Kolín chce konečně vyzrát na Sadskou

  10:42
Praha - Čtyři zápasy 38. kola má dnes odpoledne na programu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Děčínští basketbalisté přivítají v severočeském derby liberecké Kondory, zajímavý duel by měl být k vidění i v Ostravě, kde se představí Pardubice. Kolo bude dohráno ve čtvrtek utkáním mezi USK Praha a Ústím n. L.

Liberec - Sadská - Momentka z utkání Liberec - Sadská. | foto: MF DNES

NH Ostrava - Synthesia Pardubice
(26. 3. v 17.30)

Východočeši natáhli svou vítěznou sérii už na šest zápasů. Bez svého lídra Levella Sanderse, kterého trápí vleklé zranění kotníku, však měli namále jak v minulém kole na palubovce nováčka soutěže v Kolíně, jehož odpor definitivně zlomili až v poslední minutě, tak i v předchozím domácím utkání s USK Praha (85:80).

"Uvidíme, zda již bude hrát tvůrce hry Sanders. Tak či tak se musíme na utkání dobře připravit," řekl ostravský kouč František Rón.

Ani on nebude mít k dispozici kompletní sestavu - chybět mu budou Rostislav Uhlíř a Lukáš Procházka. "Rosťa má svalové zranění a Lukáš si v zápase s Libercem narazil bok," upřesnil Rón. "Pardubice disponují velmi zkušeným týmem, očekávám těžký zápas."

BK Děčín - Kondoři Liberec
(26. 3. v 18 hodin)

Kondoři sehráli v minulém kole povedenou partii v Ostravě, kde vedli na začátku druhé čtvrtiny o patnáct a ještě 8,5 minuty před koncem o devět bodů. V závěru jim však citelně scházel vyfaulovaný křídelník Jiří Černošek a byť Jan Pastýřík na konci základní hrací doby stihl vyrovnat, v prodloužení už měl jasně navrch soupeř - Liberec prohrál nastavenou pětiminutovku jednoznačně 8:19.

V Děčíně sice liberečtí basketbalisté během svého působení v Mattoni NBL ani jednou nevyhráli, avšak sportovní ředitel Jakub Důra míní, že Kondoři nejsou bez šancí. "Pokud si tam sebevědomě, důrazně a koncentrovaně pojedeme pro dva body, můžeme tento těžký zápas zvládnout," citují Důru webové stránky klubu.

A kudy by pro hosty měla vést cesta ke kýženému úspěchu, který by je ještě udržel ve hře o postup do play-off? "Rozhodně by bylo složité zkusit Děčín přestřílet. Musíme pozorně a soustředěně bránit, zachytit nástup domácích a nenechat je udělat bodovou šňůru."

Děčínští navázali na velmi dobrý výkon z Prostějova i v nedělním duelu s Brnem, který měli od začátku pevně ve svých rukou. Podobný vývoj by pochopitelně přivítali i tentokrát.

"Liberec neprožívá sezonu podle svých představ, ale přesto má stále šanci postoupit do play-off a každé utkání je tedy pro něj mimořádně důležité," poznamenal generální manažer Pavel Stara. "Náš tým má soupeři co vracet - poslední utkání v Liberci jsme s ním prohráli, a to poměrně výrazným způsobem (58:75 - pozn. aut.). Tento zápas chceme jednoznačně zvládnout a potvrdit tak vzestup výkonnosti."

A Plus OHL-ŽS Brno - Geofin Nový Jičín
(26. 3. v 18 hodin)

Brňané sice v neděli po čtyřech předchozích výhrách v řadě narazili, když prohráli v Děčíně vysoko o 26 bodů, ale přesto se i nadále drží na sedmé příčce s dvoubodovým náskokem před osmou Sadskou. A co je pro ně mnohem důležitější - na devátý USK Praha mají k dobru ještě další dva body navíc.

"I když platí, že proti vynikajícímu soupeři nemáme co ztratit, chceme i v tomto souboji potvrdit, že březnová série vítězství, díky které jsme si zlepšili postavení v elitní osmičce, nebyla dílem náhody," uvedl trenér Zdeněk Hummel. "Naší snahou bude usilovat i v souboji s favoritem o vyrovnaný průběh."

Geofin dosavadní tři vzájemná střetnutí s Brnem v této sezoně zvládl a roli favorita určitě bude chtít potvrdit i tentokrát. "Na Brno se musíme dobře připravit, protože to není vůbec slabý soupeř, zvláště doma," řekl kouč Zbyněk Choleva. "Hrají rychle dopředu a mají velmi dobré střelce z dálky. Nesmíme připustit ani náznak podcenění."

Křídelník Štěpán Reinberger upozornil především na kvalitní podkošové hráče A Plus. "Do Brna chceme jet pro výhru. Musíme si dát pozor na rychlé protiútoky soupeře a dobrou střelbu ze střední a delší vzdálenosti jeho podkošových hráčů."

BK Sadská - BC Kolín
(26. 3. v 20 hodin, ČT4 Sport)

Oba soupeři v minulém kole prohráli. Sadská nezvládla důležitý zápas v Praze, kde nastřílela v poslední čtvrtině pouhých 6 bodů a prohrála ji 6:21, Kolín zase ve své hale podlehl Pardubicím. "Kolínští se jistě budou snažit přerušit sérii porážek v lize i v našich vzájemných utkáních," poukázal trenér domácího týmu Karel Forejt na předchozí tři vzájemná střetnutí.

Sadská v nich pokaždé nastřílela minimálně 86 bodů a především díky tomu má s Kolínem aktivní bilanci 3-0. "Kolín je už prakticky zachráněn, a tak může hrát v klidu. Navíc je to derby a to bývá velmi často vyrovnané. Nám jde ale stále o účast v play-off, a proto je naším jednoznačným cílem výhra," doplnil Forejt.

Jeho protějšek David Musil, jenž si v minulém kole odbyl premiéru v roli hlavního kouče, měl pro soupeře jen slova chvály.

"Sadská hraje v této sezoně zatím nejlepší basketbal od svého postupu do Mattoni NBL. Prim v družstvu hrají zkušení hráči Mujagič, Lyle, Špička a Trnka. Daří se i Striovi, který zatím hraje svou nejlepší sezonu v kariéře, Smith přinesl patřičné oživení na rozehrávce. Shrnuto: družstvo má na všech pozicích velmi kvalitní hráče."

I přesto se Kolín chce pokusit podeváté v sezoně zvítězit. "Musíme se vyvarovat zbytečných ztrát, po zisku míče hrát rychle dopředu, zlepšit zakončování a navázat na sobotní výkon v obraně. Já osobně věřím, že Sadskou poprvé v této sezoně porazíme."

USK Praha - BK Ústí n. L.
(27. 3. v 17.30)

Zatímco ústečtí basketbalisté už se pomalu smiřují se sestupem z Mattoni NBL, neboť sedm kol před koncem základní části ztrácejí na předposlední Kolín pět bodů, vysokoškoláci stále mají o co hrát. O víkendu si ve veledůležitém souboji poradili se Sadskou, která je jejich největším konkurentem v boji o play-off, a zítra budou chtít na tento úspěšný výsledek navázat.

Trenér Kenneth Scalabroni však varuje: "Každé utkání s Ústím bylo těžkým bojem až do posledních minut." Má pravdu, což dokazují fakta. V prvním letošním utkání vedl USK ještě dvě minuty před koncem jen o čtyři body, druhý zápas na severu Čech dokonce těsně prohrál a v tom třetím - rovněž v Ústí - rozhodl o svém triumfu až v posledních třech minutách.

"Jsem přesvědčen, že můj tým pochopí, jak obtížné to bude utkání, pokud bychom nehráli s potřebnou koncentrací a nasazením," doufá Scalabroni. "Stále jsme v boji o postup do play-off, a tak jestliže si chceme udržet šanci na dostižení Sadské, musíme naše domácí utkání vyhrávat."

Severočeši pojedou do Prahy především se snahou napravit sobotní sedmdesátibodový výprask z Nymburka.

"Jistě nás čeká těžké utkání," tuší trenér Jan Šedivý. "USK stále bojuje o postup do play-off a nemůže si dovolit nečekanou ztrátu. Hlavně v domácím prostředí je vždy nepříjemným soupeřem. Náš úkol je stále stejný: nedělat zbytečné ztráty. Čím méně jich bude, tím lepší uhrajeme výsledek."

Předehráno: BK Prostějov - ČEZ Basketball Nymburk 70:88

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Futsalový reprezentant Slováček je v pořádku. Po kolapsu i vtipkoval

27. dubna 2024  12:30

Kapitán chrudimských futsalistů Matěj Slováček je po kolapsu před pátečním semifinálovým zápasem v...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Judista Musil skončil při debutu na ME v prvním kole, prohráli i další Češi

27. dubna 2024  12:17

Judista Radomír Musil skončil při debutu na mistrovství Evropy v prvním kole. Dvaadvacetiletý člen...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...