ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: FIBA / ZVVZ USK Praha

Pražanky už sedí na kufrech, ale ještě je čeká nevyzpytatelný Virtus

  • 2
Basketbalistky USK Praha čeká ve středu poslední letošní zápas v Eurolize, tři dny před Štědrým dnem se představí v italské Boloni proti tamnímu Virtusu. České mistryně se pokusí navázat na poslední triumf nad Olympiakosem Pireus a upevnit si postavení v první čtyřce ve skupině A.

Musí se ale obejít bez zraněné Valériane Vukosavljevičové a nejistý je i start slovinské kapitánky Teji Oblakové či slovenské reprezentantky Barbory Wrzesiňski. Za ně může na rozehrávce netradičně zaskočit pivotka Alyssa Thomasová.

Virtus - USK

středa 20.30 online

„Není to žert. Alyssa na té pozici nastoupila i v posledním ligovém utkání se Žabinami Brno a hrozně ji to bavilo,“ řekla trenérka Natália Hejková.

Letošní mistryně světa se blýskla triple doublem včetně 11 asistencí. „Na rozehrávce nám zůstala jen Tereza Vyoralová a to je strašně málo. Někdy ale může být taková situace pro soupeře nepříjemná, protože neví, koho má bránit,“ doplnila slovenská trenérka.

Zatímco Vukosavljevičová laboruje s natrženým lýtkovým svalem, Oblaková má poraněné rameno a Wrzesiňski lýtko. Chybí také nemocná Simona Sklenářová. USK tak má opačné problémy než na začátku sezony, kdy mu pro změnu chyběla většina podkošových hráček. „Říkala jsem, že už chybí jen to, aby na někoho spadl reproduktor. Těch nezaviněných zranění je na naší straně strašně moc,“ uvedla Hejková.

Teja Oblaková zakončuje v prvním zápase euroligové sezony.

Pražanky mají po šesti zápasech čtyři výhry a jsou ve skupině A třetí. Virtus Boloňa vyhrál o dva zápasy méně a je sedmý. „Zápasy před Vánoci nemám moc ráda, protože hráčky už tak trochu sedí na kufrech domů a je těžké najít koncentraci. Odhodlání uspět nám ale nechybí. Věřím, že důležitost Euroligy převáží a problém s koncentrací nebude,“ podotkla Hejková.

Nejlepší střelkyní boloňského klubu je Lotyška Kitija Laksaová, která má průměr 14,2 bodu na zápas. Dvojciferný počet bodů mají i další čtyři spoluhráčky. Přestože italský tým už čtyřikrát v soutěži prohrál, jako jediný dosud porazil lídra skupiny Polkowice.

„Je to velmi nevyzpytatelný celek, který je schopný sehrát dobré i špatné zápasy. Musíme se snažit, aby tentokrát odehrály ten špatný,“ dodala Hejková, jejíž svěřenkyně se rovnou z Boloni přesunou po vlastní ose domů na vánoční svátky.

Utkání začne ve 20:30.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž