Aleš Chán smečuje do koše ještě v dresu Nymburka.

Aleš Chán smečuje do koše ještě v dresu Nymburka. | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Obra Dujkoviče zastavila prohlídka, Kolín angažoval reprezentanta Chána

  • 0
Atraktivní posilu chtěl basketbalové lize představit Kolín, jenže z angažmá srbského pivota Marka Dujkoviče sešlo. Obr vysoký 227 centimetrů neprošel v klubu zdravotní prohlídkou a vrátil se domů.

První trénink kolínských basketbalistů před novou sezonou, kouč Predrag Benaček udílí pokyny i novým posilám. Ačkoliv je v klubu už od roku 2008, moc vyšších hráčů, než je on sám, v parádě neměl. A už vůbec ne někoho takového, jako je srbský obr Marko Dujkovič.

„Jeho výška mě překvapila,“ přiznal Benaček. „Ale hlavně to, jak se svými 227 centimetry dokáže pracovat. Je pohyblivý, agresivní a nečekaně má i výbornou střelbu nejen zpod koše, ale také ze střední a dlouhé vzdálenosti,“ radoval se kouč z umění nováčka.

Jenže o několik hodin později bylo vše jinak. Kolín angažování vysoké posily dementoval. „Marko Dujkovič neprošel zdravotními testy,“ prozradila mluvčí klubu Jana Kubartová, aniž upřesnila, o jaký problém se jednalo. „Je nám to líto, vypadal dobře, všichni jsme se na něj těšili.“

Těšil se i sám hráč, Kolín pro něj měl být prvním zahraničním angažmá, přicházel plný optimismu. „Dospěl jsem k názoru, že nastal čas pro mezinárodní kariéru a Kolín je vhodnou šancí,“ vykládal po svém příjezdu. „Těším se na české ženy, slyšel jsem o nich vyprávět a já jsem zrovna sám. Rád hraju volejbal, rád plavu, ale na prvním místě je u mě vždy basket.“

Tak to zřejmě i zůstane, ale ne ve spojení s Kolínem.

Díky Alešovi bude náš útok nebezpečnější, těší se trenér

Rychlá patnáctiminutová schůzka a bylo hotovo. Basketbalový Kolín se snadno dohodl na spolupráci s reprezentantem Alešem Chánem. „Považuji to za velké štěstí,“ přiznává trenér Predrag Benaček. Středočechům hráč Chánova typu dlouho chyběl. Ze zdravotních důvodů navíc padla nadějná alternativa s angažováním Srba Dujkoviče. Ale Kolín rychle zareagoval ulovením jiného obra. „Za šest let, co trénuju Kolín, bude Aleš teprve druhým hráčem, který umí hrát zády ke koši,“ raduje se z posily Benaček.

Kolín po příchodu Chána chystá změnit hru. „Budeme se prezentovat trochu jinak než v minulých sezonách, kdy jsme měli vysoké hráče, kteří byli schopní dávat trojky, ale nebyli tak silní pod košem. Díky Alešovi bude náš útok nebezpečnější,“ míní trenér. A zlepšení očekává i v obraně. „V minulé sezoně jsme měli problémy na doskoku pod naším košem. Nechávali jsme soupeře doskočit i patnáct míčů za zápas a s takovým číslem se těžko vyhrává,“ podotýká Benaček.

Kolínští hráči si na pilování nové spolupráce ještě musí počkat, posila z USK Praha absolvuje s reprezentací kvalifikaci mistrovství Evropy. Národní tým hraje v neděli v Portugalsku a ve středu v Maďarsku. Chán se připojí ke Kolínu 1. září.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž