Finále ligy basketbalistů bude ostré

O p a v a - Basketbal ostrý jako břitva slibuje finálová bitva první ligy, v níž na sebe narazí Opava a USK Praha. Série hraná na čtyři vítězné zápasy začíná zítra v Opavě. V sobotu se hraje od 17 hodin, v neděli od 14 hodin. Druhé utkání vysílá v přímém přenosu ČT 2. Přestože se basketbalisté Opavy se dvěma mistrovskými tituly nemohou s historickou úspěšností USK Praha (11 titulů, 11 druhých míst) v nejvyšší soutěži měřit, v nadcházejícím finále jsou mírnými favority.

V play off zatím Opavané neprohráli jediný zápas a nezastavil je ani obhájce z Kunína. Jejich tým je poskládaný ze zkušených borců, vesměs reprezentantů, tahouny jsou zahraniční posily. Americký rozehrávač Roderick Anderson je podle statistik nejplatnějším hráčem ligy, skvěle hrají i trojkový specialista Dejan Vukosavljevič a pivoti Goran Adžič a Srdan Helbich.

"Jsme v pohodě, hráči jsou na tom po jasném vítězství nad Kunínem psychicky dobře a věří si," říká opavský trenér Zdeněk Hummel. "Musíme se však udržet na zemi a hrát s maximální koncentrací a nasazením, protože vysokoškoláci jsou silní."

Pražané mají velmi dobrý tým, který dokáže zabrat v kritických okamžicích. Zkušení matadoři Václav Hrubý a Petr Treml dávají hře myšlenku, draví cizinci Daniel Cyrulik, Siniša Medenica a Amir Delalič zase nekompromisní zakončení. Největší předností týmu je skvělý kolektiv a drtivý závěr. Všech šest vítězných zápasů v play off mužstvo rozhodlo smrští v závěrečných pěti minutách. "Opava má řadu skvělých hráčů, takže se nesmíme zaměřit na bránění individualit, ale celého týmu," zamýšlí se trenér USK Milan Šedivý.

Z pohledu dlouhodobých statistik bude ve finále jistě zajímavé sledovat vývoj ztracených a získaných míčů. Zatímco hráči USK jsou v lize nejlepší v počtu ztracených míčů a prakticky nedělají v útoku chyby, Opavané pro změnu vévodí obraně.

V Praze se bude hrát finále 12. a 13. května, a pokud by série nebyla rozhodnuta, tak 17. května v Opavě, 20. května v Praze a 24. května v Opavě.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon