Yvonne Nicole Turnerová (vlevo) ze Šoproně odpadla ze souboje s Alexandrií...

Yvonne Nicole Turnerová (vlevo) ze Šoproně odpadla ze souboje s Alexandrií Quigleyovou z Galatasaray Istanbul. | foto: AP

Galatasaray musí, český mistr může. Ale nesmí propadnout v obraně

  • 0
Basketbalistky ZVVZ USK Praha vyrazily do Istanbulu na středeční utkání druhého kola Euroligy proti Galatasarayi. V duelu sice nejsou favoritkami, pokusí se nicméně navázat na minulou domácí výhru nad Bourges. Případné vítězství na hřišti jednoho z adeptů na postup by dodalo nově složenému týmu trenérky Natálie Hejkové velké sebevědomí.

Galatasaray sice minulý ročník Euroligy vynechal, ale jinak jde o tradiční celek, který v roce 2014 dokonce celou soutěž vyhrál. V minulé sezoně byl v semifinále Eurocupu, ale přes léto přivedl výrazné posily a patří k favoritům skupiny. „Favority jsou Kursk a pak Galatasaray, který se hodně posílil,“ prohlásila trenérka Hejková před sezonou.

Jenže vstup do soutěže se Galatasarayi vůbec nevydařil, na hřišti Šoproně prohrál 55:72. Doma si tak další zaváhání nemůže dovolit a proti USK bude pod tlakem. Toho se české mistryně budou snažit využít a výhrou získat velkou výhodu.

„Potřebujeme čas. V minulé sezoně jsme Euroligu nehrály a stále si na ni zvykáme. Věřím, že příště to bude lepší,“ prohlásila trenérka Marina Maljkovičová, která dovedla Srbsko k triumfu na ME 2015.

Také český celek si v úvodním duelu zvykal na tempo Euroligy, ale naznačil svou sílu, když si výhru nad Bourges zkomplikoval jen výpadkem ve druhé půli. Proti Galatasarayi bude klíčová zejména defenziva. A to především obrana jedna na jednu, jelikož Galatasaray v úvodním duelu nasbíral jen čtyři asistence a hrál hodně individuálně.

Pokrýt je třeba americkou střelkyni s maďarským pasem Allie Quigleyovou, která v minulosti nastupovala za Fenerbahce a často dělala USK problémy. Pod košem pak hraje bývalá hráčka USK Jelena Dubljevičová, o rozehrávku se starají turecká reprezentantka Isil Albenová a členka francouzské reprezentace Olivia Epoupaová.

Duel začne ve středu v 19:30 v přímém přenosu na youtube.com.

Kateřina Elhotová (ve žlutém) z USK Praha uniká Marine Johannesové z Bourges.

Marija Režanová (ve žlutém) z USK Praha útočí na koš Bourges přes Élodii Godinovou.

Ve středu je od 19:30 na programu i zápas hráček KP Brno na hřišti Fribourgu v Eurocupu. Brňanky na úvod skupiny doma prohrály s Wasserburgem a potřebovaly by zabrat na hřišti švýcarského celku, který prohrál o 40 bodů v Benátkách.

Ve čtvrtek od 19:00 pak Nymburk bude doma proti Szekszárdu napravovat úvodní překvapivou porážku na půdě portugalského Barreira. Středočešky nutně potřebují vyhrát, aby si uchovaly reálnou naději na postup.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž