Jeff Green (vpravo) z Bostonu střílí přes Carmela Anthonyho z New Yorku.

Jeff Green (vpravo) z Bostonu střílí přes Carmela Anthonyho z New Yorku. | foto: Profimedia.cz

Budoucí tahoun Bostonu jde na operaci srdce, sezona pro něj skončila

  • 117
Ještě před začátkem zkrácené sezony basketbalové NBA se slavní Boston Celtics musejí vypořádat s nepříjemnou novinou - jejich křídlo Jeff Green musí na operaci srdce a vynechá celou sezonu.

Celtics o víkendu oficiálně oznámili, že Green, jenž má patřit k základním stavebním kamenům "budoucího" Bostonu, musí v příštím měsíci podstoupit operaci a sezona pro něj skončila dříve, než začala. Green podepsal s klubem roční smlouvu za 9 milionů dolarů a rutinní zdravotní prohlídka vzápětí odhalila aortální aneurysma.

Greenovi nejdříve hrozil dokonce konec kariéry, ale lékaři mu dali příslib, že by se v sezoně 2012-13 mohl na palubovky NBA vrátit. "Díky všem za podporu," napsal Green na Twitteru. "Moc si jí cením a slibuju, že se vrátím silnější a lepší než kdy předtím."

Tento typ problémů se srdcem se objevuje spíš u starších lidí, ale jsou i výjimky - Greenovi je teprve 25 let a jeho potíže zřejmě souvisí ještě s nějakou jinou nemocí. Může se ale také jednat o vrozený problém.

Pro Celtics je to velmi nepříjemné, protože současná stárnoucí hvězdná sestava má zřejmě poslední šanci pokusit se bojovat o titul, ale lavička bude bez Greena nepříjemně "tenká" - právě od něj si vedení Bostonu vloni při trejdu s Oklahoma City hodně slibovalo a letos měl být důležitou součástí základní rotace. A to obzvlášť poté, co se Celtics nepodařilo získat Davida Westa.

New York přivábil i veterána Davise

Naopak před sezonou posiluje New York, i když s poměrně velkým otazníkem. Knicks se totiž dohodli na smlouvě s bývalou all-star hvězdou, rozehrávačem Baronem Davisem. Ten byl minulý týden uvolněn z Clevelandu, který na něj využil tzv. "amnestii", zakotvenou v nové kolektivní smlouvě.

Dvaatřicetiletý Davis má problémy se zády a Cavaliers, kteří s ním do budoucna už nepočítali, mu sice musí doplatit téměř 30 milionů z jeho smlouvy, ale ta už se nebude započítávat do platového stropu ani do daně z luxusu.

V praxi byla také využita i další novinka z kolektivní smlouvy - Knicks jsou totiž sami nad platovým stropem, ale mohli Davisovi nabídnout dva a půl milionu dolarů díky nové "mini" střední výjimce, která ve staré kolektivní smlouvě nebyla.

Otázkou je, jak moc může Davis svému novému týmu pomoct a kdy vůbec bude schopen hrát. Knicks se ale vzdali Chaunceyho Billupse (také přes amnestii) a mají na střední rozehrávce jen málo zkušeného Toneyho Douglase a zenitu se prudce vzdalujícího Mika Bibbyho. Takže měli o Davise eminentní zájem.

"Každý ví, co Baron dokáže, když je zdravý a soustředěný," prohlašuje hvězda týmu Carmelo Anthony, který Davisův příchod vítá. "Když je zdravý, je jedním z nejlepších..."

Po Davisovi mohly "sáhnout" nejprve týmy, které jsou pod platovým stropem, ale vzhledem k špatným zprávám o jeho zdravotním stavu to nakonec neudělaly. Stanice ESPN ovšem tvrdí, že podle posledních lékařských posudků by se mohl Davis na palubovku vrátit do šesti týdnů.

, pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž