Janis Adetokunbo z Milwaukee zakončuje v utkání proti Philadelphii.

Janis Adetokunbo z Milwaukee zakončuje v utkání proti Philadelphii. | foto: AP

Covidová kalamita v NBA: hvězdy sedí doma, Chicagu se ruší zápasy

Janis Adetokunbo přijde minimálně o jeden zápas NBA kvůli zařazení na covidovou listinu. LeBron James i James Harden už za sebou podobné absence mají. A mezi basketbalisty Chicago Bulls je hned desítka borců se zákazem startů.

Mistrovský celek Milwaukee se bez svého lídra a nejužitečnějšího hráče základní části ligy z minulých dvou let Adetokunba musí obejít ve středu proti Indianě.

Sedmadvacetiletý Janis Adetokunbo v pondělí 20 body neodvrátil prohru v Bostonu, o den později klub Bucks oznámil, že jej musí napsat na bezpečnostní protokol. Tam skončil i jeho spoluhráč Donte DiVincenzo, který se tedy prozatím nevrátí po zranění.

Návrat do hry

Pokud během 24 hodin odevzdá nákazou ohrožený hráč dva negativní testy, vrátí se k týmu. Naopak v karanténě může pobýt deset dnů.

Covidová pravidla zasáhla o den dříve také Brooklyn a po vyřazení pěti hráčů se na listině nově ocitli i James Harden a Bruce Brown. 

Stopku z minulých dnů mají LaMarcus Aldridge, DeAndre’ Bembry, Jevon Carter, James Johnson a Paul Millsap.

Oslabení Nets přesto v osmi lidech - minimálním dovoleném počtu - porazili Toronto po prodloužení 131:129 a jsou nadále v čele Východní konference.

Chicago Bulls muselo odložit dva zápasy, úterní s Detroitem a čtvrteční s Torontem, na pozdější časy. Jedná se o první změny programu v této sezoně NBA. Hrát nesmí hned deset basketbalistů, na výsledky testů čeká i řada členů realizačního týmu. 

Charlotte Hornets mají „na protokolu“ pět hráčů, jedním z nich je mladá rozehrávačská hvězda LaMelo Ball.

LaMelo Ball (2) z Charlotte Hornets střílí na koš Orlando Magic, brání ho Franz Wagner (22) a Mo Bamba (5).

Los Angeles Lakers zrušili úterní trénink. Talentovaný Talen Horton-Tucker je pozitivní, v síti protokolu uvázli Dwight Howard a Malik Monk.

Trampoty s covidem panují i na nejvyšší evropské scéně. Realu Madrid chyběli v úterním euroligovém duelu s Albou Berlín (87:64) nakažení trenér Pablo Laso i rozehrávač Thomas Heurtel.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž