Český mládežnický reprezentant Daniel Truhlář (v modrém) v podkošovém souboji

Český mládežnický reprezentant Daniel Truhlář (v modrém) v podkošovém souboji během utkání s Austrálií. | foto: ČBF / Václav Mudra

Truhlář chválil za své body spoluhráče, do odvety slíbil jiné Čechy

  • 0
Stal se už podruhé během čtyř přípravných utkání českých basketbalových juniorů jejich nejlepším střelcem. Ale ani jednou z toho Daniel Truhlář velkou radost neměl. Jeho nedávných 15 bodů neodvrátilo takřka třicetibodovou prohru s Austrálií. A jeho 18 bodů nezmohlo mnoho s debaklem 60:91 v Srbsku.

"Že jsem měl nejvíc bodů? Tak to neberu. Je to zásluha spoluhráčů, kteří mě našli ve správných situacích," svěřil se dvoumetrový pivot z pražského USK po duelu s balkánským soupeřem.

A plynule přešel k hodnocení celého týmu: "Myslím, že i ostatní hráči měli tu roli, kterou mít mají. Jenže my jsme se nedokázali srovnat s basketbalem, o kterém jsme dobře věděli, že je tvrdý. To je asi hlavní příčina, proč to dopadlo, jak to dopadlo."

Sám říkáte, že jste věděli, co vás čeká. Takže se musím zeptat, proč se českému týmu na hřišti nepovedlo reagovat?
Spousta kluků nemá s takovým basketbalem zkušenosti. Když se podívám na úroveň české extraligy a porovnám to s tím, co jsme tu zažili, je to o deset levelů někde jinde. Hlavně v obraně a v agresivitě hráčů. Každou činnost je třeba dělat maximálně poctivě a většina týmu na to není zvyklá.

Musím oponovat. Rozhodlo se na samotném začátku zápasu, do kterého nastoupila protřelá čtveřice z USK a pardubický Martin Peterka, který už na mezinárodní scéně také něco odehrál.
Máte pravdu. My hráči z USK na zahraniční turnaje jezdíme a asi bychom na tohle měli být zvyklí. Ale bylo to tvrdší, než jsme čekali. Druhý den se pokusíme víc vzdorovat.

Ke konci se už hrálo vyrovnaně. Povedlo se vám ukázat svou sílu alespoň trochu?
Myslím, že jsme sice začali hodně pozdě, ale ukázali jsme jim, že když chceme, tak dokážeme bránit. Jenže to už byla čtvrtá čtvrtina. Asi už to taky trošičku vypouštěli. Ale já si troufnu slíbit, že to napodruhé bude lepší.

Vy osobně jste se v zápase dokázal prosadit zbraněmi, které známe i z Česka. Tomu první je střelba přes hlavu.
Tu dělám už pár let, od příchodu na USK. Začal mě ji učit pan Ježdík. V podstatě už dva roky je to má nejsilnější zbraň. Přece jen mě limituje výška, a tak jsem "skyhook" zvolil jako šanci, jak překonat vyšší hráče. A zatím to vychází.

A svou druhou parketu máte ve střední vzdálenosti...
K tomu se váže podobný příběh. Pan trenér Jachan ví, že se při své výšce nemůžu prosazovat jen pod košem, a tak se mnou intenzivně pracoval na střelbě ze střední vzdálenosti. A tentokrát se mi hodně zadařilo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž