Hummel: V semifinále je favoritem Prostějov

  23:49aktualizováno  26. dubna 10:24
Prostějov/N.Jičín - Senzační obrat předvedli v loňské semifinálové sérii s ambiciózním Prostějovem basketbalisté Mlékárny Kunín. Prohrávali již 0:2 na zápasy a dobře se pro ně nevyvíjelo ani třetí utkání, přesto nakonec postoupili do finále. Stejný cíl mají i letos. Jenže Prostějovští se netají tím, že by rádi loňský kolaps napravili a svému soupeři rok staré vyřazení z bojů o titul oplatili.

BK Prostějov

Ústečtí Plynaři v prvním kole play-off jednoho z největších aspirantů na titul příliš neprověřili a trenér Michal Pekárek po skončení čtvrtfinálové sérii přiznal, že jeho tým čeká opravdový křest ohněm až v souboji s Mlékárnou Kunín. Prostějovští basketbalisté mají svému semifinálovému soupeři co oplácet. V loňském play-off totiž v průběhu pětidílného dramatu totálně vypadli z role a museli se spokojit pouze s bojem o bronz.

Ve druhém poločase třetího zápasu ve své hale nepochopitelně zkolabovali, prohospodařili sedmnáctibodové vedení a nakonec ztratili celou skvěle rozehranou sérii. Letos však rozhodně nehodlají něco podobného dopustit. Trenér Pekárek má k dispozici mnohem širší hráčský kádr, přičemž důležitou změnou je posílení na pozici středního rozehrávače.

Před rokem se totiž elitní dirigent Petr Czudek nevyhnul problémům s fauly a jeho náhradníci v klíčových okamžicích naprosto selhali. "V letošním ročníku máme daleko kvalitnější kádr a já pevně věřím, že to v semifinálové sérii prokážeme," doufá  Pekárek, který v rozehrané sezoně vystřídal odvolaného slovenského kouče Lubomíra Urbana.

Podobně jako Nymburk jste měli mezi 1. a 2. kolem play-off hodně dlouhou přestávku. K čemu jste ji využili?

Kluci nejdřív dostali krátké volno, aby si před semifinálovými zápasy trochu odpočinuli a měli chuť do bojů o medaile. Pak jsme několikadenní pauzu samozřejmě využili k co nejlepší přípravě na našeho dalšího soupeře. Věnovali jsme se jednak naší hře a pak jsme se rovněž pochopitelně připravovali na hru Mlékárny Kunín, na jejíž nejsilnější stránky jsme hráče upozorňovali.

Také jsme měli několik ne zcela zdravých hráčů, kteří potřebovali čas k doléčení svých zranění a jsem skutečně velmi rád, že se nám to povedlo a všichni se dali dohromady. To platí především pro rozehrávače Petra Czudka, který vynechal dvě čtvrtfinálová utkání. Už je zdravotně v pořádku, takže do semifinále vstoupíme v plné síle.

Série s Ústím pro vás byla poměrně jednoduchá, semifinále bude bezesporu mnohem náročnější a vyrovnanější. Nebude pro hráče trochu problém se co nejrychleji přeorientovat?

Všichni moc dobře vědí, jak kvalitním týmem Kunín je. V této sezoně jsme s ním odehráli několik zápasů a víme, co od tohoto soupeře můžeme očekávat. Hráči si uvědomují, že zdaleka nepůjde o tak jednoduchou sérii, protože Mlékárna je co do kvality hráčského kádru úplně někde jinde než Ústí. Myslím si, že se naši basketbalisté s přechodem na náročnější způsob boje bez problémů vypořádají. Nemám z toho vůbec žádné obavy.

Loňská semifinálová série s Kunínem vešla do historie, neboť jste ztratili vedení 2:0 na zápasy, přitom třetí "postupové" utkání měl Prostějov výborně rozehrané. Nemáte obavy, že hráčům může loňský nezdar hlodat v hlavě?

Myslím si, že co bylo, to bylo, my se díváme zásadně jen dopředu. V minulé sezoně jsme semifinálovou sérii prohráli, ovšem to rozhodně neznamená, že se to letos bude opakovat. My jsme připraveni udělat všechno pro to, abychom odehráli semifinálové zápasy tak, abychom se mohli radovat z postupu do finále.

Jsem přesvědčen o tom, že Prostějov má v letošní sezoně podstatně kvalitnější hráčský kádr a navíc cítím, že náš tým má větší vnitřní sílu. Věřím, že to v nadcházející semifinálové sérii s Mlékárnou Kunín prokážeme.

Na jaké prvky ve hře Mlékárny Kunín své hráče nejvíce upozorňujete?

Určitě dobře víme, kde jsou největší přednosti Kunína, ale to samé o nás ví i náš soupeř. Oba týmy se už velice dobře znají a navzájem vědí o svých silných a slabších stránkách. Blíže bych to však nechtěl specifikovat.

Prostějov ve čtvrtfinále play-off

Prostějov - Ústí n. L. 95:73 (Stuchlý 30 - Kubálek 19)
Ústí n. L. - Prostějov 91:107 (Chán 23 - Miloš 25)
Prostějov - Ústí n. L. 128:70 (Callahan 26 - Chán 14)

Největší čtvrtfinálové hvězdy

Ve třech zápasech s průměrným skóre 110:78 vyprovodili basketbalisté Prostějova svého čtvrtfinálového soka z Ústí n. L. Deklasovali jej zvláště v posledním utkání na domácí palubovce, které již od třetí čtvrtiny proměnili ve svou exhibici a vyhráli jej téměř o šedesát bodů! Nejlepšími střelci prostějovského týmu byli s 61 body (průměr 20,3 na zápas) Cameron Crisp s Markem Stuchlým, který proměnil všech 14 trestných hodů.

Ve dvou duelech, které odehrál, na sebe hlasitě upozornil rovněž aktuálně nejužitečnější hráč a nejlepší střelec Mattoni NBL Craig Callahan. V obou zápasech nasbíral double-double a v průměru nasázel Plynařům rovných 20 bodů. K výrazným postavám čtvrtfinálové série patřil bezesporu také zkušený křídelník Denis Mujagič, který se může pochlubit výbornými průměry 14,7 bodu, 5,3 asistence a 5,7 zisků!

Mlékárna Kunín

Novojičínští basketbalisté mají na Prostějov příjemné vzpomínky. V loňské semifinálové sérii sice za stavu 0:2 neodjížděli ke třetímu střetnutí na hřiště rozjetého soupeře v ideálním psychickém rozpoložení a nejlepší náladu jistě neměli ani sedmnáct minut před koncem, protože v té době byli na pokraji vyřazení - prohrávali totiž již o sedmnáct bodů (42:59).

Jenže pak trefil americký křídelník Frederick Warrick trojku, spolu se svými spoluhráči Šoškou, Tomeljakem a Howardem nastřílel 57 z 58 zbývajících bodů svého týmu a Kunín si v prodloužení uchoval postupovou naději. V dalších dvou zápasech pak zaskočeného protivníka definitivně "dorazil" a radoval se z postupu do finále.

Trenér Zdeněk Hummel poznamenal, že svým podřízeným loňskou dramatickou sérii zatím nepřipomněl, zároveň však prozradil, že se o tehdejším obratu v šatně určitě mluví. "Úmyslně se o tom s hráči nebavíme, ale myslím si, že hráči, kteří u toho v loňské sezony byli, si na to určitě vzpomenou," pousmál se první muž novojičínské střídačky.

Ve čtvrtfinále jste splnili povinnost, ale zápasy s Pardubicemi byly mnohem vyrovnanější, než mnozí čekali. Co se snažíte před začátkem semifinálové série vylepšit, abyste mohli pomýšlet na postup do finále?

Předně bych chtěl říct, že jsme nepodávali špatné výkony, ale Pardubice prostě hrály velice dobře. Je však jasné, že máme v naší hře určité rezervy, což platí především pro obrannou fázi, která rozhodně není dokonalá. Rezervy máme i v obranném doskakování. Jinak nás bohužel trápí zdravotní problémy některých hráčů. Fit není hlavně rozehrávač William Chavis, kterého trápí kotník, což jej limituje zejména na útočné polovině hřiště, kde nemůže být tak nebezpečný.

Mluví se v týmu o loňském senzačním obratu?

Zatím jsme se o tom s hráči úmyslně vůbec nebavili. Myslím si však, že hráči, kteří byli v loňském play-off v týmu, si na to velice dobře vzpomínají a vědí o tom. V každém případě bych řekl, že Prostějov je v této semifinálové sérii favoritem, ale na druhou stranu víme, že nejsme bez šancí na postup. Věřím, že je v našich silách, abychom si soupeře nenechali utéct do dvouzápasového vedení jako v loňském roce. Také se domnívám, že domácí prostředí by nemuselo hrát nijak zásadní roli.

Prostějovský trenér Pekárek má k dispozici širší hráčský kádr. Může to být pro Kunín velký handicap?

Souhlasím s tím, že Prostějov má daleko širší kádr. Je však otázkou, jestli je to dobře. Všichni hráči totiž chtějí být zapojeni do hry a pro trenéra není jednoduché dát všem stejnou šanci. Naopak, je to hodně složité. Na druhou stranu je pravdou, že pokud půjde o dlouhou a náročnou sérii, což se dá očekávat, pak může být šířka hráčského kádru určitou výhodou. Trenér může prostřídat na hřišti více hráčů a nemusí se tolik obávat případných problémů s fauly.

V čem spatřujete největší přednosti Prostějova?

V první řadě má silné hráče na všech postech. Klíčovou postavou celého týmu je rozehrávač Petr Czudek, který je pro Prostějov velice důležitým hráčem. Umí výborně číst hru a skvěle diriguje své spoluhráče. Mezi velké zbraně našeho soupeře patří i rychlý protiútok a svou dravostí a doskakováním nám vždy dělá velké problémy Craig Callahan. Rozhodovat však bude především momentální forma jednotlivých hráčů a také to, který tým se dopustí menšího počtu chyb. Navíc si myslím, že pokud chceme porazit Prostějov, budeme potřebovat i trochu štěstí.

Vzhledem k horšímu postavení po základní části začínáte na půdě soupeře. Jak velký význam přikládáte prvnímu semifinálovému duelu?

Pro vývoj celé série může být první utkání velice důležité. Naší výhodou může být fakt, že domácí basketbalisté budou pod velkým tlakem, protože musejí ve své hale vyhrát. Na druhou stranu z mých dlouholetých zkušeností velice dobře vím, že první zápas nemusí být rozhodující. V play-off je totiž hodně důležité každé střetnutí. Šance obou týmů vidím 60% ku 40% ve prospěch Prostějova.

Mlékárna Kunín ve čtvrtfinále play-off

Mlékárna Kunín - Pardubice 91:84 (Chavis 25 - Šteffel 23)
Pardubice - Mlékárna Kunín 86:66 (Novotný 23 - Warrick 17)
Mlékárna Kunín - Pardubice 92:83 (Warrick 18 - Novotný 24)
Pardubice - Mlékárna Kunín 83:95 (Ames 19 - Warrick 20)

Největší čtvrtfinálové hvězdy

V novojičínském družstvu se neustále všechno točí kolem stejných jmen. Prim hrají američtí basketbalisté Warrick s Chavisem. Křídelník Frederick Warrick ukončil čtvrtfinálovou sérii s průměry 18,8 bodu a 8 doskoků na zápas, rozehrávač William Chavis přispěl k postupu průměrně 12,5 body (trestné hody 11/11), 5,3 doskoky a 4,8 asistence.

Z podkošových hráčů se nejvíce prosazoval Rostislav Pelikán, který zaznamenal s padesátiprocentní úspěšností střelby v průměru 10,5 bodu na zápas. Těsně za ním zaostala s průměry 9,5 bodu dvojice Ondrej Šoška, Branislav Laco, který téměř polovinu ze svých 37 bodů nastřílel z čáry trestného hodu (17/20 - 85%).

Prostějov vers. Mlékárna Kunín

Příznivější bilanci v letošní sezoně si udržuje Prostějov. Dokázal lépe zvládnout první tři prvoligové souboje, když dvakrát uspěl na své palubovce a desetibodové vítězství přivezl v polovině února i z Nového Jičína. O týden později však ve finále Českého poháru v Ústí n. L. triumfovala Mlékárna Kunín (73:63) a před měsícem uspěla i v nadstavbové části Mattoni NBL, když navzdory 30 bodům Craiga Callahana zvítězila jednoznačně o osmnáct bodů.

O vyrovnanosti obou družstev nejlépe svědčí bilance z posledních dvou let. V nejvyšší soutěži a v Českém poháru spolu obě družstva sehrála celkem čtrnáct zápasů, přičemž Kunín i Prostějov si připsaly po sedmi výhrách a vzácně vyrovnané je i celkové skóre - 1262:1257 ve prospěch Mlékárny Kunín!

Vzájemné zápasy v letošní sezoně

Prostějov - Mlékárna Kunín 94:86 (Callahan 25 - Šoška 21)
Mlékárna Kunín - BK Prostějov 80:90 (Warrick 24 - Callahan 23)
Prostějov - Mlékárna Kunín 108:96 (Stuchlý 28 - Warrick 22)
Mlékárna Kunín - Prostějov 106:88 (Warrick 21 - Callahan 30)
Český pohár: Prostějov - Mlékárna Kunín 63:73

Termíny semifinálových zápasů

Prostějov - Mlékárna Kunín (26. 4. v 17.30)
Mlékárna Kunín - Prostějov (29. 4. v 17 hodin)
Prostějov - Mlékárna Kunín (3. 5. v 17.25)
Mlékárna Kunín - Prostějov (6. 5. v 17.35)
Prostějov - Mlékárna Kunín (10. 5. v 17.30)

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Prostějov podobně jako mistrovský Nymburk neměl ve čtvrtfinálové sérii s Ústím žádné větší problémy a svého soupeře jasně přehrál. Naopak Kunín se herně velmi trápil a jeho výkony nebyly ideální. Ze všech čtyř semifinalistů se na postup mezi nejlepší čtyřku nadřel nejvíc. Prostějov má v prvním utkání výhodu domácího prostředí a ve své hale byl v této sezoně velmi úspěšný.

Oba soupeři jsou však velice vyrovnaní, o čemž nejlépe svědčí jejich bilance z letošních vzájemných soubojů. Z hlediska Prostějova je v této sérii nutné vyhrávat domácí zápasy, Kunín se zase musí pokusit o jedno vítězství na půdě svého protivníka. Z psychického hlediska je na tom možná o něco lépe Prostějov, na druhou stranu Mlékárna je kvalitativně úplně jiný soupeř, než jakým byli ve čtvrtfinále ústečtí Plynaři.

Svěřenci trenéra Michala Pekárka musí pro úspěch opět podat kolektivní výkon, což platí především pro útočnou fázi. Rozhodně nesmějí sklouznout k individualistickému pojetí hry. Novojičínský tým zase potřebuje zapojit do hry více hráčů, kteří budou střílet body, protože obrana Prostějova se bude pochopitelně soustředit na oba americké hráče Warricka s Chavisem. Tip na první zápas: 1.

František Rón: Pro oba týmy bude v první řadě hodně důležité udržet domácí neporazitelnost. Podle mého názoru podávají basketbalisté Prostějova i Mlékárny Kunín před svým publikem kvalitnější výkony, navíc obě haly jsou trochu jiné a hostující tým si na nové prostředí musí vždy trochu zvykat. Výhoda domácího prostředí je v této sérii na straně Prostějova a je dost dobře možné, že to může být  jeden z rozhodujících faktorů celého semifinále.

Prostějov měl cestu mezi nejlepší čtyři týmy Mattoni NBL mnohem jednodušší, ale my můžeme jen spekulovat, zda je to výhodnější, nebo zda je lepší zůstat déle v zápasovém rytmu. Většinou se to ukáže až ve chvíli, kdy se celá série rozjede a uvidí se, co kterému týmu prospívá. Velkým plusem pro Prostějov je však šířka hráčského kádru. Trenér Pekárek má větší možnost sáhnout pro hráče z lavičky, což je nesporně jeho velkou výhodou.

Co se týče prvního zápasu, ten bývá pokaždé velice důležitý a jinak tomu nebude ani tentokrát. Musíme si totiž uvědomit, že vstup do série je důležitý pro psychickou pohodu všech hráčů. Navíc se potkávají dva týmy, jejichž vedení má o průběhu sezony své představy a vítězství či porážky ovlivňují celkovou atmosféru v klubu. I z tohoto důvodu bude zahajovací utkání poměrně důležité. Tip na první zápas: 1.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

ONLINE: Třetí etapa Gira vrcholí. Po nervozitě je peloton znovu jednotný

6. května 2024  13:20,  aktualizováno  16:28

Sledujeme online Od prvních metrů slavnostního sobotního startu se jen snažili přežít. Aby přes víkend nezakrněli, i...

Finové berou na mistrovství světa čtyři posily z NHL a pět olympijských vítězů

6. května 2024  16:25

Finští hokejisté mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Praze a Ostravě čtyři...

Po Madridu je u Lehečky podezření na únavovou zlomeninu obratle

6. května 2024  16:13

Zdravotníci mají u Jiřího Lehečky podezření na únavovou zlomeninu bederního obratle, jeho účast na...

Liberec nezahrával penaltu správně, ta proti Spartě byla v pořádku

6. května 2024  16:03

Liberečtí fotbalisté úvodním semifinále ligové skupiny o Evropu nezahrávali penaltu v Teplicích...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...