanderse si domácí hráči dali velký pozor, takže se moc neprosadil. Jeden ze svých lepších zápasů odehrál Bičvič, ale na Prostějov to nestačilo. U domácích se střelecky dařilo Milošovi, vysoký standard odehráli Callahan se Stuchlým a Crispem. Petr Czudek sice v podstatě nestřílel, ale jeho čtrnáct asistencí svědčí o jeho přínosu pro celý tým."

Na výborný výkon reprezentačního dirigenta upozornil i Jaroslav Kovář. "Z dvojice domácích rozehrávačů byl sice střelecky úspěšnější Crisp, který nastřílel s velice dobrou úspěšností sedmnáct bodů, ale čtrnáct Czudkových asistencí je opravdu výborné číslo."

Hned pětice prostějovských hráčů nastřílela dvouciferný počet bodů, šestý Nečas si jich připsal devět. "Svědčí to o tom, že domácí hráli kolektivně nejen v obraně, ale na rozdíl od některých předchozích zápasů i v útoku," myslí si Kovář.

"Děčín je hodně nebezpečným týmem, ale Prostějov podal výborný výkon a co je pro něj cenné - nepolevil v koncentraci ani v závěru střetnutí za rozhodnutého stavu. Pro vývoj zápasu bylo z hlediska Prostějova důležité hlavně to, že se v útoku příliš neprosadil Sanders. Nastřílel jen jedenáct bodů, což je jeho třetí nejnižší číslo v letošní sezoně."

SČP Ústí n. L. - Handicap Brno (72:81)

Pro oba celky šlo o velice důležité utkání. Nakonec jej lépe zvládli hosté, kteří se díky dvoubodovému zisku znovu odpoutali od poslední Sadské a navíc stáhli své manko na desáté Ústí na dva body. "O výsledku jednoznačně rozhodly individuální výkony," poznamenal Josef Jelínek.

Na prvním místě vyzdvihl nejlepšího střelce utkání Věroslava Suchardu. "Určitě měl zvláštní motivaci, vždyť v Ústí nedávno působil. Byl to jeho zápas," chválí jej Jelínek. Pivot Handicapu nastřílel jednatřicet bodů, když ze čtrnácti pokusů z pole minul pouze dva! "Navíc ho v útoku výborně podpořil mladý Slezák."

Oba hráči nastříleli dohromady pětapadesát bodů. "Pokud by takovéto výkony podali vždy alespoň dva hráči, bylo by na tom Brno v tabulce podstatně lépe," míní Jelínek. Co tento výsledek může znamenat pro další vývoj ve spodní části tabulky? "Sadské se to hodně zkomplikovalo, ale myslím si, že i Ústí už se musí dívat pod sebe."

Nadprůměrné výkony dvou nejlepších střelců Handicapu zaujaly i Jaroslava Kováře. "Ústí vyhrálo dva zápasy v řadě a dobře začalo i proti Brnu, hlavně díky Pavlu Houškovi. Jenže ve třetí čtvrtině se začalo dařit hostujícímu křídelníkovi Slezákovi, který má spolu se Suchardou největší zásluhu na dlouho očekávané výhře."

Ta byla podle Kováře zasloužená. "Hosté měli lepší střelecké statistiky a navíc ústecké basketbalisty přeskákali pod oběma koši. Severočeši měli za celý zápas pouze jediný útočný doskok."

BK Sadská - Synthesia Pardubice (82:99)

Nováček soutěže odehrál výbornou první čtvrtinu, ale v dalším průběhu zápasu naprosto zkolaboval. Rychle ztratil patnáctibodové vedení a nakonec vysoko prohrál. "Sadská je jednoznačně útočně laděným týmem, který je schopen nasázet za čtvrtinu pětatřicet bodů, ale vzápětí jich stejně tolik dostane a dá jich třeba jen šest," říká Jelínek.

Svatá pravda, dalo by se říci. První čtvrtina skončila 34:19 ve prospěch Sadské, druhá naopak 14:35... "Domácí hráči jsou schopní střílet odevšad, ale takovým stylem se moc zápasů vyhrát nedá. Kontrolovaná hra jim dělá problémy a soupeři z toho těží, což potvrdily i Pardubice."

V jejich dresu odehrál další výborné utkání Jiří Trnka. "Teď se mu daří, v posledních zápasech je hodně vidět. Mezi tahouny určitě patřili i Novotný s Amesem. Právě na těchto hráčích nyní stojí hra celého týmu a když se jim daří, samozřejmě se to projevuje na výsledcích."

Totální propadák Sadské ve druhé čtvrtině zaskočil i Jaroslava Kováře. "Domácí basketbalisté naprosto nepochopitelně polevili v koncentraci, hosté toho využili a své poločasové vedení dokázali ve zbývajícím průběhu zápasu zvýšit."

Diváci viděli mimo jiné zajímavý souboj dvou amerických rozehrávačů. V domácím dresu nastoupil Sherman Rivers, v pardubickém týmu odehrál svůj druhý zápas v Mattoni NBL Rahsaan Ames.

"Oběma hráčům se celkem dařilo, byli nejlepšími střelci svých týmů. Amese však více podpořili jeho spoluhráči, zejména pak Novotný s Trnkou."

USK Praha - NH Ostrava (84:83)

Když do konce zápasu zbývalo necelých dvanáct minut, měli hosté k dobru sedmnáct bodů. Přesto nakonec prohráli. Vysokoškoláci opět potvrdili, že pro ně žádný zápas není ztracený a drtivým finišem odvrátili další domácí porážku. "Ostrava ztratila vyhraný zápas," říká Josef Jelínek.

Prášil nastřílel dvaatřicet bodů, Gavlák pětadvacet, ovšem v poslední čtvrtině oba minuli všech svých pět střel z pole... Čím si lze kolaps Nové huti v poslední čtvrtině vysvětlit? "Možná šlo o strach z vítězství, možná v tom byla nervozita. Každopádně je jasné, že si to hosté prohráli úplně sami."

Naopak basketbalisté USK se radují. Dvoubodový zisk je udržel ve hře o šesté místo. "O USK je známo, že bojuje do poslední chvíle. Domácí si znovu dokázali, že se to vyplácí. Vítězství je pro ně hodně cenné."

Dovedla je k němu především kvalitní obrana. "Výborně hrající Prášil nastřílel v prvním poločase dvaadvacet bodů, ale v poslední čtvrtině přidal jen jediný z trestného hodu. Hráči USK totiž začali mnohem lépe bránit," konstatoval Jaroslav Kovář.

Podle něj vysokoškolákům velmi pomohl i návrat Tomáše Hrubého. "Nastoupil po třech vynechaných zápasech a hned se stal nejlepším střelcem svého týmu. Dařilo se i Aličovi. V hostujícím družstvu nejlépe zahráli Prášil s Gavlákem, ovšem Ostravě výrazně chyběly body podkošové dvojice Pospíšil, Hand. Zejména Hand za svým výkonem z premiérového utkání proti Spartě hodně zaostal."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Barcelona díky hattricku Lewandowského porazila oslabenou Valencii

29. dubna 2024  23:12,  aktualizováno  23:18

Fotbalisté Barcelony porazili v dohrávce 33. kola španělské ligy díky hattricku Roberta...

Sestupem ohrožené Cagliari bez zraněného Jankta prohrálo v Janově

29. dubna 2024  22:48

Fotbalisté Cagliari bez zraněného Jakuba Jankta prohráli dohrávku italské ligy a souboj nováčků na...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Seattle propustil po třech letech v NHL svého prvního kouče Hakstola

29. dubna 2024  21:27

Vedení hokejistů Seattle Kraken propustilo trenéra Davea Hakstola, prvního kouče klubu od jeho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...