Brnu nezahrály zahraniční posily

  • 2
Pécs - Finálové brány Evropské ligy basketbalistek zůstaly pro brněnský Gambrinus i počtvrté uzavřeny. Podobně jako v předchozích sezonách se český mistr musí spokojit pouze se soubojem o třetí místo. Přitom právě v maďarské Pécsi měly Brňanky k postupu do vysněného finále dosud nejblíže.

Semifinále s Gdyní rozehrály excelentně, jenže náskok 11 bodů nedokázaly udržet a po změně stran doplatily na střeleckou krizi. "Příčiny naší porážky jsou jasně čitelné ze statistiky utkání," poznamenal trenér brněnského týmu Jan Bobrovský.

Český tým měl úspěšnost střelby z dvoubodového území pouze 31 procent, zatímco jeho soupeř plných třiapadesát.

I údaje v technickém zápisu potvrzují, že největší výpadek potkal zahraniční opory brněnského týmu. Slovenky Zuzana Žirková a Alena Kováčová hrály každá shodně dvanáct minut, ale nedaly ani bod. Bosenská legionářka Rankica Šarenacová odehrála téměř čtyřiadvacet minut, ale s dvěma koši z devíti pokusů byla i její
střelba katastrofální. Nevýrazně hrála i Brazilka Cintia dos Santosová.

Třebaže brněnský tým získal před sezonou tři nové pivotky, v Evropské lize se během sezony trápil právě se hrou podkošových hráček. V některých zápasech musely za 'dlouhánky' zaskakovat pod košem z křídla Jana Veselá či Eva Vítečková, které hru pivotek narozdíl od Kováčové s Šarenacovou dokázaly rozpohybovat.
"Výběr podkošových posil se nám příliš nevydařil. Musíme přemýšlet o obměně kádru," připustil manažer brněnských basketbalistek Jiří Hamza.

Podkošovou jedničkou v Brně byla Ivana Večeřová, která také jako jediná znala recept na eliminování hlavní zbraně polských soupeřek, 213 cm vysoké pivotky Dydekové. V prvním poločase ji stačila dokonale pokrýt, ale pak se dostala do potíží s fauly, byť s výroky rozhodčích nejednou nesouhlasila.

"Při druhém faulu na mě Dydeková spadla a při pátém jsem uhnula pronikající hráčce v cestě pod náš koš a zastavila ji Hana Machová," líčila Večeřová, která musela už ve 27. minutě odstoupit ze hry. Od té doby měla Dydeková zcela volný prostor k podkošové hře, neboť další brněnské pivotky ji neuměly zastavit.

Nedělní závěrečné zápasy budou reprízami bojů o konečné umístění z minulých let. Francouzské Valenciennes před dvěma roky v Liévine porazilo Gdyni ve finále 78:72 a v boji o třetí místo se oba nadcházející soupeři potkali v roce 2001 v italské Messině.  Tehdy MiZo Pécs porazilo v souboji o bronz Brňanky 66:58.

"Navzdory semifinálové porážce s Gdyní máme rozhodně motivaci získat alespoň třetí místo. Ale zápas bude velmi náročný, neboť Maďarky se budou chtít v domácím prostředí rehabilitovat za páteční prohru s Valenciennes," dodal trenér Bobrovský. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž