České basketbalistky Eliška Hamzová (vlevo) a Gabriela Andělová se povzbuzují v...

České basketbalistky Eliška Hamzová (vlevo) a Gabriela Andělová se povzbuzují v zápase s Belgií. | foto: fiba.com

Andělová po Belgii: Dvacet vteřin bráníte, pak trojka? Demotivující

  • 3
Tel Aviv (Od našeho zpravodaje) - S jedenácti body se vypracovala v nejlepší střelkyni českého týmu, výrazné porážce nicméně nezabránila. „Zápas se mi hodnotí těžko, protože v prvním poločase jsme hrály minimálně na 120 procent, snažily jsme se je zastavit, ale ve druhém už nám podle mě trošku došly síly,“ přemítala basketbalistka Gabriela Andělová po debaklu 41:84 od Belgie v rámci skupiny mistrovství Evropy v Tel Avivu.

Reprezentantky tak mají po dvou vystoupeních na šampionátu bilanci jednoho vítězství a jedné porážky, na čtvrteční skalp Italek proti favorizovaným Belgičankám nenavázaly.

„Věděly jsme, že jsou pomalu nejzkušenějším týmem na tomhle mistrovství, chtějí minimálně medaili, mají i na zlato. Hrají velmi kolektivně, vidí se, doskakují, jsou silné, mají všechno, co má kvalitní tým mít,“ ocenila přemožitelky 27letá Andělová.

Lekce od obhájkyň bronzu. Basketbalistky na ME podlehly Belgii o 43 bodů

Jak se vám takové síle čelilo?
Je strašně těžké, když třeba dvacet vteřin bráníte, snažíte se zamezit každé střele, a pak dostanete trojku z rohu. To je určitě demotivující, ale myslím, že jsme na hřišti nechaly všechno.

Trápila vás nejvíc Emma Meessemanová, která zaznamenala 24 bodů a 11 doskoků?
Holky pod košem to s ní měly těžké, ona je jednou z nejlepších hráček na světě. Dala přes dvacet bodů, co víc k tomu říct... Ale myslím, že i tak jsme se s ní popraly docela dobře.

Škodila vám i agresivní obrana Belgičanek?
Určitě. Hrají opravdu tvrdě, moc jsme nevěděly, jak si poradit už se samotným pick and rollem (clonou při útočné akci), takže jsme musely střílet z těžkých pozic a někdy z toho byly lehké ztráty.

Česká basketbalistka Gabriela Andělová brání Belgičanku Antonii Delaerovou.

V úvodu jste prohrávaly 0:9, proč se vám dějí takové výpadky?
To by mě taky zajímalo. Možná jsme nenastoupily dostatečně koncentrované, čekaly jsme, že zápas bude probíhat v takovém tempu, ale určitě jsme na to nebyly správně připravené.

Jak se vám hrálo v prakticky prázdné hale?
Není to příjemný pocit, myslím, že diváci by mohli chodit ve vyšším počtu, možná by nám i pomohli. Ale strašně děkuju našim fanouškům, kterých tu je podle mě 20 až 25. Cením si, že přiletěli do Izraele.

Zůstane trenérka Ptáčková i po tak vysoké porážce vyrovnaná?
Ona je takový klidnější typ, nepořvává po nás, bere to s respektem k týmu. Ví, že jsme odevzdaly maximum.

České basketbalistky před utkáním s Belgií.

Těší vás aspoň pozice nejlepší střelkyně družstva?
Jelikož jsem střelec, tak bych body přinášet měla. Zápas mi docela vyšel, mohla jsem dát možná i další dvě trojky nebo nějakou další střelu, ale myslím, že jedenáct bodů proti takovým soupeřkám je kvalitní výkon. Budu se snažit pokračovat i proti Izraeli a po zbytek mistrovství.

Co od nedělního střetu s domácím výběrem čekáte?
Žádnou jejich hráčku blíž neznám, ale myslím, že taky hrají rychlé protiútoky a střílejí za tři. Bude to hodně náročný zápas na obranu, na koncentraci v obraně, různé zabíhání, takže musíme být připraveny jak po fyzické, tak psychické stránce.

Pomůže vám sobotní volný den?
Teď po Belgii odpoledne asi půjdeme k moři, ale nemáme čas někam vycházet nebo se nedej bože válet na pláži. Budeme se připravovat na Izrael, v sobotu máme dva tréninky, takže to bude v klasickém módu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž