Lubor Blažek na lavičce USK, v pozadí jeho asistent Ivan Beneš

Lubor Blažek na lavičce USK, v pozadí jeho asistent Ivan Beneš | foto: ČBF

Jednoduché vítězství v sérii se čekat nedá, říká Blažek o finále basketbalistek

  • 3
Na loňské finálové bitvy o český titul mezi basketbalistkami se vzpomíná dodnes. A určitě se na ně vzpomínat ještě dlouho bude. Trenér USK Praha Lubor Blažek věří, že podobné zážitky připraví divákům jeho svěřenkyně v souboji s Friscem Brno také letos.

"Že jedno z družstev vyhraje jednoduchým způsobem, to se očekávat nedá," poznamenal kouč Pražanek po úvodní prohře 77:80.

Názory brněnského kouče Jana Bobrovského před druhým finále zde

Už před finálovou sérií vyhlásil Lubor Blažek čtyři úkoly, které mají USK Praha dovést ke zlatu. Po prvním utkání si na nich trvá ještě víc. Které úkoly to jsou?

Úkol číslo jedna: aktivita v ofenzivě. "Jsem hrozně překvapený, že jsme házeli v takovémto zápase pouze čtyři trestné hody. Ty body nám pak chyběly," upozornil kouč poražených. Znovu proto hodlá své svěřenkyně povzbudit k větší snaze drát se pod koš, do zakončení.

Úkol číslo dva: ztráty. Nebo přesněji minimalizace ztrát. "Celkově jich nebylo tolik. Devět. Ale je hrozný, že hrajete celej zápas na šest a v posledních minutách, kdy se utkání láme, ztratíme míč třikrát," posteskl si Blažek.

Úkol číslo tři: doskoky. Na ně USK v prvním duelu prohrál 34:40. Hlavně americké duo Brněnských - DeWanna Bonnerová a Taj McWilliamsová - bylo v podkošovém prostoru k neudržení. První si došla pro deset míčů, druhá pro sedm.

Úkol číslo čtyři: obrana pivota v dolním postavení. A znovu vypíchněme statistiky Bonnerové s McWilliamsovou. Jedna nasázela USK 19 bodů, ta druhá dokonce 27.

Čtyři úkoly, tři z nich míří hlavně k pražským pivotkám. Vždyť jejich bilance bodová i na doskoku je tristní, o úspěšnosti střelby z pole a počtu odházených trestných hodů nemluvě. Tohle bude hlavní téma pražských tréninků.

"Nemyslím si, že to bude jiný zápas. Naopak si myslím, že bude podobně vyrovnaný. Pevně věřím, že najdeme zbraň na obranu Brna a že budeme schopni vytvořit si pozice, které potřebujeme k naší hře," věří Blažek před finále číslo dvě.

Hraje se v neděli 18. dubna od 13:00 v Praze na Folimance. Utkání vysílá přímým přenosem ČT4 sport.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž