Trenér českých reprezentantů Pavel Budínský při oddechovém času.

Trenér českých reprezentantů Pavel Budínský při oddechovém času. | foto: ČBF / Václav Mudra

Basketbalisté v přípravě překvapili: Těsně přehráli ruského favorita

  • 14
Čeští basketbalisté se v přípravě na mistrovství Evropy dočkali prvního vítězství. Během turnaje v litevském Vilniusu porazili třetí tým z loňských olympijských her Rusko 74:72.

Rusko sice v posledních týdnech ovládaly rozpory s vedením basketbalové federace, kvůli čemuž v červenci rezignoval trenér Fotis Katsikaris, přesto patří mistři Evropy z roku 2007 stále mezi spolufavority kontinentálního šampionátu, který se v září odehraje ve Slovinsku.

Svěřenci trenéra Pavla Budínského tak získali velmi cenný skalp, který by jim měl zvýšit sebevědomí podobně jako dva velmi dobré výkony proti Turecku v předešlých dvou přípravných zápasech.

Rusové sice v první půli utekli už na dvouciferný počet bodů, především zásluhou své posily z NBA Alexeje Šveda, ale ve druhé půli Češi předvedli velký obrat. Ve třetí čtvrtině dokázali soupeře udržet na pouhých osmi bodech, zatímco sami dali 21 bodů a dostali se do vedení, které už nepustili.

Úspěšně zvládli i koncovku, ve které se Rusové snažili manko dohnat pomocí faulů, ale Češi proměňovali trestné hody, které jim především v první přípravě s Tureckem vůbec nešly.

Na turnaji v Litvě se Češi utkají ještě ve čtvrtek s Finskem od 15:50 a v pátek s domácím výběrem od 18:20. Přípravu pak zakončí v Belgii.

Přípravný turnaj basketbalistů ve Vilniusu před mistrovstvím Evropy:

Výsledky:
ČR - Rusko 74:72 (19:29, 30:41, 51:49).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž