Ty Nichols (vlevo) z Ústí pod tlakem Filipa Kroutila z Děčína

Ty Nichols (vlevo) z Ústí pod tlakem Filipa Kroutila z Děčína | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Kroutil o děčínské síle, šmrncovní lize i Nicholsovi: Nedémonizovali jsme si ho

  • 2
Národní basketbalové lize zůstal šmrnc, zůstal i vicemistrovi Děčínu. V neděli otočil opět úchvatné derby o krále severu na ústecké palubovce a po triumfu 95:88 křídelník Válečníků Filip Kroutil, autor 18 bodů, rozverně hlásil: „Objektivně jsme silnější než loni a doufám, že letos to bude ve finále stačit. Ale nechci předbíhat.“

Jak se v létě změnil Děčín?
Myslím, že jsme pořád ten rodinný klub, který se snaží vyhrávat. Samozřejmě na pivotu jsme objektivně posílili o Šturanoviće, který už v lize působil a ví, jak v ní hrát. Cubbagemu na křídle bude chvíli trvat, než se tady rozehraje.

Máte dvě výhry v řadě, vyburcovala vás první porážka s Pardubicemi ve druhém prodloužení?
Odrazilo se to hned v dalším zápase proti Ostravě. Řekli jsme si, že takhle to prostě nejde, dostat v jedné čtvrtině 37 bodů, to není možné. Od toho jsme se odpíchli a teď doufám, že to bude už jen lepší. A výhra v derby je úžasná. Kór po prvním poločase, kdy to vypadalo relativně beznadějně, protože oni trefili každou střelu, co mohli. Je to prostě velký zápas, je skvělé ho hrát a vyhrát. Ani nemůžu mluvit, moje hlasivky budou ještě den po zápase špatné. Takže dobré!

Čím jste Slunetu zlomili?
Rozhodně lepší obranou. Ve druhém poločase jsme aplikovali zónu a šlo vidět, že americkým klukům to moc nechutnalo. Očividně nám to hodně pomohlo.

Další žhavé derby. Autrey s Nicholsem na děčínský superfiniš nestačili

Jak jste brali, že proti vám stojí vaše loňská hvězda Ty Nichols, který posílil rivala?
My se to snažili nevnímat. Nechtěli jsme ho démonizovat a říkat, že on jim to vyhraje, on byl hráčem loňského roku. Přistupovali jsme k tomu jako ke každému jinému zápasu. Jasně, dal nějaké body, ale kdo jiný je u nich může střílet než Autrey a Nichols?

Dřívější Goliáš Nymburk už i v nové sezoně prohrál, zůstane tedy liga dál zábavná?
Určitě. Je to hlavně dobrá zpráva pro fanoušky, že liga bude zase vyrovnaná a bude mít šanci uspět každý. A to chceme i my. Kdybychom chtěli hrát jen o desáté místo, nemělo by ani smysl se snažit. Bez ambicí na nejvyšší příčky se sport nemůže dělat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž