Brňané ještě nevyhráli a chtějí posílit kádr

Brno - Čtyři zápasy, čtyři porážky a poslední místo. Pohled na tabulku Mattoni NBL rozhodně není pro hráče BBK Brno nijak příjemný. Po 4. kole je totiž právě brněnský celek jediným týmem, který v letošním ročníku nejvyšší domácí soutěže stále marně čeká na první výhru. "Musíme se posílit," bije na poplach jeden z dvojice trenérů BBK Josef Jelínek.

V sobotním souboji s Pardubicemi domácí basketbalisté vedli v úvodu 2. minuty díky pěti bodům pivota Práznovského 5:0, jenže vzápětí se dostali do prvních větších potíží. Úsek hry mezi 4. a 9. minutou prohráli 0:14 (!) a rázem byli v dvouciferné ztrátě.

Tu sice dokázali na konci prvního poločasu vymazat a dokonce se znovu dostali do těsného vedení, avšak ani tentokrát se nevyvarovali chvilkového výpadku, za který je pardubický tým nekompromisně potrestal. Hosté nastříleli během devadesáti vteřin deset bodů a koncovku poločasu vyhráli 10:0.

"Snažili jsme se eliminovat útočnou sílu našeho soupeře. Když se nám to však podařilo, tak jsme se bohužel sami nedokázali prosadit v útoku," posteskl si krátce po utkání Josef Jelínek, asistent brněnského trenéra Votoupala.

Hráči BBK už po přestávce ani jednou nevedli. Ve třetí čtvrtině prohrávali již o patnáct bodů a byť se po šňůře 13:2 dostali zpět do hry o vítězství a ještě necelých pět minut před koncem byli po dvou šestkách Práznovského o jediný bod pozadu, zkušený soupeř si třetí výhru v sezoně ohlídal.

"Po nevydařené první půli jsme se ve druhém poločase snažili vrátit do hry dobrou obranou i koncovkou, to se nám však dařilo pouze do konce třetí čtvrtiny," pokračoval Jelínek.

Na adresu svých svěřenců pak doplnil: "U některých hráčů musíme zapracovat na kondici a také na vzájemné spolupráci. Je to však běh na dlouhou trať."

V minulém týdnu hovořil nový Votoupalův asistent o možném posílení hráčského kádru. Po neúspěšném střetnutí s Pardubicemi potvrdil, že by to v současné době měla být jedna z priorit BBK. "Po dvou zápasech jsem zjistil, že otázka našeho posílení je skutečně akutní."

Konkrétní však Jelínek nebyl. "Opravdu nevím kdy a jak by toto mělo proběhnout. Je však jasné, že posílit potřebujeme hlavně na pozicích dvě a tři. Nutně potřebujeme hráče, který je ochoten vzít na sebe odpovědnost. Mladší hráče z dorosteneckých soutěží nelze zapojit do hry na delší dobu a proto potřebujeme posily."

Zatím leží odpovědnost převážně na šestici Roderik Prater, Peter Práznovský, Pavel Slezák, Kamaldin Gamma, Jan Wiedner a Nikola Kovač. Ostatní hráči spíše paběrkují.

"V týmu nám chybí osobnost. Někdo, kdo by dokázal vzít závěr utkání do svých rukou a byl schopen dát koš," potvrdil Jelínkova slova křídelník Jan Wiedner.

V týmu chybí nejen kvantita, ale i kvalita. "Je tady malá konkurence," přiznává Jelínek. "Zápasy v nejvyšší soutěži se prostě nedají odtáhnout s takto malým počtem hráčů. Pokud budou finanční prostředky, uvítal bych někoho, kdo dokáže být ve hře dostatečně efektivní."

V otázce případných posil by podle Jelínka mohlo být jasněji už na začátku tohoto týdne. "Během dneška bych rád znal stanovisko klubu, jestli lze o posílení hráčského kádru uvažovat. Uvidíme, jak to bude vypadat dál, ale doufám, že se to podaří."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž