SBOHEM NBA. Čínský basketbalista Jao Ming právě oznamuje konec sportovní

SBOHEM NBA. Čínský basketbalista Jao Ming právě oznamuje konec sportovní kariéry. | foto: AP

Čínský obr Jao Ming se konečně vyslovil. Potvrdil svůj odchod z NBA

  • 24
Čínský basketbalista Jao Ming osobně potvrdil dřívější informaci, že končí sportovní kariéru. Na vině jsou zdravotní obtíže, třicetiletý pivot Houstonu Rockets za poslední dvě sezony NBA odehrál jen pět zápasů.

Jako důvod uvedl Jao zdravotní potíže, kvůli kterým v posledních šesti letech v NBA vynechal 250 zápasů.

O konci kariéry 229 cm vysokého Jao Minga se mluvilo delší dobu, a tak jeho  rozhodnutí není nikterak překvapivé. Zdravotní problémy měl Jao Ming od sezony 2005/06, trápily ho zejména zlomeniny obou nohou. Kvůli zraněním vynechal celou sezonu 2009/10 a v uplynulém ročníku odehrál za Rockets jen pět zápasů.

"Posledních šest měsíců pro mě znamenalo nesnesitelné čekání. Neustále jsem přemýšlel o budoucnosti," prohlásil Jao Ming na tiskové konferenci v Šanghaji. "Proto oznamuji, že oficiálně končím s basketbalem. Jedny dveře se zavírají, druhé se však otvírají," dodal s tím, že se chce věnovat práci pro svůj bývalý šanghajský klub Sharks, který spoluvlastní a který by chtěl v budoucnu vést i jako manažer.

Po Jaově boku usedli při loučení jeho rodiče a manželka Jie Li s dcerou Jao Čchin-lej. Nechyběl ani generální manažer Houstonu Daryl Morey, který musel požádat vedení NBA o výjimku, protože kvůli výluce mají funkcionáři zakázaný kontakt s hráči.

Jao Ming poprvé s dresem Houstonu Rockets. Čínský gigant se právě stal
Jao Ming (vlevo) v dresu Houstonu Rockets proniká kolem Mehmeta Okura z Utahu...
Jao Ming (vlevo) v dresu Houstonu Rockets v jednom z posledních představení v

JAO MING ANEB JAK ŠEL ČAS. Na momentce z draftu do NBA, v souboji s Mehmetem Okurem a v jednom z vůbec posledních zápasů proti Pauu Gasolovi.

Čínská televize při této příležitosti vysílala pětihodinový blok věnovaný svému nejpopulárnějšímu hráči v NBA, včetně devadesátiminutového přímého přenosu z tiskové konference. Novináři se museli dostavit dvě hodiny předem a všichni byli podrobeni přísným bezpečnostním prohlídkám.

Jao Ming přišel do NBA v roce 2002. Během osmi sezon nasbíral v průměru 19 bodů a 9,2 doskoku a osmkrát byl vybrán do prvního týmu pro Utkání hvězd. V Číně se stal hvězdou první velikosti a zámořské soutěži přinesl ve své vlasti velkou popularitu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž