ŽÁDNÁ DVOJKA. Kyrie Irving (vlevo) z Clevelandu se stal mužem číslo jedna při

ŽÁDNÁ DVOJKA. Kyrie Irving (vlevo) z Clevelandu se stal mužem číslo jedna při exhibičním utkání mladých hvězd NBA. Zastínil i Blakea Griffina z LA Clippers. | foto: AP

Do Austrálie vzkázal olympijské ne. Vidí se s americkým zlatem z Ria

  • 13
Olympijský sen? Devatenáctiletého basketbalistu Kyrieho Irvinga nezlákal. Rozehrávač Clevelandu Cavaliers odmítl pozvánku do australského výběru pro letošní hry v Londýně. Důvod? Před vrabcem v hrsti zvolil holuba na střeše. Za čtyři roky chce být v americkém týmu a v Rio de Janeiru bojovat o zlato.

Možnost vybírat si dalo mladinké hvězdě dvojí občanství. Američanem je po pokrevní linii. Australanem díky tomu, že se narodil v Melbourne; během basketbalového angažmá svého otce Dredericka v týmu Bullen Boomers.

Při příležitosti svého oznámení Irving prozradil hned dvě věci.

Tou první je, že si při konkurenci o čtyři roky starších Chrise Paula, Derona Williamse, Rajona Ronda, Derricka Rose či Russella Westbrooka věří, že bude stejně dobrý, ba lepší než oni.

Ale proč ne? Zatím lze volbu Clevelandu v loňském draftu jedině chválit. Irving si neochvějně kráčí za oceněním pro nováčka sezony v NBA. Stal se také nejlepším mužem v exhibičním utkání mladých hvězd.

Hovoří pro něj momenty, kterými dokázal Clevelandu vyhrát několik zápasů, i statistiky. S 18,6 body na zápas je 25. mezi všemi hráči zámořské soutěže. Dvojkou mezi nováčky je MarShon Brooks s "pouhými" 13,9 body. V asistencích na zápas jeho průměr 5,2 překonává pouze Ricky Rubio (8,2 asistence).

A druhá věc, kterou Irving vyzradil? Že i v roce 2016 povede americký výběr Mike Krzyzewski, jeho kouč z jediné sezony na univerzitě Duke. "To mi rozhodování usnadnilo, to bylo určující," dodal náctiletý rozehrávač.

Svá slova se dodatečně pokoušel obrousit, marně. A manažer americké reprezentace Jerry Colangelo začal ujišťovat, že rozhodnuto není. Také marně. Tajemství se stalo veřejným.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž