Čeká nás těžší série, tuší trenér Ježdík

  • 2
Nymburk/Děčín - Největší favorit a nejpříjemnější překvapení dosavadního průběhu vyřazovacích bojů na sebe narazí v jedné ze dvou semifinálových sérií play-off Mattoni NBL. Nymburské obhájce titulu vyzvou v boji o postup do finále basketbalisté Děčína, kteří si proklestili cestu mezi nejlepší ligové kvarteto nečekaným čtvrtfinálovým triumfem nad brněnským A Plus.

ČEZ Basketball Nymburk

Lídr Mattoni NBL vstoupil do play-off naprosto suverénně a Spartu poslal ze hry ven podle očekávání hned po třech zápasech. Ve všech třech utkáních překonal stobodovou hranici a průměrně nasázel Pražanům 109,7 bodu, přičemž sám jich obdržel pouze 71! Favorit převyšoval své protivníky ve všech činnostech.

Sokolovský a spol. nastříleli celkem 32 trojek s vynikající úspěšností 50,8%, navzdory výborné úspěšnosti střelby z pole (57,4%!) měli navrch i v doskakování. Všeobecně se očekává, že i v semifinálové sérii by se měla jasně projevit vyšší kvalita nymburského kádru.

Trenér Michal Ježdík však předpokládá, že v euforii hrající Děčín bude pro jeho družinu mnohem těžším soupeřem, než jakým byla ekonomickými problémy sužovaná Sparta. "Jednoznačně si myslím, že série s Děčínem pro nás bude mnohem a mnohem těžší," tuší zkušený nymburský kouč.

Přestávka mezi posledním čtvrtfinálovým duelem se Spartou a začátkem semifinálové série s Děčínem je hodně dlouhá, přesně jedenáct dní. Na co jste se v ní zaměřili?

Měli jsme dva hlavní úkoly. Tím prvním bylo to, že jsme během přestávky trochu "hrábli" do kondiční složky. Měli jsme tréninky zaměřené na kondiční stránku, ale výhradně basketbalovou cestou. Druhým úkolem bylo pilování herní stránky. Nacházeli jsme jiné možnosti řešení v našem útoku a také v obranných kombinacích.

Naší výhodou bylo, že jsme mohli tréninky hodně zpestřit, protože jsme měli k dispozici několik příchozích hráčů. Trénovali s námi například Hand, Rivers, Chán nebo Englický, takže jsme měli složenou speciální pětku, která nám na trénincích sehrála to, co jsme zrovna potřebovali.

Spíše se čekalo, že Nymburk vyzve v bitvě o postup do finále A Plus Brno. Jak jste přijali jméno svého semifinálového protivníka?

Postup Děčína je určitě překvapením, ale jen podle papírových předpokladů před sezonou. Když vezmu v potaz, v jakém stavu bylo Brno před začátkem semifinále, tak jsem považoval šance obou týmů 50 na 50. Kalkulovali jsme s oběma možnostmi a s ohledem na to, jak se celá série od začátku vyvíjela, se nelze postupu Děčína divit. Navíc pokud vyjdu z vlastních zkušeností, vím, že zranění ústředního rozehrávače hru celého týmu samozřejmě ovlivní, navíc Brno přibralo do týmu těsně před play-off zahraničního hráče, což bylo velice riskantní.

Děčín jste ve čtvrtfinále určitě velice pečlivě sledovali. Co jej v dosavadním průběhu play-off nejvíce zdobilo, kde lze hledat největší přednosti Děčína?

Tady je jasná odpověď. Budu jmenovat dvě věci, které platí po celou sezonu: útočný doskok a nasazení celého týmu, které je na hranici sta procent, což je pro Děčín velice pozitivní. Myslím si, že ve čtvrtfinále byla patrná i zlepšená střelba z tříbodového prostoru hlavně u podkošových hráčů, čímž se našemu semifinálovému soupeři otevírají nové možnosti řešení útočných kombinací. Tohoto jevu jsem si však všiml už dříve a naše hráče na to budeme upozorňovat.

Zatímco jednou z největších předností nymburského týmu je vyrovnanost a kvalita hráčského kádru, Děčín má ve svém středu jednu výjimečnou osobnost, rozehrávače Levella Sanderse. Věnujete mu v přípravě speciální pozornost?

Sandersovi se nebudeme chtít nějak nadstandardně věnovat, ale samozřejmě známe jeho kvality a budeme se snažit, aby se dostával mimo své základní dráhy. Bude to však pochopitelně velice těžké, protože jde o hráče, který má míč většinu času pod kontrolou.

Vstup do série je pokaždé velmi důležitý. Ve čtvrtfinále proti Spartě se Nymburku povedl, zvítězili jste jednoznačně o 39 bodů. Co budete svým hráčům ve středu nejvíce zdůrazňovat?

Jednoznačně to, aby se hned od prvních minut stoprocentně koncentrovali na veškeré činnosti, hlavně pak na práci v obraně.

Nymburk ve čtvrtfinále play-off

Nymburk - Sparta 106:67 (Hess 15 - Daniel Douša 10)
Sparta - Nymburk 76:100 (Höger 18 - Sokolovský 15)
Nymburk - Sparta 123:70 (Sokolovský a Mandič 20 - Reinberger 22)

Největší čtvrtfinálové hvězdy

Ve vyrovnaném nymburském týmu lze jen velice těžko vyzdvihovat největší hvězdy, zvláště po sérii, v níž Sparta obhájce titulu příliš neprověřila. Trenér Michal Ježdík dával rovnoměrnou herní příležitost všem zdravým hráčům. Ve druhém utkání na Letné sice Adam Hess odehrál třicet minut, ovšem jinak žádný jiný hráč nestrávil na hřišti v jednom střetnutí více než 24 minut!

Vysoký standard již tradičně předváděl americký křídelník Adam Hess, který ve čtvrtfinále nastřílel průměrně 13,3 bodu na zápas a doskočil 5,3 míče (3,7 v útoku). Velmi dobrou formu prokázal i reprezentační křídelník Ladislav Sokolovský. Ve třech zápasech proměnil všech deset trestných hodů, sedm z jedenácti tříbodových pokusů (63,6%) a Spartě nasázel v průměru 14,3 bodu. Ještě úspěšnější byl v tomto směru Charles Mandič, jehož průměr se vyšplhal na 16,5 bodu na zápas (odehrál však jen dvě utkání).

BK Děčín

Severočeši toužili svému čtvrtfinálovému sokovi oplatit loňské vyřazení a poměrně překvapivě se jim to také povedlo. Na brněnský A Plus ŽS nestačili pouze ve třetím utkání na Moravě, kde sice dokázali ve druhém poločase téměř vymazat čtyřiadvacetibodové manko z druhé čtvrtiny, ovšem po snížení na 43:51 začala jejich ztráta opět rychle narůstat.

Trenér Pavel Budínský poslal za rozhodnutého stavu na hřiště náhradníky a o dva dny později se pak ukázalo, že to byl velmi prozíravý tah. Sanders a spol. byli plni sil a na odevzdaném soupeři si doslova smlsli. Jenže na severu Čech všichni dobře vědí, že v semifinále narazí na mnohem lépe připraveného protivníka.

"Nymburský trenér Ježdík má ve svém týmu celou řadu hráčů, kteří jsou schopni se skutečně velice rychle adaptovat na různou taktiku s ohledem na soupeře a plnit pokyny svého trenéra," říká děčínský kouč Pavel Budínský.

Nymburk ve čtvrtfinále doslova deklasoval Spartu a měl jedenáctidenní zápasovou pauzu, vy jste odehráli mnohem náročnější zápasy. Může to mít na průběh semifinálové série nějaký vliv, nebo se to nijak zásadně neprojeví?

Nějaký vliv to samozřejmě mít může, ale myslím si, že obecně to semifinálovou sérii nijak zvlášť neovlivní. Nám vyhovuje, když jsme v zápasovém rytmu a Nymburk je natolik zkušeným a kvalitním týmem, že se navzdory dlouhé pauze určitě dokáže na další sérii kvalitně připravit.

Lze vyzdvihnout největší přednosti současného Nymburka?

Bezesporu mezi ně patří stabilita herního projevu po celou sezonu. Nymburští basketbalisté nemají ve své hře moc velké výkyvy a navíc jsou psychicky velice odolní, což je ohromně cenná deviza. I když se jim třeba v některém úseku utkání nedaří, rozhodně je to nijak nepoznamená.

Dále bych jmenoval velice kvalitní obrannou činnost a samozřejmě taktickou vyzrálost jednotlivých hráčů. Nymburk má ve svém středu spoustu výborných basketbalistů, kteří jsou schopni se rychle adaptovat na různou taktiku s ohledem na soupeře a realizovat pokyny svého trenéra.

Na co se nejvíce zaměřujete v přípravě na semifinálovou sérii?

Z hlediska obrany se připravujeme hlavně na to, že nejspíš budeme mít problémy s výškou nymburských pivotů. Také se chystáme na souboje jeden proti jednomu v různých pozicích a pochopitelně se budeme snažit, abychom si pohlídali obranný doskok. Co se týče útoku, rádi bychom co nejčastěji využívali rychlého protiútoku, dále pilujeme různé varianty řešení našich systémů v postupném útoku, abychom měli nové možnosti.

Po vítězné sérii s Brnem jste upozorňoval na zvýšené sebevědomí svých hráčů. Co bude patřit spolu s dostatečnou sebedůvěrou mezi základní předpoklady případného úspěchu proti Nymburku?

Podle mě je dostatečné sebevědomí jedním z nejdůležitějších faktorů. V sezoně jsme odehráli proti Nymburku několik dobrých zápasů, ale je nutné, abychom si věřili v průběhu celé série. Rozhodně by nebylo dobré panikařit. Až ve středu přijedeme do Nymburka, domácí hráči nám určitě budou chtít ukázat svou sílu. Potřebujeme eliminovat spoustu předností, které náš soupeř má, ale hrozně důležitá je právě sebedůvěra.

Ve čtvrtfinále jste upozorňoval na důležitost úvodního duelu v Brně. Platí to samé i o semifinálové premiéře na půdě obhájců titulu?

Já myslím, že určitě. Přece jen na začátku každé série se mohou oba týmy něčím překvapit, třeba novými taktickými prvky. Pokud dokážeme úspěšně čelit nymburskému tlaku a odehrajeme kvalitní první poločas, stejně jako v úvodu čtvrtfinále v Brně, věřím, že máme šanci. Sice je minimální, ale rozhodně nejedeme do Nymburka s tím, že to nějak odehrajeme. Náš způsob myšlení je úplně stejný, jako před prvním zápasem v Brně. V žádném případě si automaticky neřekneme, že nemáme šanci. Věříme si.

Děčín ve čtvrtfinále play-off

A Plus Brno - Děčín 68:70 (Benda 19 - L. Sanders 28)
Děčín - A Plus Brno 77:64 (Houška 15 - Benda a Adžič 11)
A Plus Brno - Děčín 89:61 (Benda 20 - L. Sanders 16)
Děčín - A Plus Brno 102:76 (Bičvič 24 - W. Sanders 17)

Největší čtvrtfinálové hvězdy

Nelze začít u jiného jména. Číslem jedna v černo-bílém děčínském dresu je jednoznačně americký rozehrávač Levell Sanders. Hned první utkání na brněnské palubovce rozhodl košem v poslední vteřině a naladil tak svůj tým na vítěznou vlnu. Svou extratřídu opakovaně potvrzoval i v dalších čtvrtfinálových duelech. Jeho průměry? 15,8 bodu, 4,5 asistence a 3,8 doskoku. Ve druhém střetnutí mu chyběl pouze jediný doskok a jediná asistentce k zisku triple-double!

Mezi lídry týmu se výbornými výkony zařadil i mladý pivot Jakub Houška. V loňské sezoně mu play-off kvůli zranění uteklo, ale letos si vše vynahradil. V podkošových soubojích se nezalekl soupeřů zvučných jmen a své průměry povýšil až na 8,8 bodu a 8,5 doskoku. V útoku přitom během čtyř čtvrtfinálových zápasů doskočil rovných 20 míčů a ve druhém duelu rozdal v obraně 5 bloků! Mezi pilíře děčínského výběru patřili ve čtvrtfinálové sérii i další podkošový hráč Miroslav Soukup (8,5 bodu a 5,3 doskoku) s chorvatským křídelníkem Antoniem Bičvičem (11 bodů na zápas).

Nymburk vers. Děčín

Oba soupeři se v letošní sezoně potkali celkem čtyřikrát. Ve vstupním duelu celé sezony na nymburském palubovce měli více než tři čtvrtiny překvapivě navrch hosté, kteří vedli až o patnáct bodů. Nakonec však náporu domácího celku neodolali a stejně jako v dalších třech zápasech odešli poraženi.

Středočeši prohráli s Děčínem naposledy v polovině dubna roku 2003, od té doby triumfovali ve čtrnácti ligových zápasech v řadě za sebou a lépe zvládli i dva pohárové duely. Ze statistik lze vyčíst například to, že se potkávají dva týmy z opačných pólů tabulky tříbodové střelby.

Zatímco Nymburk je ve střelbě z perimetru suverénně nejlepší z celé ligy a jeho týmová úspěšnost přesahuje hranici 40% (přesně 40,5%, průměr 8,4 trojky na zápas), Děčín figuruje až na posledním, dvanáctém místě s úspěšností 28,9% (průměr 5,8 trojky na zápas).

Vzájemné zápasy v letošní sezoně

Nymburk - Děčín 81:70 (Hess 32 - Bičvič 18 )
Děčín - Nymburk 76:85 (Sanders 22 - Mandič 19)
Nymburk - Děčín 105:70 (Rančík 20 - Gamma 13)
Děčín - Nymburk 76:95 (Panáček 25 - Savanovič 20)

Termíny semifinálových zápasů

Nymburk - Děčín (26. 4. v 17.10)
Děčín - Nymburk (29. 4. v 18 hodin)
Nymburk - Děčín (4. 5. v 17.25)
Děčín - Nymburk (6. 5. v 17.30)
Nymburk - Děčín (11. 5. v 17.30)

Očima expertů

Jaroslav Kovář: Nymburk v prvním kole play-off ukázal svým budoucím soupeřům svou sílu, když naprosto jednoznačně přehrál Spartu. Naopak Děčín postoupil přes A Plus Brno možná trochu překvapivě, ale určitě naprosto zaslouženě. V tomto semifinálovém souboji je Nymburk velkým favoritem, a to i přesto, že Děčín ukázal, že je schopen hrát proti silnějším soupeřům a že se na ně dokáže velice kvalitně připravit.

Podobným skautováním soupeře je ale znám i trenér Ježdík, který hru soupeře bezesporu velice podrobně nastudoval. Všechny čtyři čtvrtfinálové duely ukázaly, jak důležitý je pro svůj tým Sanders. Nejen svými body, ale hlavně vytvářením výborných střeleckých pozic pro své spoluhráče. Velmi zajímavý by tedy měl být souboj dvou amerických rozehrávačů Whitfielda se Sandersem.

Očekávám i tvrdé podkošové souboje. Pivoti Nymburka jsou sice vyšší, ovšem určitě stejně pohybliví a střelecky disponovaní, jako děčínští podkošoví hráči. Kvalita hráčského kádru i podstatně širší lavička je na straně obhájců titulu a proto předpokládám, že si Nymburk se severočeským klubem poradí, byť rozdíly ve skóre by neměly být tak propastné, jako ve čtvrtfinále proti Spartě. Tip na první zápas: 1.

Josef Jelínek: Podle mého názoru to může být velice zajímavá série, nicméně si myslím, že Nymburk má k dispozici silnější tým a to by se mělo na jejím průběhu projevit. Pro Děčín naopak hraje skutečnost, že je po překvapivém postupu v euforii a ani v semifinále nemá co ztratit. Obhájcům titulu by mohl nějak zaškodit, a to možná hned v prvním zápase.

Dokonce se domnívám, že by severočeský klub mohl jedno utkání vyhrát. V každém případě však ani pohodová atmosféra, která určitě v současné době v Děčíně vládne, nebude stačit k vítězství v celé sérii. Svěřenci trenéra Budínského jsou sice naladěni na vítězné vlně, ale ta vlna nejspíš nebude dostatečně vysoká.

Očekávám, že Nymburk vstoupí do semifinále vítězstvím. Hraje doma a určitě nebude chtít zaváhat. Kdyby se mu hned na začátku dařilo a zvolil by agresivní způsob hry, může být konečný rozdíl ve skóre poměrně vysoký. Pokud však Děčín nastoupí v klidu a pohodu ze čtvrtfinálového souboje s Brnem si přenese i do dalších zápasů, je možné, že první duel skončí do deseti bodů. Tip na první zápas: 1.

Zítra čtěte pozvánku na druhou semifinálovou sérii mezi Prostějovem a Mlékárnou Kunín


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž