O2 ARENA PATŘÍ BASKETBALU. Momentka ze zápasu českých reprezentantů do 19 let a

O2 ARENA PATŘÍ BASKETBALU. Momentka ze zápasu českých reprezentantů do 19 let a juniorky CSKA Moskva. | foto: Václav Mudra / ČBF

Mladí basketbalisté zasvětili O2 arenu prohrou s juniorkou CSKA

  • 1
Návrat basketbalu do 02 areny přinesl porážku české reprezentace od 19 let nad juniorkou CSKA Moskva 70:78. Svěřenci trenéra Petra Jachana si tak osahali halu před mládežnickým mistrovstvím světa, které Praha hostí na přelomu června a července. Basketbalová neděle pokračuje duelem mezinárodní VTB ligy mezi Nymburkem a prvním celkem CSKA Moskva.

Úvod zápasu vyšel lépe českým reprezentantům, kteří se nezalekli ani zkušenějších a o několik let starších soupeřů. Po trojce Kouřila se domácí celek ujal vedení 7:2, dobře bránil, nutil soupeře do těžkých střel a po pěti minutách se dostal poprvé do dvouciferného trháku - 17:6. A náskok dál stoupal, za chvíli byl až na 17 bodech. Po koši Svobody v poslední sekundě první čtvrtiny byl stav 28:12.

Mladí hráči CSKA se ve druhé čtvrtině trochu probrali, ale na jejich snížení na 32:20 zareagoval Kouřil a pěti body v řadě dal českým hráčům zpátky klid. Hráč Alicante opanoval první poločas, když se dostal na 14 bodů a dotáhl Čechy k šestnáctibodovému poločasovému náskoku.

V úvodu druhé půle přišel střelecký útlum, naši hráči čekali na první koš z pole téměř pět minut, předvedli i několik ztrát a hosté stáhli náskok na deset bodů.

Pak však probudil český tým Kouřil dvěma trojkami v řadě, čímž posunul vedení zase přes 15 bodů. Koncovka třetího období, ale znovu vyšla lépe Rusům, kteří před poslední čtvrtinou se přiblížili na 54:45.

Poslední čtvrtinu otevřel 6 body v řadě Astapkovič a snížil už na 59:56. Pak začala přetahovaná, kdy se ani jednomu z týmů nedařilo ubránit útok soupeře. V této části hry začali zápas do svých rukou přebírat Rusové, šest minut před koncem poprvé od úvodu utkání srovnali skóre a donutili Petra Jachana k time-outu.

V dresu CSKA zářil hlavně dvacetiletý rozehrávač Komolov, jehož nájezd poslal CSKA tři minuty do konce poprvé do vedení. Naši ještě vyrovnali skóre, ale ránu do vazu reprezentantům zasadil znovu Komolov, který trojkou 50 sekund před koncem zvýšil na 76:70. V závěru pak hosté pojistili vítězství z čáry trestného hodu.

Nejlepším střelcem české reprezentace byl Kouřil s 22 body. Výběr CSKA táhl s 28 body Komolov, když dal 24 bodů ve druhé půli. S tímto hodnocením souhlasil i kouč domácího výběru Petr Jachan: "Rozstřílel nás Komolov, který ve druhém poločase skoro neminul."

Povedený vstup do duelu nechtěl nijak přeceňovat. "V první půli nás soupeř nechal hrát a my toho využili, ale ve druhém poločase přitlačili v obraně a na doskoku, s čímž se hráči nedokázali srovnat," shrnul Jachan.

Přípravný basketbalový zápas

Česko do 19 let - CSKA Moskva junioři 70:78 (28:12, 44:28, 54:45)
Střelci: Kouřil 22, Šafarčík 15, Peterka 12, Pecháček 8, Slanina 6, Feštr, Svoboda a Aušprunk po 2, Křivánek 1 - Komolov 28, Astapkovič 13, Žulkov 12, Koršakov 7, Sizov 5, Karpenko 5, Erškov 4, Gavrilov 3, Balakirev 1


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž