Katzurin: Cílem je postup ze skupiny

  • 1
Nymburk - Zápasem s lotyšským ASK Riga vstoupí ve středu čeští basketbaloví šampioni z Nymburka do Evropského poháru FIBA. Nymburští basketbalisté v loňském ročníku soutěže ze základní skupiny postoupili, letos by na tento úspěch rádi navázali. Dalšími soupeři Středočechů budou Vojvodina Novi Sad a Maroussi Atény.

Nymburk ve středu již do své páté sezony v evropských pohárech. "Očekávám, že to pro nás bude nejtěžší zápas této sezony," tvrdil dnes před duelem s Rigou trenér Muli Katzurin, kterého s Nymburkem čeká premiéra na mezinárodní scéně.

"V přípravných zápasech jsme sice proti kvalitním evropským týmům nastupovali, nelze ale srovnávat předsezonní exhibiční utkání s pohárovým kláním," upozornil Katzurin, jehož tým v české nejvyšší soutěži na začátku sezony vyhrál všech osm utkání. Nymburk loni postoupil ze základní skupiny do osmifinálové fáze, totéž by chtěl zopakovat i letos.

Riga letos hraje Baltickou ligu, kde se spolu utkávají nejlepší týmy tamní oblasti. Tým z lotyšské metropole má bilanci šesti výher a jedné prohry, kterou utrpěl o víkendu s týmem Tartu Rock. Riga ale v sezoně už porazila i úřadujícího litevského mistra Lietuvos Rytas, což je pro Nymburk varováním.

"ASK hraje rychlý basketbal zvláště díky skvělým atletickým schopnostem amerického rezehrávače Millage, jenž je extrémně dobrý v rychlém přenosu míče z obranné na útočnou polovinu. Střelce Walterse musíme bedlivě hlídat, stačí mu nepatrný prostor, aby bodově explodoval," připomněl Katzurin největší zbraně lotyšského týmu.

Historie ASK byla obnovena až v loňském roce s cílem navázat na úspěchy svého předchůdce z 50. let minulého století.

Nymburk před středečním zápasem věří, že se zpět do formy dostane rozehrávač Walker Russell, který se rozehrává po zranění.

"Proti Brnu nám jasně ukázal, že v sobotu byl ještě na míle vzdálený své optimální formě. Pozitivním faktem před prvním pohárovým střetnutím pro mne byl sobotní výkon Anttiho Nikkily. Doufám, že si notně spravil sebevědomí a svou dobrou formu bude schopen přenést i do středečního duelu," věřil Katzurin.

Zápas mezi Nymburkem a ASK Riga začne v Nymburku ve středu v 18:00.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž