Luboš Bartoň (vlevo) a Jiří Welsch se potkávali během celé basketbalové...

Luboš Bartoň (vlevo) a Jiří Welsch se potkávali během celé basketbalové kariéry. Nyní se společně rozloučí. | foto: ČBF / Václav Mudra

Welsch a Bartoň se rozloučí s hráčskou kariérou v pardubické aréně

  • 1
Jeden z nich to z Holic dotáhl až do NBA a v nejlepší lize světa si zahrál za Golden State, Boston, Cleveland a Milwaukee. Druhý zase z České Lípy postupně zamířil k úspěchům, mezi nimiž dominuje euroligový titul s Barcelonou z roku 2010. Teď se Jiří Welsch a Luboš Bartoň, 39letí bývalí reprezentanti a velcí kamarádi, oficiálně rozloučí se profesionální kariérou, kterou fakticky završili už před časem. V exhibici „Poslední souboj“, jež se uskuteční v sobotu od 16 hodin v pardubické aréně.

Oba borci, kteří patří mezi české basketbalové legendy, na duel sezvali řadu skvělých hráčů z minulosti i současnosti. Vedle nich se však publiku ukážou i sportovci z jiných odvětví nebo třeba osobnosti z kulturní sféry.

Na soupisce Jiří Welsch Teamu ke včerejšku vedle jeho šéfa figurovalo ještě dvanáct dalších jmen. Pozornost basketbalových fans bude bezpochyby upřena k jedinému současnému českému zástupci v NBA, rozehrávači Tomáši Satoranskému.

Jiří Welsch a Luboš Bartoň se v červnu rozloučí v exhibičním souboji.
Jiří Welsch (vlevo) a Luboš Bartoň se potkávali během celé basketbalové...

Ve stejných barvách se však předvedou třeba i mistr světa Carlos Jiménez ze Španělska či Slovinec Boštjan Nachbar, který odehrál šest sezon v zámoří. S oběma Welsch nastupoval při svých evropských angažmá. Právě Nachbarovu rozlučku v Lublani si přitom vzal v podstatě za vzor - sám se jí loni v srpnu zúčastnil.

„Nechali jsme se trochu inspirovat v pojetí zápasu a rozhodli jsme se zkusit něco podobného i tady,“ prohlásil Welsch nedávno. „Slovinsko je basketbalově přece jen trochu jinde než Česká republika, myslím ale, že můžeme udělat a uděláme stejně kvalitní ‚event‘, jako se povedl tam,“ pokračoval.

Poslední souboj

Kdy: v sobotu 22. června od 16.00
Kde: ČSOB Pojišťovna ARENA Pardubice
Vstupné: 390, resp. 290 korun

Jiří Welsch Team: Jiří Welsch, Tornike  Šengelija, Carlos Jiménez, Berni Rodríguez, Boniface N'Dong, Boštjan Nachbar, Tomáš Satoranský, Petr Benda, Petr Czudek, Ivan Trojan, Petr Welsch, Jiří Zídek, Martin Ides

Luboš Bartoň Team: Luboš Bartoň, Jaka Lakovič, Maurice Whitfield, Erazem Lorbek, Jakub Kudláček, Jakub Houška, Petr Janouch, Petr Treml, Nils Mittmann, Pavel Pumprla, Filip Jícha

V Pardubicích si vedle zmíněných na Welschově straně zahrají například i první Čech v NBA Jiří Zídek, Petrové Czudek a Benda nebo známý herec Ivan Trojan, který se basketbalu v mládí rovněž věnoval.

Bartoň nasadí mimo jiné Slovince Jaku Lakoviče a Erazema Lorbeka, s nimiž triumfoval v Eurolize, nynějšího kapitána národního týmu basketbalistů Pavla Pumprlu, bývalého excelentního střelce Petra Tremla nebo nejslavnějšího českého házenkáře Filipa Jíchu. 

Jan Veselý se musel omluvit, jeho Fenerbahce Istanbul se v sedmém finále turecké ligy utkává s Anadolu Efes Istanbul.

Omluvenka Jana Veselého:

Spekulovalo se i o dalších jménech, hvězdy první velikosti Toni Kukoč, Steve Nash, Paul Pierce nebo Juan Carlos Navarro však do Pardubic nedorazí.

Vstupné na akci stojí 390 a 290 korun a jsou k prodeji na webu České basketbalové federace.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž