Evaldas Zabas

Evaldas Zabas | foto: slansportsmanagement.com

Basketbalové Pardubice posílí litevský rozehrávač a americký pivot

  • 4
Basketbalové Pardubice oznámily příchod dvou nových hráčů. Čtvrtfinalistu české Mattoni Národní basketbalové ligy posílí čtyřiadvacetiletý litevský rozehrávač Evaldas Zabas a pětadvacetiletý americký pivot Travis Nelson. Oba mají smlouvu na jeden rok.

Zabas, někdejší juniorský reprezentant Litvy, přichází na pozici středního rozehrávače; na hřišti však může zaskočit i na pozici dva. Ve svém předchozím angažmá Jamtland Basket se stal nejlepším střelcem švédské ligy s průměrem 21,9 bodu na zápas, sbíral též v průměru 4,6 asistence.

"Je energickým typem hráče, který vkládá do všech činností na hřišti naprosté maximum. I při dostatečném střeleckém sebevědomí je prioritně nesobeckým rozehrávačem, který v první řadě pracuje na vytváření lepších pozic pro své spoluhráče," těší se na novou tvář pardubický trenér Jan Slowiak.

Předchozí sezony strávil Evaldas Zabas v německém Bremerhavenu a v britských městech Worcester, Worthing a Plymouth. Během studia na střední škole posbíral zahraniční zkušenosti v Kanadě.

Ke střelcovi střelec

Také Travis Nelson přichází s vynikajícími čísly na ofenzivní polovině hřiště. V uplynulém ročníku se 211 centimetrů vysoký Američan stal v dresu KK Sentjur nejlepším kanonýrem slovinské ligy. K 17,5 bodům přidával 6,8 doskoku na zápas, zaujal i střeleckou úspěšností: 60,5 procenta za dva body a 87,8 procenta z čáry trestného hodu.

Trenér Slowiak oceňuje i práci americké náhrady za Marcuse Arnolda pro tým. "Travis má velmi poctivý přístup k základním basketbalovým činnostem. Mezi jeho silné stránky patří kvalitní clonění, rychlé a agresivní sbíhání směrem ke koši, také tvrdý boj na doskoku a v neposlední řadě boj o pozici v blízkosti koše jak v útoku, tak v obraně," nechal se kouč slyšet.

Kromě zmiňovaného Arnolda, který po této sezoně zamířil do Turecka, se Pardubice rozloučily také s Tomáše Tóthem (na rozehrávce ho zastoupí právě Zabas) a Jiřím Černoškem, který se vzdal hráčské kariéry.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž