Japonská basketbalistka Juka Mamijová se v zápase Portorikem prodírá kolem

Japonská basketbalistka Juka Mamijová se v zápase Portorikem prodírá kolem Carly Escalerové. | foto: Reuters

Oxymóron v praxi: japonská pivotka, nová basketbalová hvězda

  • 1
Japonská podkošová hráčka? A ještě k tomu basketbalová hvězda? To zní jako absurdní protimluv. Ale je to pravda. Drobné Asiatky ve svých řadách našly ženu, která dokáže konkurovat v podkošových soubojích na světovém kolbišti. Jmenuje se Juka Mamijová.

Ještě před dvěma lety na mistrovství světa v České republice to byla ze strany Japonek one-woman show. Drobná Juko Ogaová se stala nejen jasně nejlepší střelkyní svého týmu, ale i celého šampionátu.

Od loňské reprezentační sezony se k ní však připojila její skorojmenovkyně, čerstvě dvaadvacetiletá Mamijová. Spolu září v zelenožlutých dresech japonského šampiona JX Sunflowers, spolu se skví v černobílé kombinaci národního týmu.

"Ogaová je hráčka, která to umí vzít na sebe v kritických momentech. Vytváří pozice pro ostatní hráče a především pro Mamijovou, která po clonách sbíhá pod koš. Ta si dokáže ve vnitřním prostoru zjednat pořádek, zakončit zpod koše i střelou okolo čáry trestného hodu," popisuje osvědčenou kombinaci japonských opor asistent českého trenéra Martin Petrovický.

Jejich hru zná už obstojně. V pátek od 15.45 budou totiž Češky zápolit s Japonskem o postup na olympijský turnaj v Londýně. Vítěz bere vše, poražený však neztrácí naději.

Recept na soupeře je zdánlivě snadný. "Pokud se nám podaří je dvě, Ogaovou a Mamijovou, ubránit, věřím, že zápas vyhrajeme," říká Petrovický.

Jenomže to se zatím nepovedlo ani Turecku, které od Mamijové inkasovalo 17 bodů, a ani Portoriku, jemuž 185 centimetrů vysoká hráčka nasázela dokonce 29 bodů a připojila 15 doskoků. To bylo suverénně nejsilnější individuální představení v dosavadním průběhu turnaje.

Odkud se Mamijová vzala? Před dvěma lety nastoupila u "Slunečnic" své první profiangažmá. Sezonu uzavřela bronzem na asijském šampionátu při osobních průměrech 7,3 bodu a 4,1 doskoku.

Dvojjediný trenér reprezentace a nejlepšího klubu Ucumi Tomohide pak svůj čerstvě objevený diamant neváhal vyslat na stáž do Spojených států. Výsledkem je cena pro nejužitečnější hráčku japonské ligy po letošním finále a také šokující výkony na kvalifikaci v Ankaře.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž