Charles Barkley

Charles Barkley - Legendární basketbalista Charles Barkley komentoval dění letošního draftu přímo na "jevišti" v Madison Square Garden.

Draft NBA: invaze cizinců pokračuje

  • 2
New York - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Celkem šestnáct neamerických hráčů se dokázalo prosadit do letošního draftu NBA, čímž se potvrdil trend poslední doby. Šest cizinců bylo vybráno dokonce v prvním kole a je mezi nimi i český reprezentant Jiří Welsch. Největší hvězdou středeční show byl ale hráč, který jako jediný ze špičky nebyl fyzicky přítomen - Číňan Yao Ming. Z domova jej nepustili kvůli přípravě čínské reprezentace na zářijové mistrovství světa, a tak diváci v New Yorku mohli sledovat aspoň živý rozhovor s Jao Mingem díky telemostu z Pekingu.Prohlédněte si fotogalerii

Že si Jao Minga vybere Houston jako číslo jedna, to se všeobecně očekávalo, protože po odchodu Hakeema Olajuwona měli Rockets na místě pivota slabinu a intenzívně jednali s čínskými úřady už několik týdnů před draftem. Jao Ming se stal prvním hráčem v historii, který byl draftován jako jednička v prvním kole, aniž by absolvoval americkou školu.

Pro 226 centimetrového obra (stejně jako i pro několik dalších hráčů) může být velkým problémem zpočátku jazyková bariéra, na čemž se shodli i slavní hráči Charles Barkley a Kenny Smith, kteří komentovali průběh draftu přímo v Madison Square Garden.

Jako dvojku si Chicago Bulls vybrali vynikajícího rozehrávače Jasona "Jaye" Williamse (také podle očekávání) a doufají, že právě on dokáže oživit vadnoucí slávu nejlepšího týmu devadesátých let.

Ani volba čísla tři nebyla překvapením - Mike Dunleavy, syn známého kouče z NBA, byl vybrán do týmu Golden State a stane se spoluhráčem Jiřího Welsche. Jako čtvrtý byl draftován Drew Gooden z univerzity Kansas, ale v dalším pokračování draftu rozhodně nebyla nouze o překvapení.

Takřka neuvěřitelný se zdá především vzestup mladého Gruzínce Nikoloze Ckitišviliho (číslo pět, 19 let), o kterém ještě před několika měsící téměř nikdo nevěděl, a který si vloni v týmu Benetton Treviso skoro nezahrál. Experti v něm však už teď vidí nového Dirka Nowitzkiho.

Velkým překvapením bylo i to, že si domácí New York vybral další velkou neznámou - Brazilce Hilaria, který ještě nedávno hrál fotbal - což diváci očekávající volbu podkošového hráče Chrise Wilcoxe odměnili nesouhlasným bučením. Neudobřila je ani zpráva o tom, že New York Knicks okamžitě Hilaria vytrejdovali do Denveru za hvězdného Antonia McDyesse.

V prvním kole se prosadili ještě tři další Evropani - Slovinec Nachbar, Welsch a Jugoslávec Krstič - ale ve druhém kole se s neamerickými hráči doslova roztrhl pytel. Největším překvapením byl asi úspěch téměř neznámého Němce Petera Fehseho (Halle), který byl draftován jako číslo 49.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž