Tábor - Karlovy Vary: domácí Tereza Vorlová (vlevo) proniká přes Lenku Větrovcovou

Tábor - Karlovy Vary: domácí Tereza Vorlová (vlevo) proniká přes Lenku Větrovcovou | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Kouč karlovarských basketbalistek chce mít v týmu osm profesionálek

  • 0
"Osm profesionálek plus dorostenky z Varů i Sokolova," plánuje soupisku kouč basketbalistek karlovarské Lokomotivy Tomáš Veselý. V pondělí s týmem zahájil přípravu na sezonu. Na úvodním tréninku měl jen sedm kmenových hráček. "Teď záleží na manažerovi, koho přivede."

Přípravu hned zahájil ostrým atletickým treninkem. Veselý hráčkám věřil, před odjezdem na dovolenou rozdal individuální plány. "Co mám informace, tak plnily."

Proto hned na úvod výběh do lesa zakončil posilovnou. Tak tomu bude, kromě pátků, každý den až do soustředění v Tachově poslední srpnový týden. Postupně se připojí i herní trenink, první zářijový víkend hrají Vary na turnaji v německém Halle. "Chci odehrát osm až deset přípravných utkání," říká Veselý.

Plánuje se i turnaj přímo v Karlových Varech třetí zářijový týden. Veselý na karlovarské lavičce vystřídal Jiřího Bártu, jenž tým vedl čtyři roky. Proč? "Možnost být hlavní trenér u ligového družstva," bez rozmyšlení říká Tomáš Veselý. To je hlavní argument, proč přijal nabídku vést basketbalistky karlovarské Lokomotivy.

Nerozhodoval se dlouho, Karlovy Vary jsou jeho první štací, i když se sem vlastně vrací. Už v sezoně 2003-04 skončil s týmem čtvrtý, ale v play-off vypadl ve čtvrtfinále se Strakonicemi.

"Vrátil jsem se do známého prostředí, vidím známé tváře, znám hráčky," vypočítává další důvody. Předtím byl v Hradci Králové asistentem Miroslava Volejníka a hlavním koučem mládeže.

Z loňského kádru nemůže počítat se Slovenkou Katarínou Šándorčínovou, oběma Kanaďankami Erin Allan a Erica McGuinnes, ani s talentovanou dorostenkou Alenou Hanušovou, tu zlákal Gambrinus Brno. Z posil má zatím jen jednu, Jitku Peterkovou.

Posila Peterková chystá svatbu

"Chci medaili, naposledy mi v Německu těsně unikla, skončily jsme čtvrté. Každý rok mám nejvyšší cíle," říká nová posila basketbalistek karlovarské Lokomotivy Jitka Peterková.

Ominulé sezoně, kdy se Lokomotiva zachraňovala až v baráži, Peterková ví, ale nové se nebojí. "Je nový trenér, bude nová koncepce," věří.

Pětadvacetiletá Peterková začínala s basketbalem v Ústí nad Labem, odkud pochází. "Tam jsem poprvé hrála nejvyšší soutěž," vzpomíná. Následovaly štace ve Slovence, Spartě a dva roky v bundesligovém SV Halle Lions. "Bylo to dlouho. Chtěla jsem zpátky do Čech," vysvětluje důvod návratu.

Proč Karlovy Vary? "Oslovily mě už před rokem, vyšlo to teď." Podle Peterkové má karlovarský klub dobré zázemí a výbornou partu holek. Další argument. "Je tady dobrá šance pravidelně hrát."

S adaptací do nového prostředí neměla žádný problém, i když nikoho z dřívějška neznala. "Bála jsem se toho, ale byl to nakonec můj nejlehčí příchod do nového klubu." V Německu Peterkové sezona skončila už koncem dubna a od té doby měla dovolenou, tři měsíce. "To bylo úžasné," pochvaluje si.

Byla na předsvatební cestě a trénovala v Chomutově s muži. Vdává se v září za chomutovského basketbalistu. "Jsme spolu sedm let."

V Karlových Varech by měla být platná pod oběma koši se svými 181 cm výšky. "Prozatím podepsala jednoroční smlouvu s opcí. Určitě by měla být posilou v podkošových bojích," doplňuje manažer klubu Roman Maleček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž