ZATÍM JEN BOJOVNOST. Jan Veselý z Washingtonu (vpravo) v přípravných duelech na

ZATÍM JEN BOJOVNOST. Jan Veselý z Washingtonu (vpravo) v přípravných duelech na NBA sice bojuje, potýká se však se špatnou střelbou. Vlevo je Mychel Thompson z týmu New York Knicks. | foto: AP

Veselý se pokouší o častější střelbu, fanoušci jej však kritizují

  • 110
Jen 2 úspěšné koše z 8 pokusů z pole. Oba trestné hody bez úspěchu. Neveselá je zatím bilance Jana Veselého, jediného Čecha v NBA – jeho Washington prohrál i druhý přípravný duel, doma podlehl New Yorku Knicks 101:108.

Přitom Veselý pokaždé začínal v základní pětce a i proti Knicks dostal slušný prostor (téměř 24 minut), ač ten může být podmíněný také několika zraněnými oporami týmu.
Jenže bodově nabídnutého času nevyužívá.

"Přes léto byla střelba mým největším cílem a věřím, že jsem makal tvrdě a jsem připravený," řekl Veselý pro Washington Post, avšak zatím svá slova nepřevádí do reality.

I proto na něj "střílí" třeba diskutéři na webu téhož deníku. Pravda, daleko kultivovaněji než v Česku, jejich konkrétní výtky však zní: "Jan musí zesílit, přibrat na svalech. Teď vypadá jako hráč, který bude potřebovat aspoň tři roky na to, aby zvládal NBA."

Veselého zátěží je i role šestky draftu. Tak vysoko nikdy žádný Čech nebyl a pro cizince je to obecně skvělá vizitka – zároveň však spojená s očekáváními. Střelba, to je klíč k tomu, aby nejlepší domácí basketbalista současnosti začal očekávání plnit.

"Za trénink se mu zhruba desetkrát povede airball," líčil zámořským novinářům jeho spoluhráč Shelvin Mack – tak se označuje střela, která jde úplně mimo obroučku. Trenér Randy Wittmann však s českým talentem má trpělivost. "Jan se nezdráhá a střílí. Ať už se trefí, nebo ne, musí střílet. Je to jediná cesta pro jeho další růst," uvedl kouč.

Veselý, vědom si svého handicapu, makal na speciálních trénincích střelby už v průběhu loňské sezony, jeho premiérové v NBA. Zda se průběžná snaha vyplatí, se může ukázat už v příští přípravě v Clevelandu v noci na neděli.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž