Jiří Welsch

Jiří Welsch | foto: Martin Peterka

Reprezentant Welsch zahájil draftem juniorskou NBA v Česku

  • 2
V Česku odstartoval v úterý draftem premiérový ročník juniorské ligy NBA. Projektu na popularizaci basketbalu mezi dětmi se účastní 30 českých škol. Draft se uskutečnil pod patronací Jiřího Welsche, jednoho ze čtyř Čechů, kteří se dosud dostali do zámořské NBA.

„Je to něco, co dává smysl. Není to akce zaměřená na to, najít nového Jirku Welsche, Jirku Zídka, Jana Veselého a Tomáše Satoranského, ale hlavně dostat do pohybu další děti a zapojit do toho školy,“ řekl Welsch novinářům. „A také touto nejprestižnější basketbalovou značkou dát dětem do života sen a motivaci, aby v něčem byli nejlepší, jako tomu bylo u mě.“

Projekt je zaměřený na děti ve věku 10 a 11 let. Třicet škol z celé republiky je rozděleno do šesti divizí podle geografické polohy. Na souboje ve skupině navážou konferenční finále a soutěž vyvrcholí prosincovým finálovým turnajem.

Start obstaral po vzoru NBA draft, na kterém si jednotlivé školy rozlosovaly, jaký klub NBA budou zastupovat. V Praze, Plzni, Opavě, Brně, Litoměřicích, Písku, Pardubicích nebo Klatovech se tak uskuteční souboje mezi Golden State Warriors, Utah Jazz, Boston Celtics, New York Knicks a dalšími kluby ze zámoří.

„Já se v tomto věku poprvé dozvěděl o NBA, když se v časopise Stadion objevil článek o Chicagu Bulls a byla tam malá fotka Michaela Jordana. Okamžitě se Jordan stal mým hrdinou a NBA byla hned mým snem. Dnes mají děti úplně jiné možnosti, jak se s NBA seznámit,“ usmíval se Welsch.

Právě draft je pro něj dosud jedním z nejsilnějších zážitků kariéry. „Jako kluk z Holic jsem se dostal do Madison Square Garden, nejsledovanější haly na světě. Na pocit ve chvíli, kdy komisionář David Stern oznámil, že 16. volbou si Philadelphie vybírá mě, nikdy nezapomenu. Bylo to ztělesnění mého snu,“ uvedl Welsch. „Přijde mi to jako včera, kdy jsem dres dostal a dnes jsem je rozdával. Ono už je to ale čtrnáct let,“ uvedl Welsch.

„Byl to ale i hrozný kolotoč. Hned jsem dával rozhovory, vše končilo až o půlnoci, kdy jsem vyšel ven a zjistil jsem, že u sebe nemám vůbec nic, telefon ani peníze, protože přítelkyně a agent už odjeli. Takže mě tehdy zachránil (bývalý reprezentační trenér) Michal Ježdík, který tam byl se štábem televize. Půjčil mi 50 dolarů, a když o tom teď přemýšlím, tak ani nevím, jestli jsem mu je někdy vrátil,“ dodal šestatřicetiletý rozehrávač Nymburku.

Juniorská NBA se ve světě koná třetím rokem. Letos se uskuteční ve 22 zemích. V Evropě už se hrála v Itálii, Litvě, Švédsku, Anglii, Turecku, Rusku, Gruzii, Srbsku a Španělsku.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž