Chtěli jsme to zahrát jinak, přiznal Houška

  9:42
Děčín - Předpokládalo se, že to bude zápas kola. A souboj mezi Děčínem a Pardubicemi toto očekávání skutečně bezezbytku naplnil. Jak svou kvalitou, tak i dramatičností. Severočeši rozhodli o svém vítězství košem pouhé 2,5 vteřiny před koncem, jeho autorem byl zkušený křídelník Pavel Prach.
Děčín - Sadská: Grier a Procházka

Děčín - Sadská: Grier a Procházka - Domácí Rico Grier útočí, brání hostující Ondřej Procházka. | foto: Martin AdamecMF DNES

Děčínští basketbalisté si sice několikrát v průběhu zápasu vytvořili dvouciferné vedení (8. minuta - 25:14, 11. minuta - 29:19, 16. minuta - 42:30, 19. minuta - 45:34, 28. minuta - 61:51), jenže ani jednou jej nedokázali udržet.

"Bylo to trošičku jako na houpačce," přiznal pivot Jakub Houška, jenž byl trenéry vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Ještě necelé dvě minuty před koncem si hostitelé hlídali slibný šestibodový náskok, ale pak svému soupeři povolili nastřílet v rozmezí pouhých 17 vteřin pět bodů a bylo zaděláno na pořádné drama. "V poslední čtvrtině jsme hráli tak nějak křečovitě, ale přiklonilo se k nám štěstí," pokračoval domácí kapitán.

Jakub Houška velmi dobře věděl, o čem mluví. Když zbývalo do konce utkání 7 vteřin, pardubický křídelník Marian Přibyl vyrovnal na 79:79. Vypadalo to, že důležité střetnutí rozhodne až prodloužení.

To se ale k nelíčené radosti domácích fanoušků nestalo.

Napínavé drama vyvrcholilo jen o několik desítek vteřin později. Děčín po oddychovém čase vhazoval míč do hry z poloviny hřiště a dokázal jej dopravit k Pavlu Prachovi, který 2,3 vteřiny před koncem definitivně rozhodl.

"Ale my jsme to vůbec nezahráli tak, jak jsme chtěli," pousmál se Houška a jal se popsat původní strategický plán. "Namalovali jsme si, že budeme hrát clonu pro rozehrávače, ale vyšlo to tak, že se míč dostal ke mě. Já jsem najel, shodil jsem to na Pavku (Pavel Prach - pozn. aut.) - ani nevím jak, a on dal rozhodující koš. Přiklonilo se k nám víc štěstí."

Vzniklá situace očividně zaskočila i hráče Pardubic. "Děčín to asi zahrál jinak, než měl v plánu," správně předpokládal Marian Přibyl.

Byl to právě on, kdo se o několik vteřin dříve postaral o vyrovnání. "Do konce chybělo asi jenom 7 vteřin a každý už věřil, že bude prodloužení. My jsme ale udělali chybu a Děčín toho využil."

Kde přesně Synthesia v koncovce chybovala? "Při time-outu jsme si řekli, že každý ubráníme svého hráče, jenže v jednom případě to nedopadlo. Došlo k výpomoci ze slabé strany a tam zůstal úplně volný hráč, který pak dával celkem jednoduše ten rozhodující koš," popisoval Přibyl klíčový moment zápasu.

Východočeši v něm několikrát dokázali téměř smazat dvouciferné manko, ale do vedení se vyjma úplného začátku utkání a krátké pasáže ve třetí čtvrtině (24. minuta - 49:50) ani jednou nedostali.

"To pro nás bylo určitě hodně důležité. Jejich útok jsme vždycky dokázali odrazit," podotkl Houška.

Co také bylo pro vývoj zápasu důležité, byl počet míčových ztrát.

Zatímco děčínští basketbalisté ztratili pouze šest míčů, Pardubice dvojnásobek. "Ale pro nás je i těch dvanáct ztrát krásné číslo, protože v posledních zápasech jsme jich mívali kolem dvaceti," hořce se pousmál Přibyl.

"My jsme hráli tak, že jsme míče moc neztráceli, a to pro nás bylo dobře. Obvykle máme kolem patnácti ztrát a to se hraje šíleně. Teďka to ale bylo skvělé," pokračoval na stejné téma Houška.

Jestliže s nízkým počtem ztracených míčů jistojistě panovala v děčínském táboře spokojenost, s proměňováním trestných hodů to bylo právě naopak.

Vždyť vítězové dokázali přesně zamířit jen v 10 z 21 případů, což činilo podprůměrnou úspěšnost 47,6 %. "Hlavně v koncovce jsme zahodili dost šestek," poukázal děčínský kapitán na tristní bilanci svého týmu při střelbě z čáry trestného hodu. Faktem je, že v posledních třech minutách stříleli domácí basketbalisté šest trestných hodů a proměnili jediný... "Naštěstí jsme to i tak zvládli a vyhráli," oddychl si Houška.

Perně vybojované vítězství posunulo jeho tým na čtvrtou příčku, kterou si do té doby hlídaly právě Pardubice.

Pětadvacetiletý reprezentant věří, že Děčín uhájí své postavení mezi elitním kvartetem až do konce základní části. "Do zápasu s Pardubicemi jsme šli s tím, že chceme být čtvrtí. Teďka víme, že když vyhrajeme těch posledních pět zápasů - a já doufám, že je vyhrajeme, tak čtvrtí skončíme. Ještě to ale bude těžké, musíme bojovat až do konce."

Ve prospěch severočeského klubu hraje nejen lepší bilance vzájemných zápasů (3-1), ale i o poznání snazší los. Zatímco Děčín postupně narazí v závěru základní části na Sadskou, USK Praha, Kolín, Ostravu a Ústí - tedy vesměs družstva ze spodní poloviny tabulky, Synthesia se popasuje s Novým Jičínem, Nymburkem, Prostějovem, Brnem a Libercem.

"My jsme věděli, že když v Děčíně vyhrajeme, tak bude šance na čtvrté místo veliká, ale takhle se dá říct, že nám to asi nevyjde," poznamenal Marian Přibyl.

Pokud ale skutečně dojde v prvním kole play-off k souboji Děčína a Pardubic, nebude podle něj klíčové, kdo bude vstupovat do čtvrtfinále z pozice lépe postaveného týmu.

"Já už delší dobu říkám, že když narazíme na Děčín, je v podstatě jedno, jestli budeme začínat doma nebo venku. Domácí tým možná bude pod větším tlakem... Nechci ale předbíhat, protože i když to vypadá, že to tak nakonec dopadne, ještě to není úplně tutové."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Seattle propustil po třech letech v NHL svého prvního kouče Hakstola

29. dubna 2024  21:27

Vedení hokejistů Seattle Kraken propustilo trenéra Davea Hakstola, prvního kouče klubu od jeho...

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

Lehečka je v Madridu v osmifinále, čeká ho Nadal. Menšík vzdal, Bejlek vypadla

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  20:57

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...