Český basketbalista Petr Benda zakončuje na portugalský koš.

Český basketbalista Petr Benda zakončuje na portugalský koš. | foto: ČBF / Václav Mudra

Kapitán basketbalistů: Venku máme šanci, když se vyhneme hloupým chybám

  • 1
Istanbul (Od zpravodaje iDNES.cz) - Při postupové jistotě už mohli čeští basketbalisté celkem bez nervů testovat své schopnosti. A před mistrovstvím Evropy 2013, na které se právě kvalifikovali, zjistili, že jim především na soupeřových hřištích v porovnání s elitními týmy něco chybí. I proto v Turecku prohráli 58:81.

"Při venkovních zápasech platí, že máme šanci, pokud budeme hrát soustředěněji a nebudeme se dopouštět takových hloupých chyb," shrnul to kapitán týmu Petr Benda.

Vysoká porážka, přestože jste začátek a konec jste zvládli. Proč nastal ten úvodní obrat?
Prvních pět minut jsme nezačali špatně, podobné to bylo i v utkání s Itálií, ale pak přišlo pár jejich obranných zákroků, pár zbytečných ztrát a oni šli do rychlých protiútoků. Během minuty bylo skóre o deset bodů. Oni si začali víc věřit, ze začátku byli nervóznější. Tím se chytli.

Ve chvílích, kdy se Turci posouvali ve skóre dopředu, byla na hřišti "druhá česká pětka". Ta první měla po dvou faulech a seděla na lavičce.
V tu chvíli musel trenér vystřídat. Jedenáct faulů za čtvrtinu, to hovoří za vše. To je hodně. Možná něco bylo správně, něco ne. Ale my jsme se o ten dobrý začátek připravili svýma chybama. Ztráceli jsme balony. My jsme se pod jejich tlakem dostávali ze svých systémů a oni toho využili.

A vaše obrana? Turci hodně často dostávali prostor zakombinovat si ve vymezeném území a snadno zakončovali.
To jsme nechtěli. Kdo by to taky chtěl? Měli jsme větší respekt ze střel z větší vzdálenosti. Možná jsme měli clonu na hráče s míčem řešit jinak, víc to zatahovat pod koš. Ale to bychom museli hrát ještě jeden zápas, abychom to viděli. S narůstajícími fauly jsme neměli možnost hrát agresivně, abychom je dostali ven z vymezeného území.

Musíme zmínit i turecké publikum, které si za svůj výkon zasluhuje jedničku. "Zahrálo" tak, jak mělo.
Skvěle je hnalo dopředu. To bylo stejné, když jsme hráli u nás. Byly to celkově skoro stejné zápasy, jen s opačným výsledkem.

Pozitivem určitě je, že se v koncovce bojovalo o finální bodový rozdíl a tím pádem o druhou příčku ve skupině.
Jenže poslední minutu si Turci doskočili odraženou střelu. Kdyby se nám ji podařilo doskočit... Nebo spíš kdyby se ji mně podařilo doskočit, chyběly by tři body a my měli střelu. Ale bylo dobrý, že jsme je nenechali navyšovat a že jsme zabojovali.

Po zápase jste poměrně dlouho zůstávali v kabině. Co jste si řekli?
Ten zápas jsme neřešili. Řekli jsme si, že nemusíme být skleslí. Víme, že jsme udělali úspěch, když jsme se dostali na mistrovství Evropy. A popřáli jsme si hodně štěstí do nové sezony. Uvidíme příští rok. Na mistrovství se budeme chtít připravit co nejlépe.

Na obou předchozích mistrovstvích se Češi utkali s Tureckem. Takže příští rok do třetice?
Je to možné. Bude tam 24 týmů a v každé skupině budou minimálně dva týmy, které budou favority. Ale to neznamená, že pro nás musí být skupina zakletá. Naším cílem bude postup ze skupiny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž