Basketbalista Jiří Welsch.

Basketbalista Jiří Welsch. | foto: Martin Peterka

Welsch začal na Euru už v roce 1999. Nyní míří na své čtvrté

  • 0
S kapitánováním v Nymburce se v minulé sezoně vypořádal Jiří Welsch skvěle. Nyní povede ve stejné roli národní tým na Euru. Bude to jeho čtvrtý šampionát.

Pětatřicetiletý nymburský basketbalista Jiří Welsch bere nadcházející mistrovství Evropy jako svoje loučení s reprezentační kariérou.

Společně se stejně starým Lubošem Bartoněm se oba chystají na čtvrtý evropský šampionát, víckrát se od roku 1999 čeští basketbalisté na ME nekvalifikovali.

Welsch vnímá, že se jeho role v reprezentačním týmu za šestnáct let hodně změnila. „Herní část už bude ustupovat. Jsem nejstarší hráč, měním se. Když budu na hřišti, tak pomohu organizovat hru, v zákulisí věci okolo týmu. Například promluvit se spoluhráči, když budou potřebovat a poradit v některých situacích. Být takový mluvčí,“ řekl Welsch, jenž byl v minulosti třikrát vyhlášen nejlepším českým basketbalistou.

Dvanáct let odehrál v zahraničí, z toho čtyři roky v zámořské NBA. V Evropě hrál za Olimpiji Lublaň, ve španělské lize v Malaze a v Estudiantes Madrid, jednu sezonu odehrál také v belgickém Charleroi. Od roku 2012 obléká dres Nymburka. Zažil dlouhých šestnáct let v reprezentačním týmu, který za toto období prošel výraznými proměnami.

U míče Juta Tabuse z Japonska, brání ho český reprezentant Jiří Welsch.
Momentka z tréninku české reprezentace. Tomáš Satoranský (vpravo) obchází...
Jiří Welsch s novou trofejí pro vítěze ligy basketbalistů.

„Nechci, aby to znělo divně, ale při mých počátcích bych nazval národní tým takovou exotikou. Náš start na šampionátu v roce 1999 byl výletem za velkým basketbalem,“ vzpomínal Welsch na své začátky v reprezentaci, s níž se v 19 letech poprvé dostal na mistrovství Evropy. „Tehdy hrála generace hráčů vedená Jirkou Okáčem, který jediný měl zkušenosti se zahraničním basketbalem. Byl jedinou výjimkou. Většina kluků strávila kariéru hraním v české lize,“ řekl Welsch.

Při dalším startu českých basketbalistů na mistrovství Evropy v roce 2007 už byla situace jiná. „Přišli mladší kluci, kteří už měli zkušenosti ze zahraničních soutěží. A když vezmu poslední roky, tak je zde nová generace v čele s Tomášem Satoranským a Honzou Veselým, která to vzala do svých rukou. Když budu mluvit za sebe, jsem rád, že zde ještě na stará kolena stále mohu být,“ usmál se Welsch, jenž si pochvaluje pohodovou partu, která spolu v tomto složení hraje už čtvrtým rokem.

Ode dneška čeká české basketbalisty herní prověrka na turnaji v řeckém Xanthi, kde postupně změří síly s domácí reprezentací, Ruskem a Bosnou a Hercegovinou.

Favoritem kvalitně obsazeného turnaje je Řecko, český tým by chtěl vybojovat alespoň jedno vítězství. Z předcházejících pěti přípravných utkání zatím svěřenci trenéra Ronena Ginzburga porazili pouze Japonsko. „Toto vítězství musíme brát s rezervou. Narazili jsme na soupeře z jiného kontinentu s odlišným herním stylem. Kvalitou se Japonsko nemůže rovnat týmům, které potkáme na mistrovství Evropy,“ podotkl Welsch, který na nadcházejícím turnaji favorizuje domácí basketbalisty.

„Řecko je jedním z uchazečů o titul mistra Evropy, má silný tým. S Ruskem jsme loni odehráli vyrovnaný zápas. Myslím si, že to bude i tentokrát podobné. A pokud pojedeme s nějakými ambicemi na mistrovství Evropy, tak bychom měli odehrát s Bosnou a Hercegovinou vyrovnaný zápas a zvítězit,“ míní Welsch, jenž očekává, že se na turnaji už vyprofiluje role jednotlivých hráčů v týmu, základní sestava a to, kdo bude chodit do hry z lavičky.

Před odletem do Řecka absolvovala reprezentace dvoutýdenní přípravu v Brně. „Udělali jsme za tu dobu velký krok kupředu. Trenér všechno tlačil do hry pět na pět. Sám jsem zvědavý, jak se to projeví v nadcházejících zápasech na naší formě,“ uvedl Jiří Welsch.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž