David Machač z Kolína zakončuje na pardubický koš.

David Machač z Kolína zakončuje na pardubický koš. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Kolínský Jágr si u Labe střihne už devátou sezonu

  • 0
Když ho fanoušci žádali po závěrečném utkání čtvrtfinálové série o společnou fotografii, tituloval ho jeden z nich zajímavou přezdívkou: kolínský Jágr. „Nevím, jak na to přišel, slyšel jsem to poprvé,“ reagoval kapitán kolínských basketbalistů David Machač. Alespoň na chvíli se mu mohl vrátit úsměv do tváře, i když ani v tomhle okamžiku se z něj nevytratila kyselost.

Převážilo velké zklamání. Kolín právě podlehl Prostějovu 86:90 po prodloužení, ve čtvrtfinále 1:3 na zápasy a sezona pro něj skončila.

Co chybělo, aby se tenhle vyrovnaný zápas překlopil na vaši stranu?
Jeden koš. V posledních třech minutách základní hrací doby jsme měli minimálně čtyři otevřené střely, ale bohužel jsme je netrefovali. Přišlo prodloužení a v něm byl Prostějov šťastnější.

V tom nastaveném čase jste kvůli pátému faulu přišli o lídra Bakiče, byl to celkem sporný okamžik, který přinesl emoce. Klíčový moment?
Může být. Bojan Bakič je střelec, v útočné fázi náš důležitý hráč a ještě víc pro podobné koncovky. Jasně, že nám v závěru prodloužení velmi chyběl. Většinou to při vyrovnaném stavu bere na sebe, najde se prostor na střelu, je na něj faul... Bohužel jsme museli čtvrtfinále dohrávat bez něj.

Prostějov zase dohrával bez Marka, který však nesmírně dlouho vydržel na palubovce se čtyřmi fauly. Nechtělo to více chodit do útoku přes něj, aby se vyfauloval dříve?
Naprosto souhlasím, že byl Roman Marko v téhle sérii klíčovým hráčem Prostějova. Hrál moc dobře, nejenže trefoval důležité body, ale dokázal skvěle dostat míč na jejich pivoty, s nimiž jsme pak měli problémy. Marko celou tuhle sérii rozhodl.

Do čtvrtfinále jste šli ze šestého místa, Prostějov ze třetího. Z toho vyplývá, že soupeř byl favoritem. Přesto jste si věřili?
Jasně. V sezoně už jsme s nimi hráli hodně zápasů a dokázali jsme je porážet. No a když si promítnete samotné čtvrtfinále, dvakrát se hrálo prodloužení a jeden zápas skončil o koš. To byl hned ten první v Prostějově, měli jsme velkou šanci ho vyhrát a celé to mohlo vypadat jinak. Dopadlo to, jak to dopadlo.

Vy pamatujete i bronzový úspěch Kolína z roku 2012. Měl letošní tým podobnou kvalitu jako ten tehdejší?
Nedá se to moc srovnávat. Tenkrát za nás hrál rozehrávač Ames, to byl velký mozek týmu. I letos jsme měli dobrou sestavu, já jsem přesvědčen, že na medaili měla.

Rok 2012: David Machač a jeho tým se zdraví s kolínskými fanoušky.

Bezprostředně po vypadnutí samozřejmě převládá zklamání. Ale na druhou stranu, za cíl jste měli postup do play-off, v němž jste loni chyběli.
Teď aktuálně to beru jako neúspěch. Sezona byla určitě lepší než ta minulá, cíl jsme postupem mezi osmičku splnili, ale chtěli jsme jít ještě dál.

Je vám šestatřicet roků. Bude i v příští sezoně pokračovat spojení Davida Machače s Kolínem?
David Machač v Kolíně pokračuje, jak životem, tak basketbalově.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž