Česká mládežnická reprezentantka Lenka Šoukalová (vpravo) v duelu s Lotyšskem.

Česká mládežnická reprezentantka Lenka Šoukalová (vpravo) v duelu s Lotyšskem. | foto: FIBA Europe / Cosmin Motei

Česká sedmnáctka vyzve Francii. A pak padne nominační sekyra

  • 3
Dva týdny před startem mistrovství světa basketbalistek do 17 let v Plzni a Klatovech se český národní tým v přípravě poprvé střetne s věkově sobě rovnými soupeřkami. Po utkáních s českým výběrem do 18 let si totiž do Zlína k přípravným zápasům pozval sedmnáctileté Francouzky.

Po třech vyrovnaných zápasech s o rok staršími reprezentačními kolegyněmi, ze kterých urvaly jednu výhru, čeká na svěřenkyně trenéra Richarda Fouska výběr francouzských vrstevnic. Francouzky se stejně jako Češky představí od 28. června na světovém šampionátu v Plzni a Klatovech.

Oba týmy na sebe narazily v zahajovacím zápase loňského mistrovství Evropy do 16 let. A české basketbalistky na zápas nevzpomínají v nejlepším. "Hráli jsme s nimi na loňském ME do 16 let první zápas a prohráli jsme. Bylo to do značné míry dané tím, že Francie hrála 40 minut zónu," vzpomíná trenér Fousek na skoro rok staré utkání.

Češky se pak ale nadechly k velkému výkonu a na šampionátu si došly až pro evropské stříbro.

"Mají vysoké pivotky a šikovné rozehrávačky a křídla. Typově je to tedy jeden ze soupeřů, který se podobá Maďarkám, našemu soupeři ve skupině A. Francie dlouhodobě patří ke špičce v systému výchovy mládeže," vysekl Fousek poklonu francouzskému mládežnickému programu.

Po vstupu do herní části přípravy si přeje na svých svěřenkyních vidět zlepšení: "Doufám, že nás ty zápasy nastartují do lepší herní pohody."

Češky své soupeřky budou hostit ve zlínské sportovní hale Zelené v pátek a v sobotu, pokaždé v 17 hodin. A po sobotním střetnutí učiní trenér Fousek konečné rozhodnutí, jaké dvanáctce hráček dá důvěru pro světový šampionát.

"V prvních dvou zápasech v Jičíně s českým výběrem do 18 let jsme hodně střídali, aby všechny hráčky dostaly co největší prostor. Třetí už jsme hráli naostro. Mám už nějakou představu o finální dvanáctce. Váhám ještě nad jedním místem, o kterém se rozhodnu právě ve Zlíně," nechal Fousek nahlédnout do svých nominačních plánů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž