Česká basketbalistka Eva Vítečková (vpravo) uniká Olze Artěšinové z Ruska

Česká basketbalistka Eva Vítečková (vpravo) uniká Olze Artěšinové z Ruska | foto: FIBA Europe

Horáková basketbalistkou Evropy nebude, zastoupit ji může Vítečková

  • 0
Hana Horáková neobhájí titul nejlepší basketbalistky Evropy. Z Češek se do desetičlenné nominace vešla pouze Eva Vítečková. Vítězku oznámí mezinárodní organizace FIBA Europe na začátku února.

Devětadvacetiletá křídelnice Eva Vítečková může v anketě otevřené odborníkům i fanouškům vylepšit loňskou čtvrtou pozici. Letos střelecky táhla českou reprezentaci ke čtvrtému místu na mistrovství Evropy v Polsku a s ním i postupu do olympijské kvalifikace. Svými výkony si vysloužila nominaci do nejlepší pětky turnaje.

Na klubové scéně pomohla ZVVZ USK Praha po svém přestupu z Frisca Brno k českému titulu. V prestižní Eurolize se její celek podíval do osmifinále, kde ve třech zápasech padl s Tarantem.

Důležitost vyhlášené české střelkyně se ukázala i v této sérii: první zápas v Itálii Pražanky vyhrály, ve druhém vysoko vedly, ale o Vítečkovou vinou zranění přišly - a následně ztratily domácí utkání v koncovce i rozhodující duel hraný znovu v Tarantu.

Dvaatřicetiletá rozehrávačka Hana Horáková naopak podařený rok nemá, a proto její "nenominace" příliš neudivuje. Tahounka českého celku za stříbrem z mistrovství světa 2010 se z evropského šampionátu se kvůli únavě omluvila.

Farhiya Abdiová z Frisca Brno

Hana Horáková na lavičce Jekatěrinburgu

V Eurolize se se svým Fenerbahce Istanbul přes dobře rozehranou sezonu do finálového turnaje nepodívala, klub podlehl v osmifinále. Po letním přestupu nepatřila k vůdkyním ruského velkoklubu UMMC Jekatěrinburg, v závěru října si navíc zlomila ruku a na palubovky se zatím nevrátila.

V nominaci na nejlepší basketbalistku jsou kromě Vítečkové také Jelena Daniločkinová coby MVP mistrovství Evropy či další z ruských šampionek Maria Stěpanovová.

Stříbrné Turkyně zastupují Birsel Vardarliová s Nevriye Yilmazovou a bronzovou Francii Sandrine Grudaová s Emilie Gomisovou. Šanci mají také Chorvatka Sandra Mandirová, Černohorka Iva Perovanovičová a Španělka Alba Torrensová.

Šanci má i Frisco - díky Abdiové

Kromě mistryň z USK se cenné trofeje mohou dočkat také v jiném českém klubu: stříbrném Friscu Brno. O titul pro nejlepší mladou hráčku starého kontinentu totiž bojuje mimo jiné i devatenáctileté švédské křídlo Farhiya Abdiová.

Mezi její protivnice patří i obhájkyně - rovněž devatenáctiletá rozehrávačka Nika Baričová ze Slovinska, která hájí klubové barvy Sparta&Ku Moskevská oblast.

Kdo za Veselého? A kdo za Teodosiče?

Nástupcem Jana Veselého na pozici nejlepšího mladíka do dvaceti let se mohou stát jeho někteří soupeři v letošním draftu do NBA, od litevského pivota Jonase Valančiunase přes Turka Enese Kanetera až po Černohorce se španělským pasem Nikolu Mirotiče. Na Tomáše Satoranského se nedostalo.

SOUBOJ HVĚZD. Pau Gasol ve španělském dresu (vlevo), proti němu německá opora Dirk Nowitzki

A kdo se stane nejlepším mužem Evropy po srbském rozehrávači Miloši Teodosičovi, který v letošní nominaci schází?

Může jím být jeden ze španělského bratrského dua Pau a Marc Gasolové, jejich krajan Juan Carlos Navarro, Francouzi Tony Parker s Nicolasem Batumem, Srb Duško Savanovič, Rus Andrej Kirilenko, Řek Dimitris Diamantidis, ale také americký tahoun makedonské reprezentace Bo McCalebb. Hlavním favoritem je ale Dirk Nowitzki z Německa, který dovedl Dallas Mavericks k triumfu v NBA.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž