Ewing cítí šanci

- Kdyby se udělal seznam nejlepších hráčů historie NBA, kteří nikdy nezískali titul, Patrick Ewing by v něm byl hodně vysoko. Dlouholetá opora New York Knicks a jedna z opravdových "megahvězd," která si po celou kariéru udržovala vynikající výkonnost, měla jako mnoho dalších tu smůlu, že devadesátá léta patřila Michaelovi Jordanovi. Ve chvílích, kdy už se neodvratně začal blížit konec Ewingovy kariéry, šance na vytoužený prsten opět výrazně ožily - vloni je zhatily zdravotní problémy, ale letos ještě stále žijí a po další dramatické sérii s velkým rivalem z Miami dokonce začínají nabývat reálných obrysů.

Patrick Ewing se narodil 5.srpna 1962 a letos v létě mu tedy bude již neuvěřitelných 38 let! Příroda mu do vínku nadělila 213 cm, 115 kg, ale kupodivu i zlatou ruku - Ewing má ze všech velkých pivotů historie NBA snad nejlepší střelbu ze střední vzdálenosti. Solidní základy jeho kariéry položil skvělý tréninkový program pro pivoty na univerzitě Georgetown (kde začínali například i Mutombo či Mourning), kde ale už také začalo jeho "prokletí" - ve finálovém utkání NCAA Tournament 1982 Georgetown prohrál o jediný bod s North Carolinou, když rozhodující koš nevstřelil nikdo jiný než Michael Jordan.

New York Knicks prožívali na počátku osmdesátých let těžkou krizi a v roce 1985 měli poprvé v historii možnost vybrat si nejlepšího basketbalistu draftu. Jednoznačně sáhli po Ewingovi jako po hráči, který je má znovu přivést na výslunní, ale možná ani sami netušili, jak pevný ten základní stavební kámen bude - a na jak dlouho. Ewing byl totiž při příchodu do NBA (opět podobně jako Mutombo či Mourning) uznáván jako vynikající obránce, doskakovač a bojovník, ale o jeho střeleckých schopnostech se pochybovalo. Ewing však velmi rychle vyvedl všechny z omylu.

Vypočítávat všechny Ewingovi individuální úspěchy a statistiky během kariéry v NBA by zabralo příliš mnoho místa, omezme se proto jen na ty základní - skvělé průměry 22,8 bodů a 10,4 doskoků na zápas během celé doposud patnáctileté kariéry, mnohonásobný účastník All-Star Game, člen Dream Teamu z Barcelony a mnohé další. Vždy však nejvíce toužil po prstenu šampióna a nádherné souboje New Yorku s Jordanovým Chicagem si jistě pamatuje každý fanoušek NBA. V roce 1994, kdy Jordan odešel k baseballu, dotáhl Ewing Knicks až do finálové série celé NBA, ale tam nakonec nestačili na Houston. Když se Jordan vrátil, znovu se stal pro Ewinga nepřekonatelnou překážkou v cestě za titulem. V době, kdy Jordan už definitivně končil, mnozí považovali i éru New Yorku za skončenou, ale Knicks s novou krví (Sprewell, Houston, Johnson či Camby) překvapili v loňské sezóně celou NBA svou úžasnou spanilou jízdou až do finálové série o titul. Ewinga však zradilo zdraví a pivoti San Antonia byli příliš silným soustem pro oslabený tým.

Ačkoli už byl Ewing kvůli svému věku a zdravotním problémům odepisován, letos se opět vrátil ve výborné formě, a i když dobrovolně přepustil hlavní střelecké břímě Houstonovi a Sprewellovi, znovu je pod košem obrovskou oporou a dokázal to i v té prozatím nejdůležitější chvíli - v klíčových momentech semifinálové série Východní konference (a možná už dnes můžeme říci: další "památné" série) proti Miami Heat. Když už se zdálo, že je pro New York vše ztraceno (Miami vedlo 3:2 na zápasy a v poločase šestého zápasu o 18 bodů), dokázali hráči Knicks, jak obrovskou mají touhu po vítězství a vývoj otočili. Ewing v šestém zápase nastřílel 15 bodů, doskočil 18 míčů a navíc byl autorem rozhodujícího koše necelé dvě minuty před koncem, na který už Miami nenašlo odpověď. V dalším nervydrásajícím (sedmém) zápase v Miami to pak Ewing dokázal zopakovat - nastřílel 20 bodů, doskočil 10 míčů a osmdesát sekund před koncem poslal Knicks do vedení 83:82, které už dokázali udržet. New York je tedy znovu ve finále Východní konference a určitě se nebude chtít zastavit ani tam.

Newyorský Patrick Ewing střílí přes Cassela z Milwaukee


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž