Cíl? Šlapat na paty špičkovým týmům

  10:52
Děčín - Bez generálního partnera vstoupí do nadcházející sezony v Mattoni NBL basketbalisté Děčína. Na jejich sportovních cílech se však navzdory této skutečnosti nic zásadního nemění. "Naším základním cílem je hrát poctivý basketbal, pokusit se probojovat do skupiny A1 a vždy vyprodat domácí ČEZ Sportcentrum," uvedl Pavel Stara, generální manažer BK Děčín.

Ještě v loňské sezoně vystupovali Severočeši pod hlavičkou SČE. V letní přestávce však došlo k podstatné změně, spojení s tradičním generálním partnerem po dlouhých letech skončilo. "Nyní je pro nás prioritní zajištění klubu po finanční stránce. Na tom neustále intenzivně pracujeme" připustil Pavel Stara na včerejší oficiální tiskové konferenci.

Klub hledá generálního partnera

"Podařilo se nám uzavřít spolupráci se společností ČEZ na název sportovní haly v Děčíně a druhým důležitým krokem je finanční podpora klubu ze strany města. Třetí krok k lepší budoucnosti? Pevně věříme, že naše kvalitní zázemí, koncepční práce, tradice, návštěvnost a marketingová nabídka osloví nového potencionálního generálního partnera."

Na jeho příchod je děčínský klub prakticky připraven. "Proto zatím nemáme v názvu klubu ani na dresech žádné logo či název. Jednání neustále probíhají. Snad se nám v konkurenci hokeje a fotbalu podaří uspět," přeje si Stara.

V uplynulé sezoně patřili děčínští basketbalisté mezi špičku Mattoni NBL. Kromě obhájců mistrovského titulu z Nymburku dokázali pokořit všechny zbývající soupeře a nakonec skončili stejně jako o rok dříve na páté příčce. Letos by si postup do elitní skupiny A1 rádi zopakovali.

"V každém případě vnímáme konkurenci ostatních klubů, ale z našich výsledků a cílů určitě nechceme slevit. Prioritně se musíme soustředit na sebe a stoprocentně využít náš potenciál" zdůraznil Stara. "Základním cílem je pokusit se probojovat do skupiny A1 a hrát poctivý basketbal, který pokud možno v každém utkání vyprodá domácí ČEZ Sportcentrum."

Severočeský tým se může již tradičně spolehnout na podporu svých fanoušků. Stále platí, že Děčín má jedno z nejlepších diváckých zázemí v celé Mattoni Národní basketbalové lize. Vedení klubu proto připravilo do blížící se sezony překvapení i pro své příznivce.

"Podpory našich fanoušků si velice vážíme. Proto jsme pro ně v nové sezoně připravili několik novinek, například živého maskota klubu, posílíme občerstvení apod. Zkrátka bychom byli rádi, aby se u nás fanoušek cítil dobře a rád se do ČEZ Sportcentra na naše domácí zápasy vracel. Přeji si, aby publikum bylo naším šestým hráčem. Je to naše společná práce" doplnil manažer Pavel Stara.
 

Tým bude mít stejnou tvář

Svou druhou sezonu na lavičce Děčína má před sebou trenér Pavel Budínský. Ta premiérová byla úspěšná, jeho svěřenci dokázali zopakovat páté místo z předchozího ročníku. Navíc se ve čtvrtfinále playoff statečně rvali s favorizovaným Brnem.

Poté došlo v hráčském kádru k několika změnám. Odešli Williams, Prach a Kiršbaum, naopak dres prvoligového týmu na sebe obléknou tři noví hráči: Panáček, Gamma a odchovanec Jiráň.

"Tým je podobný jako před rokem," předeslal kouč Pavel Budínský. "V podstatě se vyměnili tři hráči a až čas ukáže, jak nově příchozí basketbalisté dokáží své předchůdce nahradit."

Hodně bolet může zejména ztráta Tarvise Williamse. S průměrem převyšujícím šestnáct nastřílených bodů na zápas byl spolu se Sandersem nejlepším střelcem Děčína, navíc se v každém utkání staral průměrně o téměř devět doskoků. Jeho bloky a úžasné smeče zvedaly diváky ze sedadel.

"Všichni vědí, že Tarvis byl pro nás hodně důležitým hráčem. Myslím, že na pozici pětky to budeme mít složitější než v loňském ročníku," zamyslel se Budínský. Místo Williamse přišel na sever Čech Kamaldin Gamma. "Po měsíci společného tréninku mohu jen těžko zodpovědně zhodnotit, zda Williamse dokáže nahradit. To se teprve ukáže."

Rovněž Gamma na sebe ve svém bývalém působišti svými výkony upozornil. V pardubickém dresu dokončil uplynulou sezonu s velmi solidní bilancí téměř devíti bodů a osmi doskočených míčů na zápas.

"Věřím tomu, že v situaci, kdy jsme neměli jinou možnost, nám Gamma určitě pomůže." Stejně Budínský uvažuje i o druhé výrazné posile, křídelníku Davidu Panáčkovi. "Myslím, že by Pracha měl nahradit. Náš tým bude mít zhruba stejnou tvář, jako v loňské sezoně."

To samé by mělo platit i o herním projevu. Rychlý, agresivní basketbal, to je hra, která Děčínu sedí. Pomalejší tempo s řadou postupných útoků je přesným opakem. "Chtěli bychom v naší hře pokračovat. Pořád máme hodně mladý tým, kterému tempo basketbal s agresivním pojetím sedí."

FIBA Cup hrát nebudou

Podstatnou změnou oproti předchozí sezoně je neúčast v evropské pohárové soutěži. V loňském roce nasbírali děčínští hráči ve FIBA Cupu cenné zkušenosti, ale náročná soutěž spojená s cestováním jim rovněž ubrala hodně sil.

"Na jednu stranu je to škoda, protože šlo o výbornou konfrontaci se zahraničními týmy. Možnost nakouknout do kuchyně evropského basketbalu jistě každý vítá. Na druhou stranu nyní budeme hrát jen Mattoni NBL a o to více se na ni můžeme koncentrovat," říká dále Budínský.

Stejně jako generální manažer nechce ani hlavní kouč ustupovat z loňských pozic. "Z našich ambicí rozhodně nechceme nic slevit. Hodláme pracovat naplno a s vědomím, že půjdeme do každého utkání vítězně naladěni, byť realita může být nakonec jiná. Rádi bychom minimálně obhájili naše umístění z minulé sezony."

Cesta do skupiny A1 bude nejspíš v letošním ročníku nejvyšší soutěže trnitější než v minulosti. Proč? Posilovaly totiž i týmy, které skončily u dna tabulky. Příkladem mohou být zejména Pardubice, které s otevřenou náručí uvítaly hned trojici hráčů z kádru mistrovského Nymburku, příliš pozadu nezůstal ani pražský USK.

"Opravdu to letos bude hodně těžké. Řada ostatních týmů je podle mého názoru v porovnání s předchozí sezonou kvalitnější," míní děčínský trenér. "Přesto bychom chtěli i nadále šlapat špičkovým týmům na paty. Vynasnažíme se podávat co nejlepší výkony."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Čeští parahokejisté na MS porazili Itálii 4:1, čeká je Japonsko

5. května 2024  9:06

Čeští parahokejisté vstoupili do mistrovství světa v Calgary výhrou 4:1 nad Itálií. Obhájci...

Běžecké štafety se zatím na OH nekvalifikovaly, mají ještě šanci na nápravu

5. května 2024  7:35,  aktualizováno  9:05

Žádná česká atletická štafeta se zatím na olympijské hry v Paříži nekvalifikovala. Na mítinku World...

Hradec, nový domov. Spáčil za rok a půl povýšil z krajského přeboru do první ligy

5. května 2024  8:53

Klidně mohl v neděli stát na druhé straně barikády. Fotbalová Olomouc po něm pošilhávala,...

Messiho show v MLS. Za poločas zařídil šest branek, pětkrát asistoval

5. května 2024  8:39

Lionel Messi se podílel na všech šesti gólech Interu Miami při výhře 6:2 nad týmem New York Red...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....