Marion Jonesová

Marion Jonesová | foto: Profimedia.cz

Budoucnost v koši? Dopingová hříšnice Jonesová míří k basketbalu

  • 0
Kdyby zase předvedla rychlost, s jakou sprintovala pro tituly mistryně světa, byla by z ní nejrychlejší basketbalistka planety. Bývalá americká atletka Marion Jonesová hledá nové uplatnění. A možná je najde pod bezednými koši.

"Ano, myslím, že bych mohla být pro tým užitečná," pronesla Jonesová v deníku New York Times.

Z vězení, kde si odpykala půlroční trest za křivé svědectví o své roli v dopingové kauze farmaceutické společnosti BALCO, ji pustili před patnácti měsíci. Teď začal její comeback.

Od října trénuje pod dozorem kondičních trenérů týmu ženské WNBA San Antonio Silver Stars. A tajně doufá, že bude tuhle zimu hrát v Evropě a v příští sezoně WNBA.

"Byla by to zajímavá cesta. Dostala bych příležitost na druhou šanci. Takže proč ne?"

Jenže basketbal nehrála čtrnáct let. Od doby, kdy jako rozehrávačka pomohla k vítězství ve vysokoškolské soutěži NCAA univerzitě v Severní Karolíně.

A rozhodně to nebude jednoduchý start. "Hráčky jsou větší, silnější, rychlejší," varovala ji LaTonya Holleyová, hlavní trenérka týmu ze San Antonia.

Jenže čtyřiatřicetiletá matka tří dětí je údajně ve formě. "A to, co bylo, neřeším," kroutil hlavou asistent trenérky Dan Hughes. "Jestli má zájem hrát, je to dobrá zpráva. Minulost je pryč."

V ní Jonesová chybovala. Při vyšetřování jejích dopingových prohřešků nejdřív užívání steroidů popírala, pak v slzách přiznala. V lednu 2008 jí za to soud vyměřil šestiměsíční trest. Přišla tak i o všechny olympijské medaile ze Sydney.

"Je třeba, aby si lidi uvědomili, že je možné v životě udělat chybu. Ale zapamatují si vás až podle toho, co budete dělat proto, abyste ji odčinili," povídala. "Lidé mi důvěřovali, poslouchali mě, byla jsem jejich vzorem. A taky jsem je podvedla. Někdo teď může mít problém odpustit."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž