Ondřej Kohout (v modrém) v duelu s reprezentací Německa

Ondřej Kohout (v modrém) v duelu s reprezentací Německa | foto: ČBF

Čeští junioři chtějí zpátky mezi elitu. Loňský pád pamatuje čtveřice

  • 0
Jako na houpačce se v posledních dvou letech odvíjelo působení českých basketbalistů na mistrovství Evropy do 20 let. Předloni slavili návrat mezi elitu, loni přes velké očekávání padli zpět do divize B. V Sarajevu budou od čtvrtka bojovat o další zhoupnutí, tentokrát směrem vzhůru.

Trenéři Miroslav Marko s Jaromírem Geršlem a jejich dvanáctka rozhodně nemíří do Bosny a Hercegoviny s poraženeckou náladou. Slibují boj. Basketbalový realista ale nezůstává optimistou.

Český celek totiž neodjíždí v nejsilnějším možném složení. Už na začátku přípravy se omluvil loňský kapitán a jednoznačně největší osobnost mezi českými juniory - rozehrávač Tomáš Satoranský.

A během přípravy následovali další odpadlíci. Výraznou ranou je zranění křídelníka Jaromíra Bohačíka, který patřil ve druhé polovině přípravy k nejlepším střelcům.

Ze sestavy pak postupně odpadli i rozehrávači Adam Číž a Matyáš Hering, kteří mohli vyžít loňských zkušeností z divize A, anebo třeba písecko-jindřichohradecko-plzeňská dvojice Filip Sahan s Janem Švejdou.

Češi na ME 20 divize B

Základní skupina C

14. července 13:00 Česko - Lucembursko
15. července 14:00 Česko - Portugalsko
16. července 14:00 Česko - Norsko
17. července 20:00 Česko - Finsko
18. července 20:45 Česko - Velká Británie

Ústřední osu celku tak budou tvořit "pamětníci" Tomáš Vyoral a Ondřej Peterka na perimetru a Ondřej Kohout s Ondřejem Balvínem pod košem. Ústředním rozehrávačem je Michal Šotnar, střelecky se daří malému pivotovi Ladislavu Peckovi.

Právě Pecka, plzeňské překvapení uplynulé ligové sezony, je jedním ze dvou mezinárodních debutantů v týmu. Dalším je nejmladší člen výběru - teprve osmnáctiletý Samuel Faifr, vyrůstající ve španělské Málaze.

Neradostným zjištěním jsou výsledky z přípravy. Na silně obsazeném turnaji v Turecku nestačili Markovi svěřenci postupně na Ukrajinu, Lotyšsko, domácí výběr, Francií a Rusko.

Členové evropské extratřídy však asi momentálně nejsou v silách českých juniorů. Ti však třikrát nestačili na Německo a dvakrát na Slovinsko. Chuť si spravili jen v duelech s Rakouskem či českou osmnáctkou.

Sluší se navíc dodat, kdo bude proti Česku v boji o dvě postupová místa stát. V základní skupině to kromě podceňovaných Lucemburska, Portugalska či Norska budou Finové, se kterými loňská "18" jednou prohrála a jednou těsně uspěla. A také Velká Británie s talentovaným Devonem Van Oostrumem a veletalentovaným Ryanem Richardsem, jehož práva pro NBA patří San Antoniu Spurs. Postupují dva nejlepší.

Ve čtvrtfinálové skupině se reprezentace může potkat s Izraelem, Běloruskem či s domácí Bosnou a Hercegovinou. A pokud projde do semifinále, které rozhodne o návratu mezi elitu, hrozí mu srážka s Maďarskem, zlepšujícím se Nizozemím či Polskem.

Tvrdý boj o šanci vyzvat za rok ty nejlepší vyvrcholí v neděli 24. července.

Česká nominace na mistrovství Evropy do 20 let

Rozehrávači: Michal Šotnar (USK Praha), Kamil Říha, Václav Honomichl (oba Plzeň)

Křídla: Tomáš Vyoral (USK Praha/Nymburk), Michal Mareš (USK Praha), Ondřej Peterka (Pardubice), Filip Halada (BA Sparta), Samuel Faifr (Málaga, Šp.)

Pivoti: Ondřej Balvín (Sevilla, Šp.), Ondřej Kohout (Illescas, Šp.), Milan Jaroš (Santander, Šp.), Ladislav Pecka (Plzeň)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž