Český rozehrávač Jakub Kudláček v akci.

Český rozehrávač Jakub Kudláček v akci. | foto: ČBF / Václav Mudra

České basketbalisty podržel proti vicemistrům světa nečekaný hrdina

  • 4
Hala v Chomutově, posvátné místo pro basketbalového reprezentanta Jakuba Kudláčka. "Támhle v té malé hale," ukázal směrem od hlavní palubovky, "jsem odehrál svůj první vítězný zápas. Nevím už proti komu, ale bylo mi asi sedm let a skočilo to 13:12."

V pondělní noci na stejném místě křepčil zase. Tentokrát po životním utkání. Jako žolík, překvapivě tažený trenérem Budínským, přispěl k ponížení vicemistrů světa z Turecka 82:64 v evropské kvalifikaci.

"Jde o jeden z nejlepších týmů v Evropě. Měli sice trošku obměněnou sestavu, ale na to se vůbec nekouká. Prostě jsme porazili Turecko a ukázali jsme, že se můžeme měřit s nejlepšími!" raduje se kouč.

A prokázal to i Kudláček, nečekaný český hrdina. Na rozehrávce zaskakoval za jedničku Tomáše Satoranského. Skvěle! 16 minut, 14 bodů, stoprocentní střelba ze hry, pouze jediný minutý trestný hod.

Přitom dosud v kvalifikaci paběrkoval. Jen dvě minuty proti Itálii, v Bělorusku ani v Portugalsku nenastoupil.

"Potřebovali jsme, aby Satoranského backup předvedl nějaký výkon. Kdyby to táhli jen klíčoví hráči, neměli bychom proti Turkům šanci," osvětlil kouč Pavel Budínský.

"Rozhodl jsem se pro Kudláčka místo Čarneckého, zasloužil si to za trpělivost a pracovitost. Předvedl vynikající výkon. Saty si mohl odpočinout a byl čerstvější. Strašně nás to zvedlo!" dodal kouč.

I sám Satoranský, nedávno draftovaný do NBA Washingtonem, Kudláčka vychválil: "Byl to takový náš X faktor, s ním to ožilo. Odehrál nejdůležitější část a já měl síly na závěr. Hrál i střílel výborně. A o tom to je. Aby to druhý rozehrávač pořádně podpořil z lavičky."

Právě v tom je podle dvaadvacetiletého Kudláčka, který poslední sezonu odehrál v italské Casertě, síla české reprezentace. "Ukázalo se, že náš tým je hodně široký. Jsem rád, že v každém zápase se může prosadit někdo jiný, nikdo si nezávidí. Každý, kdo se podívá na náš kádr, nás musí respektovat. A výsledky jako s Tureckem tomu napomáhají."

Postup na mistrovství Evropy se tím českému výběru přiblížil. "O tom teď nemůžeme spekulovat. Ve čtvrtek dorazí Bělorusové a musíme už naši halu ubránit, když se to proti Itálii nepovedlo. Nikdo se nedá podcenit, ale nesmíme ani nadcenit sami sebe. To by bylo hrozně špatné myšlení!"

Zápasy v Chomutově si Kudláček užívá i proto, že je jedním ze tří severočeských rodáků v týmu. Jakub Houška pochází přímo z Chomutova, Ondřej Balvín z Ústí, Kudláček z Litoměřic. "Je skvělé, že se rodina mohla podívat, jak hraju za národní tým, když jsem celý rok v zahraničí."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž