Titul 2010 jako poslední splněný cíl Jiřího Hamzy, Hráčky Frisca se z něj radovaly v dubnu.

Titul 2010 jako poslední splněný cíl Jiřího Hamzy, Hráčky Frisca se z něj radovaly v dubnu. | foto: René Volfík, ČTK

Jsem unavený, titul Brna byl poslední cíl, říká Hamza při loučení s basketem

  • 2
Když se řekne "první republika", vybaví se člověku prezident Masaryk. A když se řeknou Žabiny, vybaví se sportovnímu fanouškovi manažer Jiří Hamza. Společného mají to, že ve svých funkcích byli úspěšní a setrvali v nich 17 let.

Čtyřicetiletý muž, jenž stál u čtrnácti českých titulů Frisca Sika Brno a u vítězství v Evropské lize, se loučí. Na vrcholu. "Chtěl jsem vrátit titul do Brna, aby se neříkalo, že utíkám z boje. To byl můj poslední cíl v basketu," uvedl.

Už dříve naznačoval, že je unavený a že by se chtěl z basketbalu stáhnout. "Dal jsem si po sezoně dva měsíce odstup. Už jsem se trápil. V podstatě od olympiády v Pekingu," vykládá.

Původně chtěl pokračovat a skončit až rok po mistrovství světa, které se bude konat na přelomu září a října vedle Ostravy a Karlových Varů i v Brně. Ovšem štáb lidí, s nimiž Hamza připravoval kandidaturu a pak i pořadatelství, byl od dalších příprav odstaven.

"To mě zasáhlo přímo do srdce. To byl zlom. Nebylo mi souzeno mistrovství dělat a to je moje velká prohra," nastínil Hamza důvody, které jeho rozhodnutí výrazně urychlily.

Jeho působení v brněnském klubu bylo spojeno s trenérem Janem Bobrovským, z nichž se za ta léta stali dobří kamarádi. A s ním také o svém odchodu nejvíce diskutoval.

"Ale nebylo to o nějakém přesvědčování. Jenda bude dál trénovat a bude to pro něj složité. Řekl jsem klukům, že jim ještě budu jezdit pomáhat jednu sezonu, ale už nechci být hlava. A pak už z toho úplně odejdu a budu se věnovat práci v organizačním výboru mistrovství světa v biatlonu v roce 2013," tvrdí Hamza.

Během následujícího roku by se měl také najít člověk, který jeho funkci a povinnosti převezme. "Zatím nemám představu, kdo by to mohl být. Ale věřím, že Dušan Nižňanský a Ota Binder si poradí," míní otec čtyř dětí.

Klub by rozhodně neměl mít kvůli jeho odchodu v následujících letech existenční problémy. Smlouvy s partnery jsou totiž podepsané na dva roky dopředu na 30 až 40 milionů korun. "Budu se ještě podílet na tvorbě kádru, který bude konkurenceschopný jak doma, tak v Eurolize. I když už nebude kandidovat na účast ve Final Four," předpokládá Hamza.

Při zpětném ohlédnutí nachází i důvody mimořádné a dlouhodobé úspěšnosti Žabin. "Vzali jsme to v roce 1993 trochu jinak, podařilo se nám sehnat peníze, sedli si lidi a chtěli spolu dělat. A měli jsme kostru družstva," vyjmenovává Hamza, jenž si kromě Bobrovského našel v basketbalu další dva skvělé kamarády, Zdeňka Zajíčka a Milana Dvořáka.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž