Prostějovský pivot Radoslaw Hyzy zakončuje přes opavského Marka Štece.

Prostějovský pivot Radoslaw Hyzy zakončuje přes opavského Marka Štece. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Je to jen první meta, ví kouč prostějovských basketbalistů Bálint

  • 0
Zatímco v evropském poháru budou zítra proti Zadaru bojovat o zachování postupových nadějí do čtvrtfinále, v domácí lize již první cíl basketbalisté Prostějova splnili: vyhráli základní část Mattoni NBL. V té sice chyběl mistr z Nymburka, formu Orlů ale prověřily především silné týmy Děčína, Pardubic a Nového Jičína.

V této konkurenci v úvodní fázi sezony Hanáci obstáli a získali půlmilionovou prémii.

"Pro klub je to úspěch. Jde ale o první metu, na kterou jsme v sezoně dosáhli. Musíme postavení potvrdit v nadstavbové části a především v play-off, kde půjde o titul," uvědomuje si trenér Peter Bálint.

Jeho tým zvládl v sobotu také poslední střetnutí a vyhrál v Ostravě 77:73. "Teď už půjde do tuhého. Čeká nás deset těžkých zápasů, ve kterých nebude prostor na zaváhání. Hodně důležitý bude zdravotní stav týmu. Kdyby se třeba zranili dva hráči základní sestavy, bylo by to špatné," dodal Bálint.

Do skupiny o 1. až 6. místo postoupily kluby, od kterých se to čekalo (kromě Prostějova Děčín, Nový Jičín, Pardubice a Ostrava).

Jen malým překvapením jsou výkony Ostravy, která odskočila soupeřům ze středu tabulky a v předstihu si zajistila play-off. "Doplnili tým o zahraniční hráče, a to se je jim vyplatilo," poznamenal Bálint.

Ve dvaceti zápasech Hanáci prohráli pouze třikrát, dva z nich na vlastní palubovce: s Pardubicemi a v Ostravě. "Všechno nebylo ideální, ale porážky ke sportu patří. Důležité je, že hráči se z nich poučili. Uvědomili si, že bez maximálního nasazení nejde nikoho porazit," poznamenal Bálint.

Nadstavbová část slibuje atraktivní bitvy v každém kole. Navíc okořeněné účastí Nymburka, který doplní nejlepších pět mužstev po základní části. Zápasy s úřadujícím šampionem budou velkým tahákem a měřítkem výkonnosti před vyřazovacími zápasy o titul.

"Uvidíme, v jaké formě Nymburk do ligy naskočí. To je zatím velká neznámá. Má toho v sezoně hodně za sebou. Zápasy Adriatické ligy a Eurocupu byly velmi náročné. Hráli s kvalitními soupeři a hodně cestovali. Sám jsem zvědavý, jak se s tím vyrovnají," řekl Bálint o největším favoritovi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž